Ziua 451: Prigojin susține că a obținut controlul total asupra Bahmut: Am preluat complet orașul, din casă în casă. Mesajul lui Zelenski de la summit-ul G7

Ziua 451: Prigojin susține că a obținut controlul total asupra Bahmut: Am preluat complet orașul, din casă în casă. Mesajul lui Zelenski de la summit-ul G7

Ziua 451 de război a început cu un atac ratat al ruşilor asupra Kievului. Toate dronele inamice au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Ucrainei.

În schimb, în Mariupolul ocupat de ruși au fost explozii puternice. Ucrainenii susțin că au lovit o bază cu 150 de soldați inamici, dar nu există confirmare.

Cât despre mult disputatul Bahmut, Evgheni Prigojin a pretins controlul deplin al oraşului, dar Ucraina a spus că luptele continuă.

Pe plan diplomatic, continuă summit-ul G7, la care a sosit şi preşedintele Zelenski. El a transmis apoi un mesaj video, în care a spus că s-au discutat subiecte legate de formula de pace, de apărare şi programe de sprijin pentru Ucraina.

Surse de presă anunţă un nou ajutor masiv din partea americanilor pentru Ucraina.

Pe de altă parte, după ce americanii au dat undă verde statelor care vor să trimită avioane F-16 Kievului, Danemarca şi Portugalia s-au anunţat dispuse să antreneze piloţi ucraineni pentru aceste aeronave. Nu se ştie încă cine va şi dona aparatele de zbor. Doar că Moscova a reacţionat deja ameninţând Occidentul cu riscuri colosale.

Şi tot americanii au decis să interzică exportul către Rusia al unei game largi de produse, inclusiv ochelari de soare, uscătoare de păr, lentile de contact sau pluguri de zăpadă.

ADVERTISING

Evoluţia pe front

  • Atac aerian respins la Kiev - Apărarea antiaeriană a Kievului a respins cu succes un nou atac nocturn cu drone, a anunţat sâmbătă armata. Şeful administrației civile și militare din Kiev, Serghei Popko, a scris pe Telegram: "În această noapte, agresorul a efectuat din nou un atac masiv cu drone. Toate țintele aeriene detectate au fost distruse de forțele și mijloacele noastre de apărare aeriană. Kievul nu a fost lovit!"
  • Incendiu într-un bloc din Kiev - Totuşi, resturile căzute au provocat un incendiu într-o clădire rezidențială din districtul Darnitskîi, dar acesta a fost stins şi nu au existat victime.
  • 18 drone iraniene interceptate - A fost al 11-lea atac aerian asupra Ucrainei în această lună, care vizează Kievul. Toate cele 18 drone de tip Shahed de fabricație iraniană lansate către Kiev după miezul nopții au fost interceptate, anunță Forțele Aeriene a Ucrainei într-un comunicat.
  • Ucrainenii bombardează Mariupol - Mai multe explozii puternice s-au auzit vineri seara în oraşul Mariupol, care este sub controlul ruşilor de aproape un an, iar un consilier al primarului ucrainean, aflat în afara oraşului, susţine că exploziile au avut loc la o bază a forţelor Moscovei. Petro Andriuşcenko, care nu se află în Mariupol, a scris pe Telegram că este vorba despre o bază ce găzduieşte aproximativ 150 de soldaţi ruşi. Detalii AICI
  • Situaţia de la Bahmut, în analiza ISW - Contraatacurile din ultimele zile de la Bahmut au eliminat foarte probabil posibilitatea încercuirii ruse în zonă, chiar dacă Moscova își concentrează rezervele de luptă în jurul orașului, arată Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă actualizare. Asta după ce un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a confirmat că forțele Kievului au preluat inițiativa pe câmpul de luptă lângă Bahmut. ISW spune că forțele ucrainene au avansat chiar și 1 km într-o zonă a frontului.
  • Forţe noi la Bahmut - Pe lângă mercenarii Grupului Wagner, Rusia trimite unități de artilerie mecanizată şi motorizată la Bahmut, transmite Serghei Cherevati, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Est al Ucrainei. Capturarea oraşului rămâne o prioritate majoră pentru armata Rusiei.
  • Prigojin spune că a preluat tot Bahmutul - Şeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a pretins sâmbătă controlul deplin al oraşului ucrainean Bahmut, centrul celei mai lungi şi sângeroase bătălii din război. Reuters nu a putut confirma în mod independent afirmaţia, făcută de Prigojin într-un videoclip în care acesta apare în echipament de luptă în faţa unei linii de luptători care ţin steaguri ruseşti şi bannere Wagner. ”Astăzi, la ora 12, Bahmut a fost luat complet. Am preluat complet tot oraşul, din casă în casă”, a spus Prigojin. ”Acest lucru nu este adevărat. Unităţile noastre liptă în Bahmut”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

G7 şi diplomaţia de război

  • Lavrov critică deciziile G7 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat G7 că urmăreşte „dubla restricţionare” a Rusiei şi Chinei prin deciziile adoptate la summitul de la Hiroshima. Într-o conferinţă televizată, şeful diplomaţiei de la Moscova a reafirmat teza conform căreia Occidentul foloseşte Ucraina pentru a obţine o victorie strategică împotriva Rusiei. „Obiectivul a fost formulat tare şi deschis - să fie înfrântă Rusia pe câmpul de luptă, dar să nu se oprească aici, ci să o elimine drept competitor strategic”, a susţinut el.
  • Mesajul lui Zelenski - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj video, în contextul prezenţei sale la summitul G7 din Japonia, care are loc până duminică. Liderul de la Kiev a spus că s-au discutat subiecte legate de formula de pace, de apărare şi programe de sprijin pentru Ucraina. El a afirmat că a avut discuţii productive cu premierul Indiei, Narendra Modi, cu premierul britanic Rishi Sunak, cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz. “Formula de pace. Atragem cât mai multe ţări şi cât mai mulţi lideri posibil de dragul Ucrainei. Apărare. Programe de sprijin pe termen lung pentru Ucraina. Finanţe şi economie. Prima zi la Hiroshima este foarte puternică. A doua zi va fi şi mai puternică”, a notat Zelenski pe Twitter.
  • A aterizat Zelenski - Preşedintele Ucrainei a sosit la Hiroshima, pentru a participa la summit-ul liderilor G7 din Japonia.
  • Biden îl aşteaptă pe Zelenski - Joe Biden „așteaptă cu nerăbdare” să se întâlnească cu Volodimir Zelenski, a anunţat Casa Albă, confirmând reuniunea dintre președinții SUA și Ucrainei. Nu ştim deocamdată când vor avea loc discuțiile.
  • Ajutor suplimentar din SUA - Biden plănuiește să anunțe un ajutor militar de 375 de milioane de dolari acordat Ucrainei după întâlnirea cu Zelenski, au declarat oficiali americani și ucraineni familiarizați cu chestiunea pentru Politico.
  • Ce le-a cerut Zelenski arabilor - Zelenski a îndemnat vineri ţările participante la summit-ul Ligii Arabe să sprijine iniţiativa sa de pace pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina. El le-a cerut liderilor să lucreze direct cu Kievul, fără intermediari. "Vă invit pe toţi cei care respectaţi pacea să vă alăturaţi punerii în aplicare a formulei de pace şi, astfel, să reduceţi duşmănia, războaiele, suferinţa şi răul", a spus Zelenski într-un discurs rostit în limba engleză.
  • Ungaria blochează UE - Budapesta se opune sancțiunilor UE împotriva celor considerați responsabili pentru condamnarea disidentului rus Vladimir Kara-Murza, la o zi după ce a spus că nu va sprijini pachetul 11 de sancțiuni UE împotriva Rusiei din cauza unei dispute bancare. Detalii AICI
  • Piloţi ucraineni antrenaţi de Danemarca şi Portugalia - Danemarca va contribui la pregătirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16, a anunţat ministrul danez al Apărării. El nu a precizat, însă, dacă Danemarca va contribui la livrarea unor avioane. Forţele aeriene daneze dispun de aproximativ 40 de avioane F-16, dintre care vreo 30 sunt operaţionale. De asemenea, Portugalia a fost de acord să antreneze piloți și mecanici ucraineni pe avioane de luptă de tip occidental, potrivit MAE de la Kiev.
  • Fără ochelari de soare şi uscătoare de păr - Administraţia Biden a suspendat exportul către Rusia al unei game largi de bunuri de consum şi a adăugat 71 de companii pe o listă neagră din domeniul comercial. Noile restricţii americane vizează inclusiv uscătoarele de rufe, plugurile de zăpadă şi maşinile de muls, ce au componente care ar putea fi refolosite pentru a sprijini maşinăria de război a Moscovei. "Acum nu mai poţi expedia nici măcar lentile de contact sau ochelari de soare", a declarat avocatul Kevin Wolf, fost oficial al Departamentului de Comerţ al SUA, examinând noile reguli.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Câte rachete produc ruşii - Serviciile de informaţii militare ale Ucrainei susţin că Rusia este capabilă să producă până la 67 de rachete pe lună. Probabil că și-a epuizat stocurile existente, dar Moscova a stabilit cu succes o linie de producție pentru noi rachete.
  • Riscuri colosale - Țările occidentale vor avea de înfruntat „riscuri colosale” dacă vor furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, a declarat sâmbătă adjunctul ministrului rus de Externe Alexander Gruşko.
  • Pleacă Greenpeace - Filiala rusă a Greenpeace se închide după ce autoritățile locale au declarat că Greenpeace International reprezintă „o amenințare la adresa fundamentelor ordinii constituționale și securității Federației Ruse”. Parchetul general de la Moscova a acuzat activiștii Greenpeace că s-au implicat în propagandă antirusă.
  • Procuror CPI pe lista neagră - Ministerul de Interne al Rusiei l-a pus pe lista neagră pe procurorul Curții Penale Internaționale de la Haga, Karim Khan, care a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.
  • La Moscova, un trecător a avariat cortul celor care fac înscrieri pentru înrolarea în armată în baza unui contract.
  • Mişcare controversată a ONU - Virginiei Gamba, trimisul ONU însărcinat cu încercarea de a proteja copiii prinși în conflicte, se află la Moscova, unde se va întâlni cu comisarul rus pentru drepturile copilului, care este acuzat de crime de război. Human Rights Watch a criticat întâlnirea Virginiei Gamba cu Maria Lvova-Belova, spunând că comisarul rus ar trebui să fie în spatele gratiilor și nu să se vadă cu înalți reprezentanți ai ONU.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇