Vizita președintelui Zelenski în SUA a înfuriat Moscova. Oficialii de la Kremlin s-au aliniat în spatele președintelui Putin și au preluat ideile din discursul acestuia bombardând presa cu ele. Redundant efortul acesta și prin asta, lipsit de substanță.
Nu a apărut nimic nou în discursurile acestea. Faptul că Putin vorbește pentru prima oară de război și nu de o operațiune militară specială ține mai mult de evidența acestui lucru decât de o schimbare de viziune a autocratului rus. Să nu uităm că Putin știe bine că poartă un război, titlul de operațiune specială a fost născocit pentru piața internă, ca să dea impresia poporului rus că acest conflict, inițiat de Rusia și pentru care statul rus poartă toată vina, nu va dura.
Nici ideea enunțată de Putin că la un moment dat războiul se va termina prin negocieri nu este nouă. Pe parcursul invaziei, Putin și propaganda au trecut de la ștergerea Ucrainei de pe hartă la ideea unor negocieri de pace care să consfințească situația actuală din teren. Scopul bombardamentelor furibunde ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene nu a urmărit pacea și forțarea ucrainenilor de a se așeza la masa tratativelor ci frângerea voinței poporului ucrainean de a rezista, de a lupta.
Rezultatele vizitei lui Zelenski în SUA, adică promisiunea că ajutorul acordat Ucrainei va continua pe tot parcursul anului viitor, a înfuriat Moscova. În ciuda faptului că președintele Biden se mișcă defazat în ce privește trimiterea de armament în Ucraina fiind mereu în urma necesităților frontului, până la urmă este doar o problemă de timp până ce armamentul necesar va ajunge în dotarea armatei ucrainene. Livrarea de sisteme de rachete sol-aer Patriot este un exemplu de caz, cum a fost și dotarea cu sistemul Hymars.
Dincolo de spusele oficialilor de la Kremlin, dincolo de amenințările lor mai directe sau mai voalate, faptul că războiul se va prelungi și la anul pune Moscova pe jar. Dacă ar fi să pun un pariu pe reziliență și resurse, aș paria pe cuplul SUA-UE în defavoarea Rusiei. Altfel de ce ar vorbi Putin de posibilitatea de a opri la un moment dat războiul, altfel de ce, în ton cu președintele Macron, ar vorbi de armistițiu și de negocieri de pace? Nu cred că domnul Putin spune ce spune doar ca să contracareze tactica lui Zelenski care dorește să fie convocat un forum pentru pace în această iarnă.
Poate că autocratul a ajuns la concluzia că dacă lupta va continua în aceeași termeni – ajutor financiar și militar occidental, instruirea soldaților ucraineni la standardele NATO, moralul scăzut al trupelor ruse, efectul sancțiunilor asupra economiei Rusiei – există posibilitatea ca armata rusă să piardă oblasturile cucerite în 2022.
Poate că cineva a sugerat că tactica potrivită ar fi o înghețare a frontului în limitele actuale ca Rusia să-și tragă sufletul, să mai adune recruți, să-i instruiască, să mai fabrice rachete de croazieră. Poate de aceea vorbește acum Putin de pace. Poate chiar se gândește să se retragă, să se înarmeze și să atace din nou peste un an, doi. Dar nu cred în această posibilitate pentru că Ucraina nu va da răgaz agresorului.
Chiar dacă se vehiculează prin presă teoria că Biden l-a chemat pe Zelenski ca să discute cu el trei scenarii de pace, din care două ar include cedare de teritorii, nu văd cum pacea ar fi aproape. Nu văd de ce Biden, chiar așa extrem de precaut cum este, ar renunța la șansa istorică de a încheia definitiv socotelile cu Rusia. Ce altceva ar putea însemna faptul că președintele american declară că Ucraina nu va fi înfrântă? Mai ales că lasă la latitudinea lui Zelenski momentul și definirea termenilor de pace.
Gălăgia rusă ce a urmat ca un cor macabru deplasarea lui Zelenski dovedește frustrarea cercurilor de la Kremlin. Dacă sistemele Patriot vor para atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene, lui Putin nu-i mai rămâne nimic altceva decât lupta pe front, la baionetă. Și deja a început să se teamă că va pierde această încleștare.