Rușii își plâng în piețe morții de la Makiivka: Se cere zdrobirea ucrainenilor, dar e atacată și „prostia criminală” a comandanților (Video)

Rușii își plâng în piețe morții de la Makiivka: Se cere zdrobirea ucrainenilor, dar e atacată și „prostia criminală” a comandanților (Video)

Durerea s-a amestecat cu dorința de răzbunare la o ceremonie de comemorare organizată în memoria militarilor ruși uciși în atacul din noaptea de Anul Nou asupra unei cazarme temporare din Makiivka.

Aproximativ 200 de persoane au adus trandafiri și coroane de flori în piața centrală din Samara, oraș din care proveneau unele dintre victime, iar un preot ortodox a ținut o slujbă religioasă.

Garda militară a tras o salvă în memoria soldaților uciși. Unii dintre cei prezenți țineau în mâini steagurile partidului lui Putin, Rusia Unită, relatează The Guardian.

„E foarte greu, e înfricoșător. Dar nu putem fi copleșiți. Durerea unește", a spus la ceremonie Ekaterina Kolotovkina, care conduce un grup al soțiilor de militari.

ADVERTISING

Kolotovkina, soția unui general, a adăugat că i-a cerut acestuia să răzbune victimele. „Vom zdrobi dușmanul împreună. Nu mai avem altă alegere", a spus ea.

Evenimente similare au fost organizate și în alte orașe din regiunea Samara, inclusiv în Toliatti, oraș cu o populație de 720.000 de locuitori, unde se află fabrica celui mai mare producător auto din Rusia, AvtoVAZ.

Astfel de ceremonii sunt rare în Rusia, unde autoritățile evită să vorbească despre victimele războiului pornit asupra Ucrainei.

Într-o recunoaștere a celei mai mari pierderi militare suferite într-un singur atac ucrainean, Rusia a anunțat marți că 89 de soldați au fost uciși în Makiivka, un oraș din regiunea estică Donețk ocupată de separatiști din 2014.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Comandamentul strategic al forțelor armate ale Ucrainei susține că aproximativ 400 de soldați ruși mobilizați au fost uciși și peste 300 au fost răniți. Informația nu a fost confirmată, însă, din surse independente.

Bloggerii ruși spun că mulți dintre cei aflați în cazarmă erau rezerviști mobilizați recent în armată.

În mediul online, furia nu are limite. „Ce concluzie se va trage? Cine va fi pedepsit?", a scris Mikhail Matveiev, membru al Parlamentului rus, după ce miercuri a apărut informația că folosirea telefoanelor mobile de către soldații ruși a contribuit la atacul devastator.

ADVERTISING

„În prezent, o comisie lucrează pentru a investiga circumstanțele a ceea ce s-a întâmplat. Dar este deja evident că motivul principal… a fost pornirea și folosirea masivă de către personal a telefoanelor mobile în raza armelor inamice, contrar interdicției", a anunțat generalul Serghei Sevriukov într-o declarație video difuzată de Ministerul Apărării din Rusia. El nu a oferit dovezi în sprijinul afirmațiilor sale.

Ministerul a sugerat, de asemenea, că, drept răzbunare, a lansat bombardamente asupra unei „concentrații de echipamente" de lângă stația feroviară Drujkivka, din Donețk, atac soldat cu uciderea a 200 de persoane și distrugerea a patru lansatoare HIMARS și a peste 800 de rachete. Însă a făcut și un bilanț, susținând că a distrus în total 35 de sisteme HIMARS. Doar că Ucraina nu a primit decât 20 astfel de unități.

Kirilo Timoșenko, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus marți că doi oameni au fost răniți în atacul de la Drujkivka care a distrus o arenă de hochei.

Atacul din Makiivka a provocat critici virulente în Rusia la adresa comandanților armatei, inclusiv din partea comentatorilor care susțin invadarea Ucrainei. Corespondenții ruși de război care au câștigat influență în ultimele luni spun că sute de militari au fost uciși și îi acuză de incompetență pe șefii armatei.

Criticile au fost alimentate de apariția unei informații potrivit căreia militarii erau cantonați lângă un depozit de muniție care a explodat în urma atacului aerian. Pe Rybar, un cont de Telegram cu aproximativ un milion de urmăritori, s-a scris că a fost „o prostie criminală" a armatei să stocheze muniție lângă cazarmă.

Vladimir Putin încă nu a reacționat la atacul de la Makiivka, survenit în vacanța care precede Crăciunul ortodox de stil vechi, pe care mulți cetățeni ruși îl petrec în familie.

Ministrul rus al Apărării a anunțat că lovitura a fost dată cu un sistem de rachete HIMARS furnizat Ucrainei de către Statele Unite, o referire indirectă la sprijinul militar pe care Washingtonul îl acordă Kievului. Aceste echipamente le-au permis forțelor ucrainene să lovească mult mai adânc în teritoriile ocupate de Rusia și sunt creditate cu o serie de succese importante obținute în ultimele luni împotriva trupelor Moscovei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇