Unitatea fantomă despre care armata ucraineană nu a vorbit niciodată: Ce este Brigada 82 de asalt și ce rol va avea în contraofensivă (Foto&Video)

Unitatea fantomă despre care armata ucraineană nu a vorbit niciodată: Ce este Brigada 82 de asalt și ce rol va avea în contraofensivă (Foto&Video)

Printre forțele de elită care vor reprezenta „vârful de lance” al contraofensivei Ucrainei se numără și un grup despre care Kievul nu a dat până acum nicio informație.

Date obținute în urma scurgerii de informații de la Pentagon au dus la identificarea unei unități puternice de luptă care ar urma să fie implicată în contraofensiva ucraineană.

În aprilie, contul de Twitter cu profil militar Noel Reports, care documentează războiul din Ucraina, a anunțat că militarii din nou formata Brigadă 82 de asalt au făcut instruire cu blindate Stryker în Ucraina.

Iar Forbes a descris Brigada 82 ca fiind "ridicol de puternică".

Dacă informațiile sunt exacte, Statul Major al armatei ucrainene plănuiește să adune jumătate din cele mai bune vehicule blindate furnizate de NATO în această brigadă, adică 40 de vehicule blindate de infanterie germane Marder și 90 de blindate americane Stryker, relatează Kyiv Post.

ADVERTISING

Blindatele Marder și Strkyer sunt echipate cu sisteme excelente de vedere pe timp de zi și de noapte, mitraliere automate și suficient spațiu pentru transportul infanteriștilor.

Potrivit raportului de la Pentagon, Brigada 82 va fi singura unitate a armatei ucrainene care va opera ambele vehicule blindate.

În condiții normale, nici Marder, nici Stryker nu pot distruge un tanc în luptă directă, însă informațiile scurse de la Pentagon arată că statul major ucrainean plănuiește să întărească Brigada 82 şi cu 14 tancuri britanice Challenger 2 care vor reprezenta, conform mai multor surse citate de publicația ucraineană, cel mai puternic și mai blindat tanc de pe front.

Potrivit Forbes, două unități de luptă ucrainene - Brigada 25 Aeropurtată și Brigada 80 de Asalt Aerian - au trimis tanchiști la instruire în Marea Britanie, unde s-au antrenat pe tancuri Challenger înainte de a fi transferați în Brigada 82.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Combinația dintre vehiculele NATO de infanterie foarte mobile, susținute de tancurile britanice extrem de capabile, va face din Brigada 82 o forță militară care poate cuceri rapid teren. Pe hârtie, Brigada 82 arată ca o unitate organizată pentru a pătrunde prin culoarele create de alte forțe în liniile defensive inamice.

Kievul a difuzat imagini ale vehiculelor Marder, Stryker și ale tancurilor Challenger 2 în Ucraina, însă până acum acestea nu au fost prezentate împreună, posibil din rațiuni de securitate sau pentru că Brigada 82 nu există oficial, menționează publicația ucraineană.

Potrivit dezvăluirilor de la Pentagon, militarii ucraineni au început să folosească pentru instruire vehiculele blindate occidentale în luna martie, iar cei din Brigada 82 ar lupta pentru prima oară împreună.

Kyiv Post scrie că un rol însemnat în contraofensivă îl vor avea și alte două unități importante ale armatei ucrainene:

ADVERTISING
  • Brigada 3 separată de infanterie. Această unitate a început războiul în Kiev și a adunat mulți rezerviști și voluntari. A pornit cu puști Kalașnikov și cocktailuri Molotov, iar acum e puternic înarmată cu elemente de artilerie capturate de la trupele ruse, precum și cu rachete antitanc și mortiere donate de NATO, vehicule blindate M-113 și HUMMV.
  • Brigada 3 luptă de mai multe luni în sudul Ucrainei, iar patrulele sale de recunoaștere au fost printre primele unități ucrainene care au luat parte la eliberarea orașului Herson, în noiembrie 2022.
  • Pe 9 mai, în sudul Bahmutului, Brigada 72 de infanterie mecanizată a Rusiei a suferit o înfrângere tactică în fața unor elemente din Batalionul 2, din Brigada 3 a forțelor Ucrainei, scrie publicația ucraineană.
  • Brigada 28 de infanterie mecanizată. A fost formată în orașul port de la Marea Neagră Odesa, iar cei mai mulți membri ei sunt veterani care au luptat contra rușilor în 2014-2015, în Donbas.
  • De la începerea invaziei ruse, Brigada 28 a luptat în preajma orașelor Nikolaiev și Herson. Probabil nicio altă unitate ucraineană nu are mai multă experiență de teren în flancul sudic al frontului unde mulți analiști se așteaptă să aibă loc contraofensiva.
  • Această forță militară convențională este înzestrată în general cu echipament de generație sovietică, dar a fost dotată cu arsenal modern antitanc și rachete antiaeriene furnizate de țările NATO.
  • Brigada 28 este acum refăcută, experimentată, iar trupele sale cunosc bine terenul din sudul Ucrainei. Posibilele sale misiuni ar putea fi atacarea ori hărțuirea apărării ruse.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇