Ce este "Umbra furtunii", racheta "trage și uită" pe care o poate primi Ucraina (Foto&Video)

Ce este "Umbra furtunii", racheta "trage și uită" pe care o poate primi Ucraina (Foto&Video)

Marea Britanie se pregătește să trimită în Ucraina rachete cu rază lungă de acțiune. „Storm Shadow” („Umbra furtunii”) este una dintre primele arme de acest tip pe care Kievul le-ar putea folosi.

Aliații occidentali au refuzat până acum să-i ofere Ucrainei rachete cu rază mare de acțiune, temându-se că acestea ar putea fi folosite în atacuri pe teritoriul Rusiei și ar duce la o escaladare periculoasă a războiului. Kievul a repetat în dese rânduri că nu are astfel de intenții, iar Marea Britanie pare dispusă să dea crezare acestor asigurări, după cum a scris pe 8 mai Washington Post.

Guvernul britanic conduce Fondul Internațional pentru Ucraina (IFU), mecanismul de procurare a asistenței militare în numele a șapte parteneri internaționali (Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Danemarca, Suedia, Islanda și Lituania). Potrivit unui anunț de achiziție distribuit pe 2 mai, Ministerul britanic al Apărării a cerut exprimarea interesului pentru furnizarea unei game largi de echipamente militare, incluzând radare, sisteme de tragere antiaeriană și echipament de deminare, dar și a unei "capacități de atac cu rază lungă de acțiune", în fapt o rachetă de croazieră.

ADVERTISING

Producătorii de armament au trei zile pentru a-și înregistra interesul, iar decizia va fi anunțată pe 5 iunie.

Analiza cerințelor formulate arată că IFU vizează un anumit tip de muniție, scrie Kyiv Post. Principalele elemente pe care racheta trebuie să le îndeplinească sunt:

  • rază de acțiune de 100-300 km;
  • lansare de la sol, de pe mare sau din aer;
  • încărcătură explozivă de 20-490 kg;
  • capacitate redusă de a fi interceptată;
  • capacitate de planificare a misiunii;
  • navigație asigurată (folosind un sistem global de navigație prin satelit);
  • metode de penetrare a apărării aeriene pentru creșterea ratei de succes a loviturii.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Specificațiile prezentate se potrivesc rachetelor de croazieră lansate din aer "Storm Shadow", produse de MBDA, un consorțiu alcătuit din trei producători europeni din domeniul aerospațial și militar: Airbus, BAE Systems și Leonardo (Italia).

"Storm Shadow" este o rachetă de tip "trage și uită", adică e programată înainte de lansare. Odată lansată, racheta urmează în mod semi-automat o rută de joasă altitudine (10-15 metri), pentru a evita radarul inamic, ghidată de GPS și de hărțile terenului în timp ce se îndreaptă spre țintă. Când ajunge în apropierea obiectivului, "Storm Shadow" urcă la o altitudine care le permite senzorilor avansați să confirme ținta, apoi plonjează spre aceasta.

https://twitter.com/Defense_Talks/status/1617399028349558784

Racheta este echipată cu două focoase în două trepte "Bomb Royal Ordnance Augmented Charge" (BROACH). Primul focos, cel de penetrare, deschide calea pentru următorul, cu 450 de kilograme de explozibil, care distruge ținta.

https://twitter.com/vinm300/status/1654874395431563272

Raza normală de acțiune a acestei rachete concepute pentru statele NATO este de 560 de kilometri, dar se pare că există și o "versiune de export", cu o rază de 300 km, ceea ce permite vânzarea sa în acord cu restricțiile regimului internațional de control asupra tehnologiei rachetelor. Aceasta este și versiunea cu cele mai mari șanse de a fi furnizată Ucrainei.

ADVERTISING

MBDA a făcut recent câteva modificări la această rachetă care i-ar permite să fie folosită de avioanele de tip sovietic fără alte adaptări, scrie publicația ucraineană.

https://twitter.com/avia_pro/status/1655844015453896706

Potrivit unui oficial britanic, încă nu s-a luat o hotărâre finală cu privire la tipul rachetei, termenele de livrare și cantitatea dorită, însă termenele foarte scurte de atribuire a contractelor sugerează că procesul de luare a deciziilor ar putea fi deja destul de avansat.

"Storm Shadow" ar fi o armă foarte prețioasă pentru Ucraina, care se pregătește pentru apropiata contraofensivă. Capacitatea de a lovi departe de liniile ruse ale frontului, țintind centrele de comandă și logistica de aprovizionare ale inamicului, ar ajuta la eliberarea terenului din fața trupelor de infanterie și a tancurilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇