Rusia are un singur portavion și acela e în stare critică: Armata și șantierul naval își aruncă pisica

Rusia are un singur portavion și acela e în stare critică: Armata și șantierul naval își aruncă pisica

Marina rusă nu poate folosi singurul său portavion, ajuns într-o stare deplorabilă, iar conducerea armatei și cea a șantierului naval își pasează răspunderea.

Amiral Kuznețov, singurul portavion al Rusiei, se află într-o stare critică și nu poate fi reparat, iar acum e imobilizat în regiunea arctică, la uzina de reparații navale Zviojocika, din Murmansk, scrie Ukrainska Pravda.

Serviciile de informații ucrainene au aflat că rușii au decis să mute nava de la un doc uscat la unul dintre cheiurile uzinei de reparații de la șantierul naval pentru a continua lucrările de reparație. Cu toate pregătirile făcute pentru această operațiune, portavionul nu a putut să se deplaseze singur.

ADVERTISING

S-a încercat apoi mutarea navei cu ajutorul unor remorchere, însă și această manevră a eșuat, din cauza stării critice a carenei.

Uzina a avertizat armata că starea tehnică a portavionului nu permite mutarea acestuia, întrucât există riscul ca nava să se scufunde sau să se răstoarne.

În timpul examinării, s-a descoperit că structurile de metal de sub a treia punte au fost puternic corodate. În plus, calele sunt pline cu apă noroioasă, ceea ce face imposibilă examinarea detaliată a interiorului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Puse în fața acestei situații, conducerea uzinei și comandamentul flotei nordice a marinei militare ruse au început să-și paseze vina, iar acum nici măcar nu se mai poate stabili cine anume a decis mutarea portavionului.

"Armata și șantierul naval încearcă să arunce unii pe alții răspunderea pentru că au adus singurul portavion al Rusiei în stare critică", a spus o sursă din spionajul ucrainean.

Conducerea flotei ruse a amendat conducerea uzinei cu 1,5 miliarde de ruble (aproximativ 2,1 milioane de dolari) pentru nerespectarea termenelor limită ale lucrărilor și neîndeplinirea contractului.

ADVERTISING

Managementul companiei susține, însă, că uzina nu este de vină pentru această situație: "Sunt șanse mari ca reprezentanții armatei de la uzină care au supervizat evoluția lucrărilor să fie găsiți vinovați."

Încheierea lucrărilor și redarea navei în funcțiune erau prevăzute pentru 2024, însă în prezent respectarea acestui termen e pusă sub semnul întrebării, arată serviciile secrete din Ucraina.

Amiral Kuznețov este singurul portavion al marinei militare ruse, fiind considerat nava-amiral a marinei Rusiei și a flotei nordice a acestei țări.

Vasul a avut mai mult de suferit din cauza unor incidente tehnice decât în urma unei confruntări militare:

  • 2018: portavionul a fost implicat într-un accident la reintrarea în port
  • 2019: la bordul navei s-a produs un incendiu în timpul unor lucrări de reparații.
  • 2022: un incendiu a izbucnit în cabinele de la babord, flăcările întinzându-se pe o suprafață de aproape 6 metri pătrați. Incendiului i-a fost atribuit "un grad ridicat de complexitate”, dar a fost stins repede.

În prezent, Statele Unite dețin cea mai mare flotă de portavioane cu rol clasic, potrivit Global Firepower:

  • SUA - 11
  • China - 2
  • India - 2
  • Italia - 2
  • Marea Britanie - 2
  • Franța - 1
  • Rusia - 1

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇