- Președintele Ucrainei a străbătut o distanță de 7.845 de kilometri cu trenul, mașina și avionul.
- Pe parcursul zborului către Washington, Administrația Federală a Aviației nu a raportat incidente sau alte tipuri de probleme pe coasta de est a SUA.
- Din recomandările, rapoartele și măsurile luate de autoritățile americane pentru desfășurarea vizitei lui Zelenski se observă că alerta a fost la un nivel ridicat.
- Oficial american: Din momentul în care a aterizat, liderul ucrainean a devenit un obiectiv major de securitate pentru Serviciul Secret al SUA.
- Întâlnirea dintre Zelenski și Biden a reprezentat o realizare pentru amândoi. Primul și-a asigurat sprijinul militar și financiar al SUA, iar cel de-al doilea a beneficiat de popularitatea celui mai influent lider al momentului.
În zorii zilei de 24 februarie, atunci când Vladimir Putin dădea ordin armatei sale să invadeze Ucraina, liderul rus se aștepta ca trupele sale speciale să preia controlul instituțiilor ucrainene în cel mult 13 ore, iar Volodimir Zelenski să părăsească rapid Kievul.
De la acel moment au trecut aproape zece luni, iar președintele ucrainean n-a fugit, rămânând alături de soldații săi până la începutul acestei săptămâni când a făcut prima sa vizită oficială, în Washington, SUA.
A fost o călătorie simbolică, realizată înainte de Crăciun, în țara care a oferit și va oferi cel mai mare sprijin militar și economic Ucrainei pentru a rezista în fața Rusiei.
Dar pe lângă importanța politică a acestei vizite, care are rolul de a modela continuarea celui mai mare conflict militar european de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, călătoria a reprezentat și o mare provocare din perspectiva asigurării securității președintelui ucrainean și liderilor americani cu care s-a întâlnit.
645 de kilometri cu trenul
Între Kiev și Washington D.C. e o distanță de 7.845 de kilometri ce a fost străbătută de Zelenski în vreme de război.
Pe lângă pregătirea negocierilor, liderul ucrainean a fost nevoit să accepte rigorile unei călătorii desfășurate într-o permanentă stare de pericol.
Marți după-amiaza, în jurul orei 17:00, Volodimir Zelenski, însoțit de ambasadoarea americană în Ucraina, Bridget Brink, dar și de o echipă de securitate mixtă, americano-ucraineană, înarmată, s-au urcat într-o garnitură de tren care face legătura între Kiev și Przemyśl, oraș polonez aflat la granița cu Ucraina. Între cele două localități e o distanță de 645 de kilometri, iar călătoria cu trenul durează 13 ore și jumătate.
În dimineața zilei de miercuri, o filmare a unei televiziuni din Polonia l-a prezentat pe Volodimir Zelenski cum a coborât din tren, flancat de bărbați în uniforme militare și s-a urcat într-un automobil SUV de dimensiuni mari, Chevrolet Suburban.
Echipele de securitate s-au îmbarcat în alte mașini, iar coloana s-a deplasat spre aeroportul militar Jesionka-Rzeszow, aflat la 87 de kilometri distanță. Aeroportul e nodul principal de transfer al armelor și echipamentelor militare ce sosesc din SUA și Europa, cu destinația Ucraina.
Descurajare și intervenție
Lunga călătorie cu trenul a fost necesară pentru că spațiul aerian al Ucrainei nu e sigur, fiind parțial controlat de forțele ruse, care execută atacuri cu rachete asupra orașelor și rețelelor care transportă electricitate.
De la Rzeszow, Zelenski s-a urcat într-un avion al SUA și a zburat peste Oceanul Atlantic până la Baza Militară Andrews, aflată în apropiere de Washington. De aici a plecat spre Blair House, o reședință a demnitarilor aflați în vizită oficială în SUA.
Pe parcursul zborului, Administrația Federală a Aviației nu a raportat incidente sau alte tipuri de probleme pe coasta de est a SUA, conform unui articol publicat de Bloomberg.
În cazul unor curse oficiale, există posibilitatea să apară restricții pentru aparatele de zbor aflate în apropiere, dar și luarea unor măsuri la sol, dar nu a fost nevoie.
Totuși, din recomandările, rapoartele și măsurile luate de autoritățile americane pentru desfășurarea acestei vizite se observă că alerta a fost la un nivel ridicat, având un dublu rol, cel de descurajare a unui eventual atac asupra președintelui ucrainean, dar și de respingere a unuia în caz că forțele pro-ruse ar fi avut în vedere unul.
Obiectiv pentru Secret Service
„Din momentul în care aterizează și coboară pe scările avionului cu care a venit, va deveni un obiectiv major de securitate pentru Serviciul Secret și va rămâne așa până când se va urca în avion pentru plecare”, a declarat un oficial pentru ABC News, un important post american de televiziune.
Secret Service e agenția guvernamentală care se ocupă de siguranța președintelui SUA.
„Îi protejăm pe cei mai înalți lideri aleși ai națiunii noastre, șefii de stat străini, aflați în vizită și evenimentele speciale de securitate națională. De asemenea, protejăm infrastructura financiară și sistemele de plată din SUA”, se arată în declarația oficială a agenției.
De asemenea, vehiculele de transport ale președintelui Zelenski și ale echipei sale au fost asigurate tot de Secret Service.
În planul de acțiune pentru protejarea liderului ucrainean a fost implicată și poliția metropolitană din Washington, dar și poliția regiunii „Prințul George”.
Don Mihalek, un fost membru al Secret Service, a declarat pentru ABC News că nivelul de alertă e asemănător cu cel al discursului despre starea națiunii, ținut anual de președintele SUA, cel mai important eveniment politic oficial din țară.
„Fiindcă Ucraina e în război cu Rusia, nu numai că există amenințări potențiale din partea agenților ruși și a colaboratorilor acestora, dar există amenințări și din partea celor care se opun independenței Ucrainei și fac parte din alte națiuni care ar putea avea un interes să vadă că Ucraina nu are succes în fața Rusiei”, a declarat Mihalek pentru postul american de televiziune.
Întoarcerea acasă mai complicată ca plecarea
Prima ieșire din țară a lui Volodimir Zelenski de la declanșarea războiului a fost un important examen politic, militar și logistic pentru aliați care i-au arătat Rusiei că liderul ales democratic al Ucrainei beneficiază de sprijinul SUA și de cel al statelor NATO pentru a-și conduce țara spre victorie.
O altă problemă a forțelor de securitate americane și ucrainene a fost și cea a aducerii în siguranță a lui Zelenski la Kiev.
Dacă plecarea din capitala Ucrainei a putut fi făcută printr-o strategie surpriză, întoarcerea era mai dificilă.
Putin și susținătorii săi au aflat că Zelenski a „ieșit din bârlog” și „pot încerca orice”, a spus un oficial american pentru ABC News. „Ei știu că se va întoarce acasă”, a adăugat acesta. Dar și călătoria inversă a fost un succes. Președintele Ucrainei a ajuns cu bine la Kiev.