- Prezența lui Zelenski la reuniunea G7 din Japonia a fost un semnal dat Rusiei de statele grupului prin care arată un sprijin necondiționat pentru cauza Ucrainei.
- Violența, cruzimea și amploarea cu care rușii au atacat și distrus orașe, ucigând populația civilă, au creat în întreaga lume un puternic curent de opinie împotriva Moscovei.
- Un consilier al Ministerului Apărării din Ucraina a spus că primele avioane F-16 vor zbura pe cerul Ucrainei, cel mai probabil, la sfârșitul lunii septembrie, începutul lui octombrie.
- Expert militar: Avioanele de luptă occidentale vor oferi Ucrainei o capacitate mărită de a distruge ținte rusești fixe, aflate în apropierea liniei frontului.
- F-16 vor avea rolul de a proteja teritoriile ucrainene, după ce rușii vor fi împinși pe noi poziții în urma luptelor ce urmează să înceapă.
Prezent la întâlnirea G7 din Hiroshima, Japonia, președintele Ucrainei a primit confirmarea din partea SUA că poate transfera avioane de vânătoare F-16 pentru a face față atacurilor Rusiei.
În februarie 2022, la începutul invaziei, Ucraina avea cea mai importantă flotă de luptă aeriană din estul Europei, dar reprezenta doar o treime din cea a Rusiei, în plus, era învechită, fiind formată numai din aparate de fabricație sovietică.
De la începutul conflictului, forțele Kievului au pierdut 60 de avioane dintr-un total de 145 și 32 de elicoptere din cele 139 pe care le dețineau, conform informațiilor de le Pentagon, ajunse pe rețelele sociale.
La sfârșitul săptămânii trecute, liderii celor mai puternice șapte economii de pe glob s-au întâlnit la Hiroshima, unde a fost invitat și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
Prezența sa la reuniune a fost un semnal important dat Rusiei prin care statele grupului arată un sprijin total pentru cauza Ucrainei.
“Situația din țară a fost principala temă de discuție la reuniunea G7”, a declarat Volodimir Zelenski, în discursul său periodic, adresat cetățenilor.
“Respectul pentru ucraineni e deosebit. Le sunt recunoscător statelor din G7. Am avut o întâlnire cu președintele Biden și, ca întotdeauna, după astfel de discuții, devenim mai puternici”, a mai adăugat Zelenski.
De ce s-au răzgândit Germania și Franța în privința sprijinului militar?
Dacă la sfârșitul lunii februarie 2022, după ce Rusia a declanșat invadarea Ucrainei, Germania și Franța anunțau că nu vor transfera Kievului sisteme de artilerie sau tancuri de teamă să nu contribuie la intensificarea conflictului, un an mai târziu, cancelarul Olaf Scholz acordă un ajutor militar de aproape 3 miliarde de dolari pentru Ucraina.
Dacă pe parcursul anului trecut nici nu se punea problema ca statele NATO să ofere Ucrainei avioane de vânătoare, acum Zelenski a primit promisiunea că F-16 va intra în componența flotei de luptă.
Ce a determinat schimbarea radicală de atitudine din partea statelor occidentale?
În primul rând, curajul, tenacitatea și hotărârea militarilor și cetățenilor ucraineni de a rezista invaziei și de a recuceri teritoriile pierdute.
Deși pare ceva banal, fără victoriile înregistrate de forțele Kievului în primele zile ale conflictului, fără impactul pe care l-a avut Zelenski asupra lumii și asupra ucrainenilor prin decizia sa de a continua lupta împotriva Rusiei, nu ar fi existat niciun sprijin, iar Ucraina ar fi fost astăzi sub controlul Kremlinului.
În al doilea rând, violența, cruzimea și amploarea cu care rușii au atacat și distrus orașe, ucigând populația civilă, au creat în întreaga lume un puternic curent de opinie împotriva Moscovei.
Presiunea opiniei publice internaționale a erodat, treptat-treptat, reticența multor lideri care se temeau că înarmarea Ucrainei va duce la un război pe scară largă.
În al treilea rând, degringolada din armata Rusiei, lipsa de strategie și coordonare, lipsa de motivație din partea militarilor și corupția manifestată la toate nivelurile de decizie politică și militară au oferit argumente suficiente strategilor occidentali pentru a întrevedea posibilitatea ca Rusia să fie învinsă, iar destabilizarea, folosită de Putin pe plan global, să se reducă.
Obstacolele din calea livrării avioanelor
"Joe Biden i-a informat pe omologii săi din G7 că SUA vor lăsa statele aliate să furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate a președintelui SUA.
“Pe măsură ce vom derula antrenamentul piloților, vom lucra împreună cu aliații noștri pentru a stabili când vor fi livrate avioanele, cine o va face și câte”, a mai adăugat oficialul american.
Iuri Sak, consilier în Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că primele avioane F-16 vor zbura pe cerul Ucrainei, cel mai probabil, la sfârșitul lunii septembrie, începutul lui octombrie.
Volodimir Zelenski, de mai multe luni, promovează intens nevoia de avioane occidentale performante pentru dotarea forțelor ucrainene.
Liderii occidentali și conducătorii militari, pe lângă reținerile de ordin politic, au văzut în acest transfer și probleme majore de ordin logistic:
- Ucrainenii nu au piloți antrenați pentru a desfășura misiuni pe astfel de aparate.
- E dificil și durează să integrezi avioane cu tehnologie occidentală în planurile de luptă concepute pentru aparate de construcție sovietică.
- Transferul efectiv al avioanelor, asigurarea mentenanței și camuflarea lor reprezintă alte provocări importante pentru alianța statelor occidentale.
Toate obstacolele au fost depășite de ucraineni, care au reușit să-i convingă susținătorii lor că merită efortul.
F-16, un aparat de zbor ce nu va fi folosit în contraofensivă
“Avioanele de luptă occidentale vor oferi Ucrainei o capacitate mărită de a distruge ținte rusești fixe, aflate în apropierea liniei frontului de la o distanță mult sigură", a anunțat expertul militar Justin Bronk, de la fundația RUSI, citat de cotidianul The Guardian.
“Avioanele F-16 s-ar adăuga opțiunilor de atac existente, cum ar fi sistemele HIMARS”, a mai adăugat el.
Din declarațiile de până acum, dotarea cu aparate de zbor occidentale reprezintă un pas făcut pentru protejarea Ucrainei după desfășurarea acțiunilor ofensive din primăvară și vară.
Indiciile arată că F-16 vor avea rolul de a proteja teritoriile ucrainene după ce rușii vor fi împinși pe noi poziții în urma luptelor ce urmează să înceapă.
"Este vorba de construirea unei capacități de luptă viitoare, astfel încât, în anii următori, Ucraina să fie în măsură să-și apere suveranitatea și integritatea teritorială", a declarat Jake Sullivan, consilierul președintelui Biden, într-o conferință de presă.
“În fiecare etapă, Statele Unite au jucat un rol esențial pentru a se asigura că Ucraina primește ceea ce are nevoie, atunci când are nevoie. Și vom continua să facem acest lucru”, a adăugat consilierul american.
Ucraina deține tot armamentul necesar
În aceeași conferință, Sullivan a mai spus că Ucraina deține tot armamentul necesar și e pregătită pentru a desfășura operațiuni militare ofensive de mare amploare.
Reacția Rusiei nu s-a lăsat așteptată. “Transferul de avioane F-16 către Ucraina reprezintă un risc colosal la care se expun statele occidentale”, a declarat, sâmbătă, Alexander Grușko, ministrul adjunct de Externe, citat de Reuters.
Pentru Kremlin, consolidarea forțelor aeriene ucrainene reprezintă o dovadă clară că alianța Nord-Atlantică și partenerii acesteia nu vor face pași înapoi în ce privește susținerea pe termen lung a Ucrainei.
Toată strategia lui Vladimir Putin, care a mizat pe reacția înceată și confruntări în interiorul coaliției occidentale, a fost greșită.
Mai mult, s-a întâmplat exact contrariul, iar decizia de a-i transfera avioane F-16 arată că Ucraina a intrat, deja, sub protecția forțelor aliate, iar obiectivele Rusiei de a-și păstra influența în Europa sunt tot mai îndepărtate.
Forțele Aeriene Române au în dotare 17 avioane de luptă F-16, o escadrilă, urmând ca în viitorul apropiat să fie integrate alte 32 de aparate, achiziționate din Norvegia.