Ucraina nu se bazează doar pe sprijinul militar al Occidentului. Inginerii voluntari produc în garajele lor arme improvizate cu care să atace trupele ruse.
Forțele ucrainene folosesc toate resursele de care dispun în luptele cu armata rusă, iar capacitatea de a improviza joacă un rol important. Oricât ajutor militar ar primi din partea aliaților, Kievul are nevoie și de soluții practice, de inovație și de adaptare pentru a surprinde inamicul și pentru a-l copleși. Iar la acest capitol Ucraina nu duce lipsă de idei.
În atelierele unor voluntari pricepuți sunt create arme improvizate care pot pune mari probleme unităților ruse de infanterie. Site-ul ucrainean Militarnîi a dezvăluit pe 30 aprilie cea mai nouă invenție a unor ingineri care sprijină armata ucraineană. Voluntarii de la biroul de design PARS, împreună cu grupul de activiști Vidsich, au dezvoltat o așa-numită "rachetă populară" - Trembita, relatează Kyiv Post.
Creată pe principiul bombelor rachetelor germane V-1 din Al Doilea Război Mondial, Trembita este o rachetă de mici dimensiuni propulsată de un motor cu benzină.
Aceasta este echipată cu aripi de ghidare și e lansată cu o catapultă pneumatică, după care prinde viteză cu ajutorul motorului. Racheta va purta o încărcătură de 20 de kilograme de exploziv sau cu un focos termobaric.
Cei de la Vidsich sunt conștienți că racheta lor improvizată nu poate lovi cu precizia unui sistem de rachete ghidate prin laser, dar plănuiesc să tragă rafale de aproximativ 20 de rachete "pentru a depăși apărarea antiaeriană inamică și a lovi ținte situate la o distanță suficientă". Grupul susține că racheta lor poate zbura la o distanță de până la 140 de kilometri.
Voluntarii vor să extindă producția acestui model în garajele și atelierele din toată Ucraina. "Rușii n-au cum să distrugă o astfel de industrie de apărare populară cu rachetele lor ruginite S-300 sau cu rachete de mare precizie Kalibr", au spus ei.
Trembita este cel mai avansat proiect tehnic realizat prin forțe proprii de tehnicienii ucraineni, dar nici primul și, cu siguranță, nici ultimul proiect neconvențional folosit în Ucraina.
Inginerii ucraineni dezvoltă și drone terestre, care arată ca o versiune mai mare a unei mașinuțe teleghidate. Platforma Gnom Kamikaze este concepută pentru a transporta o încărcătură explozivă de opt kilograme, dezvoltată din mina atintanc TM-62, sub un vehicul al inamicului, după care să o detoneze.
Imaginile difuzate recent de publicația ucraineană de știri TFO Media arată câțiva soldați ucraineni care folosesc Steam Deck, o consolă manuală de jocuri video dezvoltată de compania Valve și lansată anul trecut, pentru a controla platforma autonomă de tragere Sabre. Această mitralieră este rezultatul unui proiect finanțat prin strângere de fonduri (crowdfunding) și lansat în 2014, când Rusia a invadat Crimeea, potrivit Vice. Sabre este operată de la distanță și poate trage până la 500 de metri.
La mijlocul anului trecut, când armata ucraineană se confrunta cu o penurie de platforme de artilerie, atelierele din țară au început să transforme camionete donate în vehicule de luptă dotate cu mitraliere și lansatoare de grenade și de rachete.
Kyiv Post a prezentat în aprilie și cazul unui fermier din satul Hrakove, din regiunea Harkov care și-a modificat tractorul, transformându-l într-un utilaj controlat de la distanță pentru deminarea terenurilor agricole.
Acesta a folosit blindajul unui vehicul de luptă abandonat de ruși pentru a proteja un tractor T150 care formează baza sistemului improvizat de deminare. Tractorul acționat prin unde radio are în partea frontală o rolă lată, prevăzută cu flanșe grele, care, speră fermierul, va arunca minele sau le va detona, îndepărtând în același timp vegetația pentru a pregăti terenul de însămânțare.