Ziua 452: Liderii G7 anunță sprijin consistent și neclintit pentru Ucraina. Biden nu se teme că Zelenski va ataca Rusia cu F-16. Moscova revendică cucerirea totală a Bahmut (Video)

Ziua 452: Liderii G7 anunță sprijin consistent și neclintit pentru Ucraina. Biden nu se teme că Zelenski va ataca Rusia cu F-16. Moscova revendică cucerirea totală a Bahmut (Video)

În ziua 452 de război, toți ochii au fost pe summitul G7 din Japonia, unde președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o întâlnire cu președintele SUA, Joe Biden, care a anunțat un nou pachet consistent de ajutor militar pentru Ucraina.

La finalul summit-ului G7, Joe Biden a anunțat că „aliații vor fi neclintiți în sprijinirea Ucrainei”, că liderii G7 „au împărtășit un angajament neclintit de a rămâne alături de curajosul popor al Ucrainei” și „Putin nu ne va înfrânge determinarea”. La rândul lui, Volodimir Zelenskia spus că i-au fost promise arme „de înaltă calitate”, iar acestea vor fi furnizate „de toți” și s-a arătat încrezător că va primi și avioane de luptă F-16.

Interesant și răspunsul lui Joe Biden, când a fost întrebat cum se pot asigura SUA că permisiunea acordată aliaților europeni de a oferi Ucrainei avioane F-16 nu va duce la o escaladare a războiului. Biden a spus că Zelenski i-a dat "o asigurare fermă" că F-16 nu va fi folosit pentru atacarea teritoriului geografic al Rusiei.

Pe front, Moscova a revendicat oficial cucerirea integrală a orașului Bahmut, care a fost în ultimele luni zona cea mai disputată din război, marcând cea mai lungă și mai sângeroasă bătălie de la începutul războiului. Rușii au spus că „eliberarea oraşului Artemivsk este completă", folosind numele sovietic al localităţii Bahmut.

Avansul rușilor este pus la îndoială însă de Institutul pentru Studiul Războiului, care spune că nu a observat imagini geolocalizate care să confirme afirmațiile liderului Grupului Wagner. De asemenea, Volodimir Zelenski a infirmat cucerirea totală de ruși a orașului, după ce inițial a avut o declarație care a produs confuzie, spunând că „Bahmut mai este doar în inimile noastre”.

ADVERTISING

Ziua 451: Prigojin susține că a obținut controlul total asupra Bahmut: Am preluat complet orașul, din casă în casă. Mesajul lui Zelenski de la summit-ul G7.

Evoluții pe front

  • Moscova revendică cucerirea Bahmut - Moscova a revendicat sâmbătă seara cucerirea completă a oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei şi scena celei mai lungi şi sângeroase bătălii din ţară de la asaltul rusesc din februarie 2022, potrivit AFP. "În urma acţiunilor ofensive ale unităţilor de asalt Wagner, cu sprijinul artileriei şi al aviaţiei din unitatea +Sud+, eliberarea oraşului Artemivsk este completă", a afirmat ministerul rus al Apărării, folosind numele sovietic al localităţii Bahmut. Anunţul Moscovei a urmat celui făcut de liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care cu câteva ore înainte anunțase capturarea totală a oraşului.
  • Putin, felicitări pentru Bahmut - Preşedintele rus Vladimir Putin i-a felicitat duminică pe militarii ruşi şi pe mercenarii din grupul Wagner pentru "eliberarea" oraşului Bahmut, relatează Reuters.
    "Şeful statului a felicitat grupurile de asalt ale Wagner, precum şi membrii unităţilor Forţelor Armate Ruse care le-au furnizat sprijinul necesar şi acoperire pe flancuri, pentru încheierea operaţiunii de eliberare a Artiomovks. Toţi cei care s-a distins vor fi premiaţi de stat", se menţionează într-un comunicat postat pe siteul Kremlinului.
  • Bahmut nu a căzut - Evgheni Prigojin a susținut că a capturat sâmbătă seara ultimul bloc din Bahmut, situat în apropierea unui monument al avionului MiG-17, însă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) nu a observat imagini geolocalizate care să confirme afirmațiile liderului Grupului Wagner. Forțele ucrainene continuă să preseze flancurile de nord și de sud din Bahmut, iar surse ucrainene și ruse arată că luptele continuă în direcțiile localităților Ivanivske, Stupocikî și Bila Hora, iar contraatacurile ucrainene din nord, vest și sud-vest vor complica orice avansare a rușilor dincolo de Bahmut pe termen scurt.
  • O victorie simbolică - Ultimele blocuri din estul Bahmutului pe care Grupul Wagner susține că le-a cucerit nu au o importanță tactică sau operațională, astfel că victoria revendicată de Prigojin ar fi doar una simbolică, dacă este reală, menționează ISW.
  • Prigojin, "cu coada între picioare" - Ministerul ucrainean al Apărării a negat căderea Bahmutului, precizând că, deși situația e critică, forțele sale încă dețin anumite poziții. Serhiî Cerevatî, purtătorul de cuvânt al grupul estic al forțelor armate ucrainene, a spus pentru Radio Europa Liberă că Prigojin a declarat că a capturat Bahmutul pentru că vrea să-și retragă cât mai repede mercenarii din oraș ca să nu fie împresurați de apărătorii ucraineni, relatează Ukrainska Pravda. Cerevatî a spus că Prigojin "iese cu coada între picioare" din Bahmut fiindcă și-a pierdut acolo cei mai buni oameni. "De fapt, Grupul Wagner e distrus", a spus reprezentantul armatei ucrainene.
  • Zelenski nu confirmă căderea Bahmutului - Confuzie generală după ce presa internațională a relatat că Volodimir Zelenski a părut să confirme indirect căderea Bahmutului. Întrebat dacă Bahmut se află sub controlul Ucrainei, liderul de la Kiev a spus: "Cred că nu. De astăzi, este doar în inimile noastre". Zelenski nu a confirmat capturarea orașului Bahmut de către forțele ruse, iar cuvintele sale au fost interpretate greșit, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al președinției ucrainene, Serhii Nikiforov. "Întrebarea reporterului: 'Rușii spun că au luat Bahmutul.' Răspunsul președintelui: 'Cred că nu'", a precizat Nikiforov.
  • Patru drone doborâte - Ucrainenii au doborât patru drone rusești în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, au anunțat surse din Ucraina, potrivit Kyiv Independent. Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Oblast, Serhii Lysak, a spus că apărarea aeriană a acționat în regiune în cursul nopții și că mai multe explozii au fost raportate sâmbătă seara.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Summitul G7 din Japonia

  • SUA dau un nou ajutor - Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat un nou ajutor militar de 375 de milioane de dolari pentru Ucraina în timpul întâlnirii cu Volodimir Zelenski, duminică, în Japonia, la summitul G7. Biden i-a spus lui Zelenski că America va continua să ajute Ucraina pentru a-și consolida apărarea și a transmis că noul pachet conține muniție, artilerie și vehicule blindate, potrivit Sky News. Zelenski a mulțumit pentru ajutor.
Biden-Zelenski-G7-Japonia
  • F-16, un proiect pe termen lung - Cancelarul german Olaf Scholz nu se aşteaptă ca avioane de luptă moderne să fie livrate Ucrainei prea curând, iar SUA nu au decis încă ce va urma după instruirea piloților ucraineni, dar a afirmat că planul de a instrui piloţi pe aceste aparate de luptă arată angajamentul Occidentului faţă de Ucraina, relatează agenția DPA. Ceea ce este legat de instruirea piloţilor "este, până la urmă, un proiect pe termen mai lung", a declarat Scholz duminică, în marja summitului G7 de la Hiroshima, în Japonia. "Acest plan este în primul rând un mesaj către cei care au atacat Ucraina: Rusia nu ar trebui să mizeze pe faptul că sprijinul pentru Ucraina se va diminua pe măsură ce războiul se prelungeşte. Mesajul rămâne: Rusia trebuie să-şi retragă trupele", a subliniat cancelarul german.

Ce a spus Biden la G7:

Ucraina - "Aliații vor fi neclintiți în sprijinirea Ucrainei", a spus președintele SUA, duminică, la conferința de presă de după summitul G7 de la Hiroshima. El a precizat că liderii G7 "au împărtășit un angajament neclintit de a rămâne alături de curajosul popor al Ucrainei". "Rusia a început acest război și îl poate încheia astăzi. Putin nu ne va înfrânge determinarea", a declarat Biden.

ADVERTISING

F-16 pentru Ucraina - Întrebat de un reporter cum se pot asigura Statele Unite că permisiunea acordată aliaților europeni de a oferi Ucrainei avioane F-16 nu va duce la o escaladare a războiului, Biden a răspuns că Zelenski i-a dat "o asigurare fermă" că F-16 nu va fi folosit pentru atacarea teritoriului geografic al Rusiei.

China - Statele Unite vor continua să pună Taiwanul "într-o poziție din care să se poată apăra singur", a spus Biden, adăugând că există "o înțelegere clară" între SUA și aliații săi că, dacă China ar acționa unilateral asupra Taiwanului, "ar exista un răspuns". Președintele american a precizat, însă, că nu crede că un conflict este inevitabil.

Biden a repetat apelul liderilor G7 de a detensiona relația Occidentului cu China. "Nu urmărim să ne decuplăm, urmărim să reducem riscul și să diversificăm. Asta înseamnă protejarea unui set restrâns de tehnologii avansate esențiale pentru securitatea noastră națională. Toate aceste elemente sunt agreate de G7", a precizat el.

Liderul de la Casa Albă a spus că SUA și China au convenit stabilirea unei legături telefonice directe între cele două națiuni înaintea doborârii "baloanelor prostești" pe teritoriul american și "totul s-a schimbat în modul în care cele două părți comunică una cu alta", dar crede că relațiile se vor dezgheța foarte curând.

Ce a spus Zelenski la G7:

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/videos/951458552829318

Bahmut - După mai multe relatări contradictorii despre soarta orașului ucrainean, Zelenski a spus în ucraineană că personalul militar din Bahmut îndeplinește "o misiune foarte importantă". El a precizat că nu va da detalii precise, dar a subliniat că orașul nu este ocupat de Rusia. "Nu există două sau interpretări ale acestor cuvinte", a subliniat el.

Confraofensiva - "Rusia va simți contraofensiva noastră", a anunțat Zelenski, întrebat de BBC când sau dacă Ucraina va lansa această operațiune.

Avioane - Întrebat de BBC ce arme i-au fost promise în această săptămână, președintele ucrainean a spus că toate sunt "de înaltă calitate", iar acestea vor fi furnizate "de toți". Despre situația negocierilor pentru avioanele de luptă F-16, după ce SUA și-au dat acordul pentru trimiterea lor în Ucraina, Zelenski s-a declarat încrezător că Kievul le va primi. "Nu vă pot spune câte - nu este un secret, chiar nu știm", a precizat președintele ucrainean.

Hiroshima - Întrebat despre vizita sa la Muzeul Păcii din Hiroshima, Zelenski a spus că fotografiile cu orașul japonez în ruine după atacul atomic din 1945 îi amintește de orașul Bahmut. El a spus că în viitor vor exista eforturi de "reconstrucție și refacere" a Ucrainei așa cum au fost în Hiroshima.

Alte informații relevante

  • Reacția CPI la mandatul de arestare - Curtea Penală Internaţională afirmă că nu este "descurajată" de faptul că Rusia l-a pus pe procurorul său şef, Karim Khan, pe o listă de urmăriţi, scrie BBC. Decizie care vine la două două luni după ce CPI a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin. Într-o declaraţie de sâmbătă, Curtea a declarat că această mişcare a fost o încercare de a submina "mandatul său legal de a asigura răspunderea pentru cele mai grave crime".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇