Volkswagen se retrage de tot din Rusia, dar Moscova produce arme cu microcipuri de la companii germane

Volkswagen se retrage de tot din Rusia, dar Moscova produce arme cu microcipuri de la companii germane

Uzina din Kaluga va fi vândută unui grup comercial, a anunțat VW. Pe de altă parte, grupurile militare rusești ar continua să fie aprovizionate cu microelectronică de către companiile germane, scrie Der Spiegel.

Decizia companiei cu sediul la Wolfsburg marchează de facto finalul afacerilor de sine stătătoare în Rusia ale celui mai mare grup auto din Europa.

Potrivit presei germane, care citează surse rusești familiarizate cu subiectul, compania de la Wolfsburg a primit recent aprobarea Moscovei pentru a-și vinde activele din Rusia grupului comercial Avilon. Potrivit vicepremierului rus Denis Manturov, căutarea unui partener contractual din Asia de Sud-Est pentru a reporni unitatea de producție este deja în curs de desfășurare.

ADVERTISING

Fabrica ultramodernă din Kaluga, situată la aproximativ 150 de kilometri sud-vest de Moscova și care asigură circa 4.000 de locuri de muncă, este considerată cel mai important activ al VW în Rusia. 

Vânzarea a fost întârziată de un proces intentat de fostul partener de producție al VW, Gaz - cunoscut în perioada sovietică pentru construirea modelului Volga. Gaz a dat în judecată VW pentru daune de sute de milioane de euro care ar fi rezultat din rezilierea acordului. Însă un tribunal din Rusia a respins plângerea. 

Retragerea constructorilor auto occidentali din Rusia a dus la o scădere semnificativă a producției de vehicule în această țară. Potrivit asociației de afaceri AEB, în 2022, au fost vândute doar 687.000 de vehicule noi, semnificativ mai puține decât cele 1,6 milioane de unități vândute în anul precedent. Între timp, unele uzine au fost preluate de investitori ruși, adesea la un preț simbolic și cu opțiunea de răscumpărare, notează DPA.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De pildă, vara trecută, constructorul auto francez Renault a cedat statului rus participația sa majoritară la Avtovaz, producătorul Lada, pentru un euro.

Încă din martie 2022, la puțin timp după atacul asupra Ucrainei, compania VW a suspendat producția în cele două fabrici pe care le deținea în Rusia. Oprit a fost inclusiv exportul de vehicule către imensa piață de desfacere rusească, măsură care a vizat toate mărcile deținute de VW.

Cu toate acestea, viitorul afacerilor VW în Rusia a rămas multă vreme sub semnul întrebării, laolaltă cu perspectivele fabricii Kaluga. 

La Moscova, VW întreținea birouri pentru importuri, finanțe și vânzări, cu aproximativ 300 de angajați. Acestea vor fi și ele transferate grupului Avilon.

ADVERTISING

De asemenea, filiala de camioane și autobuze MAN și-a încheiat producția la Sankt Petersburg și și-a suspendat activitățile de leasing. Marca Scania, care aparține și ea diviziei de vehicule comerciale Traton, își transferase deja activitățile financiare către compania rusă a grupului.

Livrări germane de electronice ar ajunge la companii de armament rusești

Pe de altă parte, în pofida interdicțiilor de export, corporațiile militare rusești ar continua să fie aprovizionate cu microelectronică, inclusiv prin intermediul companiilor germane, scrie Der Spiegel, notând că rețeaua care înlesnește aceste practici nici nu este deosebit de conspirativă. Întrebarea este, deci, din ce motiv eșuează controlul? – scriu jurnaliștii germani. 

Împreună cu o companie norvegiană de analiză a riscurilor, Corisk, cu portalul rusesc de investigații iStories și cu asociația internațională de cercetare OCCRP, publicația germană a analizat date vamale pentru a-și face o idee despre rutele comerciale ale unei firme cu sediul la Stuttgart și ale altor entități despre care se presupune că nu respectă embargoul.

Ancheta i-a condus pe jurnaliști la concluzia că, aparent, companiile rusești de armament se aprovizionează inclusiv cu produse electronice din Germania, cum ar fi cele utilizate pentru sistemele de arme.

Paleta de produse care ar ajunge la ruși cuprinde microcipuri relativ simple pentru utilizarea în drone, ori componente mai complexe care pot fi folosite pentru controlul rachetelor de croazieră.

Regimul european de sancțiuni, scrie publicația germană în ampla anchetă jurnalistică publicată vineri, are mai multe scăpări. De pildă, drone din Olanda se pare că au ajuns în partea rusească a frontului.

După începerea invaziei rusești, firma cu sediul la Stuttgart, intitulată Elix-St., ar fi trimis zeci de livrări în valoare totală de peste 800.000 de euro în Kazahstan. Autoritățile germane, chiar dacă știu despre aceste exporturi, nu s-au arătat deranjate de situație, scrie Der Spiegel.  

Vlad Drăghicescu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇