Zelenski, vizită istorică în SUA. A fost primit cu urale și aplauze îndelungate în Congres: Am obținut o victorie psihologică asupra Moscovei (Foto & Video)

Zelenski, vizită istorică în SUA. A fost primit cu urale și aplauze îndelungate în Congres: Am obținut o victorie psihologică asupra Moscovei (Foto & Video)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit miercuri în Statele Unite, fiind prima sa deplasare internaţională de la invadarea ţării sale de către Rusia, pe 24 februarie.

El a fost primit la Casa Albă de omologul său american Joe Biden și de soția acestuia, Jill Biden.

Zelenski și Biden au avut o întrevedere, iar apoi au susținut o conferință de presă comună. Președintele Ucrainei a mulțumit SUA pentru tot ajutorul acordat și a precizat că sistemele de rachete Patriot vor întări în mod semnificativ apărarea țării.

La rândul său, Joe Biden a promis că ucrainenii nu vor fi niciodată singuri. ”Vladimir Putin își intensifică atacurile brutale asupra Ucrainei. Este groaznic ceea ce face. SUA și Ucraina trebuie să continue să rămână împreună în 2023”, a spus Biden.

Totodată, liderul de la Casa Albă a afirmat că ”m-am uitat la omul acesta de lângă mine (Volodimir Zelenski- n.red.), în sufletul lui și mi-am dat seama că este dispus să moară pentru țara lui”.

Președintele Ucrainei a susținut și un discurs în faţa membrilor Congresului reunit.

SpotMedia.ro v-a transmis cele mai importante momente din vizita lui Volodimir Zelenski în SUA:

03:30 - Soldații din Bahmut i-au cerut lui Zelenski să ducă steagul de luptă al Ucrainei, semnat de apărătorii săi, în Congresul SUA. „Crăciun fericit și un an nou fericit. Slavă Ucrainei”, a declarat Zelenski la finalul discursului.

03:25 - "Ruşii folosesc totul, tot ce au împotriva Bahmut-ului şi a altor oraşe frumoase ale noastre, ocupanţii au un avantaj semnificativ în materie de artilerie. Ei au un avantaj în ceea ce priveşte muniţia. Au mult mai multe rachete şi avioane decât am avut noi vreodată. Este adevărat. Dar forţele noastre de apărare rezistă", a continuat Zelenski înainte de a-i îndemna pe membrii Congresului să înăsprească sancţiunile împotriva Moscovei şi să permită ca "teroriştii să fie traşi la răspundere pentru agresiune".

ADVERTISING

03:10 - Zelenski a arătat că Ucraina a obţinut în primul rând o victorie psihologică asupra Moscovei. "Contrar tuturor calculelor şi scenariilor sumbre, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viaţă", a declarat preşedintele ucrainean.

"Şi asta îmi dă un motiv bun pentru a împărtăşi cu voi prima noastră victorie comună. Am învins ruşii în bătălia pentru a cuceri conştiinţa lumii. Nu ne este frică. Ucraina a obţinut această victorie şi ea ne dă un curaj care inspiră întreaga lume. America a obţinut această victorie. Europenii au obţinut această victorie. Tirania rusă a pierdut controlul asupra noastră", a spus Volodimir Zelenski.

03:02 - Preşedintele Ucrainei s-a adresat membrilor Congresului SUA, cărora le-a spus, într-un discurs rostit în limba engleză, că ţara sa rezistă, graţie ajutorului primit, şi este decisă să nu cedeze în faţa agresiunii ruse. Volodimir Zelenski a venit la Capitoliu cu un mesaj puternic: "Ucraina este în viaţă".

02:44 - Volodimir Zelenski a fost primit cu urale şi aplauze îndelungate în Congresul SUA, unde va ţine un discurs.

23:45 - Joe Biden și Volodimir Zelenski susțin împreună o conferinţă de presă la Casa Albă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Joe Biden:

  • Nu veți fi niciodată singuri. Încă de la început, Statele Unite și-au adunat parteneri și aliați din întreaga lume pentru a fi alături de Ucraina.
  • Vladimir Putin își intensifică atacurile brutale asupra Ucrainei. Este groaznic ceea ce face. SUA și Ucraina trebuie să continue să rămână împreună în 2023.
  • Au trecut 300 de zile de când Rusia a invadat Ucraina, de 300 de zile poporul ucrainean a arătat lumii puterea lui și dragostea de libertate.
  • Ucraina a câștigat bătălia de la Kiev, a câștigat bătălia de la Herson, a câștigat bătălia de la Harkov. A sfidat așteptările Rusiei la fiecare pas. Mulțumesc Congresului pentru că a susținut proiectul de lege de finanțare pentru Ucraina, care include 45 de miliarde de dolari de finanțare suplimentară.
  • Livrarea rachetelor Patriot va fi un pas foarte important pentru a crea un spațiu aerian securizat deasupra Ucrainei.
  • Vladimir Putin va da greș pentru că știe că nu va mai putea ocupa întreaga Ucraină și că nu va fi acceptat vreodată de ucraineni. M-am uitat la omul acesta de lângă mine (Volodimir Zelenski - n.red.), în sufletul lui și mi-am dat seama că este dispus să moară pentru țara lui.
  • A fost important să avem o discuţie de substanţă faţă în faţă, să ne privim în ochi, deoarece conducerea exercitată pe parcursul acestei crize teribile, aşa cum aţi exercitat-o dumneavoastră, domnule preşedinte, a inspirat poporul ucrainean, poporul american şi întreaga lume. Nu veţi fi niciodată singuri.
ADVERTISING

Volodimir Zelenski:

  • Stau aici, în Statele Unite, cu președintele Biden pe aceeași scenă, pentru că îl respect ca persoană, ca președinte. Pentru mine, acesta este un moment istoric.
  • Vreau să mulțumesc președintelui SUA și poporului american pentru sprijinul acordat. În special în ultimele 30 de zile de război, Ucraina și SUA au devenit adevărați parteneri și aliați. Am simțit acest parteneriat în discuțiile de astăzi.
  • Președintele Biden a anunțat un nou pachet de sprijin pentru apărarea Ucrainei, aproximativ 2 miliarde de dolari, iar cel mai puternic element al acestui pachet îl reprezintă sistemele de rachete Patriot. Vor întări în mod semnificativ apărarea țării.
  • După ce vom instala sistemul Patriot și îi vom arăta președintelui Biden cum funcționează, o să îi cerem și mai multe. Suntem în război. Putin ne-a distrus viețile. E ceva macabru în modul lui de abordare a războiului. Putin nu face parte din lumea civilizată.
  • Trebuie să supraviețuim în această iarnă. Aceasta este o problemă cheie pentru noi. Discutăm despre sancțiuni și presiuni legale asupra țării teroriste Rusia.
Zelensky delivers address to U.S. Congress - 12/21 (FULL LIVE STREAM)

23:05 - Cu câteva zile înainte de Crăciun, sala de presă a Casei Albe este de obicei un loc liniștit. Acum, însă, lucrurile stau diferit. În mai puțin de 24 de ore, presa națională s-a pregătit pentru un eveniment major de politică externă. Vizita lui Zelenski a fost un secret foarte bine păstrat.

22:20 - Au început discuțiile oficiale cu ușile închise între Zelenski și Biden.

22:11 - Joe Biden spune că SUA militează pentru o pace justă pentru Ucraina.

22:05 - ”E greu de crezut, au trecut 300 de zile, iar Putin a atacat brutal dreptul ucrainenilor de a exista ca naţiune şi a atacat poporul ucrainean nevinovat fără alt motiv decât de a-l intimida”, a declarat Biden, referindu-se la atacuri ruse vizând infrastructuri civile şi energetice în Ucraina.

21:47 - Volodimir Zelenski l-a decorat, în Biroul Oval, la Casa Albă, pe preşedintele american Joe Biden cu cel mai înalt titlu onorific pe care-l poate conferi, de ”Erou al Ucrainei”.

21:35 - "Voi purta o serie de negocieri pentru a consolida rezilienţa şi capabilităţile defensive ale Ucrainei. În mod special, vom discuta cooperarea bilaterală între Ucraina şi Statele Unite ale Americii. Anul viitor, trebuie să readucem drapelul ucrainean şi libertatea pe întregul nostru teritoriu, pentru toţi cetăţenii noştri", a subliniat Zelenski.

21:14 - Zelenski a ajuns la Casa Albă, unde a fost întâmpinat de Joe Biden și de soția sa, Jill Biden. ”Vă mulțumim pentru tot ajutorul dat. Este o mare onoare să fiu aici. Sunt multe țări care ne-au ajutat și ne ajută, pentru că războiul nu s-a încheiat”, a spus Zelenski.

21:05 - Volodimir Zelenski a ajuns în Statele Unite, unde va fi primit la Casa Albă de preşedintele Joseph Biden şi va rosti un discurs în Congresul de la Washington.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇