- Forțele militare ruse au fost criticate pe rețelele sociale pentru că au subestimat capacitatea Kievului de a exploata practicile slabe de securitate cibernetică din prima linie a frontului.
- Blogger rus: Toate echipamentele militare care se aflau lângă complexul militar, fără a avea elemente de camuflaj, au fost distruse.
- Atacul din Makiivka s-a produs după ce soldații cazați acolo și-au sunat rudele din Rusia cu ocazia trecerii în noul an.
- Întreaga operațiune a durat maximum 60 de minute, baza militară fiind lovită în jurul orei 01:00. Primele apeluri ale rușilor au fost făcute la miezul nopții.
- Blogger rus: Generalii noștri nu au luat nicio decizie în ciuda distrugerii, în timpul verii, a mai multor centre de comandă ale armatei. Ei preferă să stea departe de locul unde se află trupele, în afara razei de acțiune a rachetelor ucrainene.
În prima zi a anului 2023, în regiunea Donețk, Ucraina, vremea a fost caldă pentru această perioadă a anului. Ziua au fost 8 grade, dar cu o noapte înainte pământul a înghețat.
La prânz, un soare de primăvară l-a transformat într-o clisă groasă care încetinea pașii. Dar pentru cei care au murit în luptele crunte, lumina blândă de primăvară nu a mai avut niciun fel de importanță.
Viktor Onisko n-a apucat să se gândească la ce-i va aduce noul an, pierzându-și viața în una din confruntările sângeroase de pe frontul de est.
Regizorul ucrainean, înrolat voluntar din 24 februarie, tatăl unei fete de nouă ani, a murit în timp ce-și comanda plutonul care încerca să împingă forțele Kremlinului spre graniță.
„Anul 2022 va rămâne, pentru totdeauna, în inima mea ca unul înfricoșător. Tu ai fost cel care m-a ținut în viață. Propriul meu erou. Dragul meu. Ai însemnat totul pentru mine. Nu știu cum voi putea să trăiesc și să respir fără tine. Nu știu dacă voi mai putea visa vreodată”, a scris Olga Birzul, soția eroului Viktor Onisko, într-o postare pe Facebook, în data de 1 ianuarie 2023, puțin după ora 4 după-amiaza.
„Se spune că eroii nu mor niciodată. Din păcate, mor. Și mor cu miile, lăsându-le celor dragi răni emoționale incurabile. Aș fi acceptat orice, să fii rănit, amputat, să ai orice dizabilitate, să fii marcat psihic de război, orice, atâta timp cât ai fi fost în viață. Dar n-am avut noroc. Niciodată nu voi mai putea să mă ascund în brațele tale, să-ți aud vocea, să râd la glumele tale și să vorbim ore în șir despre filme”, a mai scris Olga, într-un mesaj emoționant.
HIMARS, artificii de Revelion
Makiivka e un oraș care avea peste 300.000 de locuitori la începutul anului 2022 și se află la 15 kilometri spre est, de Donețk, capitala regiunii cu același nume.
Localitatea a intrat sub controlul separatiștilor ruși în luptele care au început în 2014, fiind folosită acum ca un centru pentru transferul trupelor din Rusia și al echipamentului militar.
La puțin timp după miezul nopții, în data de 1 ianuarie, proiectile HIMARS au lovit un complex de clădiri din Makiivka în care erau cazați sute de soldați ruși.
Departamentul de comunicare a Forțelor Armate Ucrainene a anunțat că în jur de 400 de militari și-au pierdut viața în urma atacului, iar 300 au fost răniți.
Aceste cifre nu au putut fi verificate independent, dar numărul mare de decese i-a determinat pe oficialii ruși, pentru prima dată de la începutul războiului, să anunțe că 63 de soldați au murit în urma exploziei.
„În urma impactului a patru rachete cu focoase puternic explozive asupra unui centru de locație temporară, 89 de militari ruși au fost uciși”, a anunțat, printr-un comunicat, Ministerul Apărării din Rusia.
Numărul mare de pierderi provocate de atacul ucrainean asupra taberei militare Makiivka a fost confirmat de mai multe relatări postate pe rețelele sociale din Rusia de către blogger-ii militari.
„Am primit informații despre distrugerea unui obiectiv în jurul orei 1 dimineața în data de 1 ianuarie 2023. Complexul de clădiri care găzduia divizia N, formată în principal din cetățeni mobilizați ai Federației Ruse, a fost aproape complet distrusă ca urmare a detonării depozitelor de muniție aflate în aceeași locație. Aproape toate echipamentele militare care se aflau chiar lângă complexul militar, fără a avea elemente de camuflare, au fost și ele distruse”, a scris Igor Strelkov, un influent blogger, care are milioane de urmăritori pe rețeaua socială Telegram.
„În ceea ce privește numărul victimelor, încă nu există cifre finale, deoarece multe persoane sunt listate ca dispărute, rămase sub dărâmături. În orice caz, numărul morților și răniților ajunge la multe sute”, a mai scris Strelkov.
Un apel pe mobil i-a costat viața
Operațiunea armatei ucrainene este cea mai distrugătoare de la începutul conflictului, provocând mari pierderi inamicului printr-o acțiune militară singulară.
„De obicei, Kremlinul nu oferă acest tip de informații după o pierdere majoră, ceea ce sugerează că doresc să controleze narațiunea publică legată de acest eveniment”, a declarat cercetătoarea Dara Massicot, de la RAND Corporation, pentru New York Times.
Reprezentanți ai forțelor separatiste din Donețk i-au anunțat pe oficialii ruși că atacul de la baza militară din Makiivka s-a produs din cauza faptului că soldații cazați acolo și-au sunat în număr mare rudele din Rusia cu ocazia trecerii în noul an, iar forțele ucrainene, interceptând conexiunile mobile, au realizat că au o densitate mare de convorbiri, localizând originea acestora. Au transmis rapid coordonatele celei mai apropiate baterii HIMARS, care a declanșat atacul.
Întreaga operațiune a durat maximum 60 de minute, baza militară din orașul Makiivka fiind lovită în jurul orei unu. Primele apeluri ale rușilor au fost făcute la miezul nopții, cu ocazia trecerii în noul an.
Ucrainenii nu cred în lacrimi
„Agenți de propagandă pro-Kremlin și unii bloggeri au criticat forțele militare ruse pentru că au subestimat capacitatea Ucrainei de a exploata practicile slabe de securitate cibernetică din prima linie a frontului, cerând Kremlinului să introducă reguli stricte cu privire la utilizarea telefonului mobil de către militari”, se arată într-un raport realizat de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA.
Rusia continuă să atace cu rachete și drone iraniene orașele din Ucraina, să distrugă rețelele de distribuție a curentului electric și să provoace moarte și multă suferință civililor.
Peste 30% din populația Kievului a intrat în noul an fără lumină. Kremlinul, în ciuda unor acțiuni lașe și inumane, nu reușește să distrugă moralul ucrainenilor.
Aceștia din urmă continuă să reziste, să producă mari pagube în rândul armatei ruse, să pună în dificultate atacatorul și să obțină victorii punctuale atât pe frontul de sud, cât și pe cel din est.
„Am atras atenția că acest lucru se poate întâmpla din nou în orice moment”, a scris blogger-ul Igor Strelkov, pe contul său de Telegram, „deoarece Makiivka nu este singura desfășurare densă de personal și echipament, care se află în zona de acțiune a rachetelor HIMARS. Și nu ne aflăm în fața primului caz. Anul trecut au fost și altele, dar cu mai puține victime, însă generalii noștri nu au luat nicio decizie în ciuda distrugerii, în timpul verii, a mai multor centre de comandă ale armatei noastre. Ei preferă să stea departe de locul unde se află trupele, în afara razei de acțiune a rachetelor inamice”, a mai scris blogger-ul rus, criticând conducerea armatei.