Resursele limitate pentru deminarea Ucrainei sunt depășite de volumul imens de lucru, iar agricultorii recurg la măsuri drastice pentru a-și recăpăta accesul la terenurile pe care rușii au ascuns mine. Un fermier a modificat un tractor și l-a transformat într-un utilaj improvizat de deminare.
Fermierii din Ucraina se confruntă cu pierderi importante pentru că nu-și pot lucra terenurile până la sosirea echipelor de deminare. Sătui să vadă cum trec zilele fără ca ei să poată începe lucrările agricole, aceștia renunță să mai aștepte ajutorul autorităților și caută să rezolve singuri problema, relatează Kyiv Post.
Oleksandr Krivțun, șeful unei cooperative agricole din satul Hrakove, din regiunea Harkov, a construit un tractor blindat, comandat prin radio, pentru deminarea terenului.
Într-o înregistrare video postată pe Twitter de Ministerul Apărării din Ucraina, acesta spune că agricultura în zonă e la pământ și că Serviciul pentru Situații de Urgență (SESU) a găsit aici aproximativ 250 de mine antitanc și 10 mine antipersonal.
"E mult de lucru pentru SESU. Acum au sarcina prioritară să curețe liniile electrice și conductele de gaze pentru populație. Așa că am decis să facem ceva ca să putem intra din nou pe teren", a spus el.
Krivțun explică în înregistrare că echipa lui a folosit blindajul unui vehicul de luptă abandonat de ruși pentru a proteja un tractor T150 care formează baza sistemului improvizat de deminare. Tractorul acționat prin unde radio are în partea frontală o rolă lată, prevăzută cu flanșe grele, care, speră Krivțun, va arunca minele sau le va detona, îndepărtând în același timp vegetația pentru a pregăti terenul de însămânțare.
Operatorul tractorului, Pavel Hriușcenko, stă cocoțat în cupa unui încărcător frontal ridicată la maximum, ca să aibă semnal video și radio mai bun. De acolo, de sus, el poate observa mai bine tractorul.
Cooperativa a cheltuit în jur de un milion de grivne (aproximativ 121.500 de lei) pentru elemente hidraulice, echipamentul de control radio și o cameră video montată pe tractor care permite controlarea de la distanță.
Krivțun a recurs la această soluție pentru că terenul din zonă e lucrat în cooperativă, iar cei 40 de asociați care au lucrat pământul în arendă n-au alte venituri și nu vor putea plăti arenda proprietarilor dacă nu plantează anul acesta.
Vehiculele agricole modificate, blindate, disponibile în comerț sunt folosite pe scară largă în operațiunile umanitare de deminare ca o alternativă rentabilă la vehiculele militare scumpe. Totuși, pentru a opera în mod sigur și eficient, acestea trebuie să fie acționate de specialiști în deminare.
În încercarea de a-și relua activitatea în timp util, pentru a nu pierde anul agricol, fermierii ucraineni se expun unor riscuri imense. Din înregistrarea video difuzată de Ministerul ucrainean al Apărării nu reiese ce se va întâmpla dacă Krivțun și echipa lui vor da peste o mină neexplodată și dacă aceștia vor anunța Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau alte organizații care se ocupă de deminare, precum HALO Trust sau Mines Advisory Group, scrie ziarul citat.
Teritoriul Ucrainei e înțesat cu mii de mine rusești. Potrivit estimărilor ONU, o zonă de patru ori mai mare decât teritoriul Elveției este nesigură din cauza minelor terestre. Acestea ucid sute de civili în fiecare lună - 226 de civili au murit, iar 724 au fost răniți doar în luna martie.
Aproximativ 350 de echipe de deminare lucrează contracronometru în Ucraina. Guvernul de la Kiev a stabilit curățarea zonelor minate în funcție de priorități, însă deminarea întregii țări va fi un efort colosal. Banca Mondială a calculat că deminarea Ucrainei va costa 37,4 miliarde de dolari.
T.D.