- Experți militari din Rusia spun că forțele Kremlinului nu controlează delta.
- Generalii ruși dau de înțeles că un contraatac ucrainean ar putea avea loc asupra Peninsulei Crimeea.
- Faptul că ucrainenii au vizat localitatea Oleshki sugerează o ofensivă pe două direcții, una spre Melitopol, alta spre Crimeea.
- Forțele ucrainene nu vor reuși să elibereze țara fără să-și surprindă adversarul.
- Problema Rusiei: Fortificațiile defensive, la fel ca linia Maginot franceză din Primul Război Mondial, sunt statice.
În premieră, surse din Rusia au publicat date, confirmate prin geolocalizare, că trupele ucrainene au trecut râul Nipru, în regiunea Herson, pe frontul din sud, consolidându-și prezența în jurul localității Oleshki, pe malul estic, la 7 kilometri sud-est de orașul Herson.
Capitala regiunii cu același nume a fost recapturată de la forțele ruse în toamna anului trecut, atunci când o serie de manevre și atacuri ale ucrainenilor i-au luat prin surprindere pe invadatori, obligându-i să se retragă în dezordine.
În regiunea Herson, râul Nipru se varsă în Marea Neagră, formând o deltă. Lățimea apei e mare, sunt multe insule și un teren mlăștinos.
Faptul că militarii ucraineni au reușit traversarea și au creat o bază militară lângă Oleshki arată că operațiunea a început în urmă cu săptămâni, informație confirmată și de un raport ISW (Institutul pentru Studiul Războiului).
Intersecția
Militarii ucraineni au trecut râul în bărci, în număr mic, zi de zi. S-au dat lupte în anumite puncte, au cucerit mai multe insule, reușind, în final, să treacă pe malul estic, împingând forțele Kremlinului la marginea sudică a micuței localități.
Mai mulți bloggeri ruși, pro-război, au scris pe Telegram că „forțele ucrainene au reușit trecerea râului, începând cu data de 20 aprilie. Au construit linii de aprovizionare, iar, apoi, au declanșat raiduri în zonă pentru a-și consolida pozițiile”, anunță raportul ISW, citat mai sus.
Unii experți militari din Rusia spun că forțele Kremlinului nu controlează delta, iar ucrainenii au reușit să preia câteva insule, avansând spre altele.
„E posibil ca trupele rusești să aibă ca prioritate menținerea apărării în zonele urbane, cum ar fi Oleshki și Nova Kakhovka, lăsând insulele din delta râului Nipru fără control”, se arată în raportul citat, dar acest fapt le-a oferit ucrainenilor posibilitatea de a traversa râul.
Nu e clar cât de mult din malul estic se află sub autoritatea ucraineană și nici care e strategia forțelor de la Kiev, dar din primele date avem de-a face cu o înaintare spre un punct de intersecție dintre șoseaua T2206, care se îndreaptă spre Melitopol, și drumul european E 97, care coboară spre Peninsula Crimeea.
Debarcarea din Crimeea
„Kremlinul, cel puțin în aparență, dă de înțeles că un contraatac ucrainean ar putea avea loc asupra Peninsulei Crimeea. Imaginile din satelit capturate de Planet Labs și de Maxar Technologies arată clar fortificațiile defensive și o vastă rețea de tranșee care sunt construite și pregătite rapid în istmul Perekop”, se arată într-o analiză realizată de Jon Sweet și Mark Toth pentru Fox News, încă din 14 aprilie.
„Rusia fortifică puternic acest pod terestru, avantajos din punct de vedere strategic, care leagă Crimeea de interiorul Ucrainei. Fortărețele nou ridicate se leagă, de asemenea, de obstacole naturale și sunt construite în grabă, de-a lungul plajei, pentru a împiedica orice debarcare”, mai arată cei doi experți.
Aceasta a fost prima analiză care sugera posibilitatea ca forțele ucrainene să vizeze prin contraofensivă peninsula Crimeea. Iar de atunci datele publicate pe rețelele sociale confirmă faptul că armata Kievului are în plan să treacă râul Nipru și să declanșeze un atac pe frontul de sud.
Dar faptul că au vizat localitatea Oleshki sugerează o strategie mai amplă, o ofensivă pe două direcții, una spre Melitopol, aflat la 217 kilometri, dar și una spre Armiansk, granița cu Crimeea, pe drumul E97, localitate aflată la 100 de kilometri.
În cazul în care ucrainenii reușesc să avanseze suficient spre sud, e posibil să deschidă un nou front și printr-o debarcare de trupe pe plajele peninsulei Crimeea, lansate în ambarcațiuni de pe plajele regiunii Herson.
Incursiunile dintre ape
Specialiștii militari au vorbit despre o posibilă ofensivă dinspre Zaporoje spre Melitopol. Deși distanța e mai scurtă, fiind calea optimă de atac, această rută e și mai bine păzită.
Conform informațiilor publicate de raportul ISW, în sud, trupele ruse sunt mai odihnite, dar mult mai răsfirate și nu pot controla un teritoriu atât de vast.
Posibilitatea de manevre și operațiuni combinate e mai mare și oferă oportunitatea unei deplasări rapide.
Trecerea râului Nipru de către forțele ucrainene are o importantă semnificație strategică, arătând că acestea dețin capacitatea de a împinge forțele Rusiei, chiar dacă erau protejate de un obstacol natural, dificil de depășit.
Traversarea apei, cucerirea insulelor din deltă pe o vreme ploioasă și transferul de echipament s-au desfășurat în condiții critice.
Nu a avut loc un asalt, ci incursiuni repetate ale unor grupuri mici de soldați, care se strecurau în bărci de la un țărm la altul, ajungând pe o nouă poziție, alungând inamicii spre o altă bucată de pământ mlăștinos.
Forțele ucrainene nu vor reuși să elibereze țara fără să-și surprindă adversarul, fără să găsească soluții strategice noi, dar și modalități ingenioase de a le aplica.
Voință și rezistență
Generalii ruși au realizat că peninsula Crimeea e vulnerabilă, au săpat tranșee, au adus profile din beton pentru stoparea tancurilor, dar e greu să controlezi un teritoriu atât de vast, fortificațiile fiind plasate doar zonele considerate a fi vulnerabile.
Din informațiile de până acum, Ucraina arată că a plusat, încercând o ofensivă în sud, pe două axe, una către Melitopol și alta către Crimeea.
Pentru Rusia, cu o armată statică, fără moral și echipament modern, un plan de atac complex, construit în trepte tactice, pare a fi greu de dejucat.
„Rușii au o problemă. Nici comandantul-șef al forțelor ucrainene, generalul Valeri Zalujni, nici comandantul Forțelor Terestre, generalul-colonel Oleksandr Sirski, nu vor permite ca asaltul Kievului să cadă în capcana reprezentată de rețeaua defensivă din Crimeea, construită de ruși”, au scris analiștii americani pentru Fox News.
„Fortificațiile defensive ale lui Putin, la fel ca linia Maginot franceză din Primul Război Mondial, sunt statice, vulnerabile în ce privește blocarea liniilor de aprovizionare, acestea putând fi ocolite. Peninsula însăși, la fel ca și o insulă, poate fi izolată și asediată dacă Ucraina alege să distrugă podul Kerci și să blocheze porturile de la Marea Neagră. Dacă va fi așa, atunci bătălia va deveni una de voință și rezistență, ceva ce Putin, Kremlinul și blogerii săi pro-război ar putea avea, dar soldatul și recrutul de pe teren, obligați să reziste cu orice preț, s-ar putea să nu aibă”, au explicat experții militari din SUA.