Cel mai sofisticat tanc al Rusiei a ajuns în Ucraina: Ce poate face T-14 în fața unui Abrams (Video)

Cel mai sofisticat tanc al Rusiei a ajuns în Ucraina: Ce poate face T-14 în fața unui Abrams (Video)

Presa rusă a anunțat, marți, că T-14 Armata, cel mai modern tanc al Moscovei, acționează deja în Ucraina. Kievul încă așteaptă sosirea tancurilor M1 Abrams promise de Statele Unite.

T-14 a început să tragă deja asupra pozițiilor armatei ucrainene. Potrivit unei surse citate de agenția rusă de presă RIA Novosti, tancul nu a intrat în luptă directă.

Presa rusă laudă de mult timp cel mai nou tanc al armatei, însă mai mulți experți occidentali privesc cu rezerve capacitatea acestor vehicule de a produce schimbări majore în războiul din Ucraina, notează Newsweek.

Nu se știe câte tancuri T-14 a trimis Moscova în Ucraina. Ministerul britanic al Apărării a sugerat în ianuarie că Rusia analiza desfășurarea unui "număr mic", o decizie de "risc ridicat".

ADVERTISING

Programul de dezvoltare a tancului T-14 a început în 2010 și a fost afectat de mai multe întârzieri, reduceri ale flotei și probleme de fabricație, se arată într-un raport din 19 ianuarie al informațiilor militare britanice care aprecia că utilizarea acestuia în Ucraina ar ține mai degrabă de propagandă, întrucât sunt puține T-14 gata, iar comandanții nu se pot baza pe el în luptă.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, trupele ruse nu erau dornice să primească prima tranșă de tancuri noi pe front pentru că vehiculele erau într-o stare foarte proastă.

"Tancurile T-14 sunt mai sofisticate și mai capabile decât vechile tancuri rusești, dar nu le văd capabile 'să schimbe jocul' pentru ruși în Ucraina", a spus Guy McCardle, editorul Special Operations Forces Report (SOFREP).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De partea cealaltă a liniei frontului, ucrainenii așteaptă tancurile Abrams promise de Statele Unite. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, pe 21 aprilie, la baza militară americană de la Ramstein, Germania, că SUA și-au accelerat termenele pentru a furniza M1 Abrams cu capacități de protecție mai mare în următoarele luni. Austin a precizat că personalul ucrainean se va putea pregăti pe tancurile Abrams în următoarele săptămâni.

Tancul Abrams, care în funcție de configurație poate cântări până la 73 de tone, a fost descris de președintele american Joe Biden, în ianuarie, drept "cel mai bun tanc din lume".

The Insane Engineering of the M1 Abrams

Cu un echipaj de patru membri, M1 Abrams poate atinge o viteză maximă de 67 km/h pe asfalt și o viteză maximă de 48 km/h pe teren accidentat, permițându-le soldaților să-și domine adversarii cu putere de foc letală, capacitate de supraviețuire fără comparație și manevre îndrăznețe, potrivit U.S. Army.

ADVERTISING

Potrivit Defense Bridge, M1 Abrams este echipat cu sistem hidraulic de suspensie care permite reglarea înălțimii tancului pentru a se adapta la condițiile de teren. Tancul poate traversa pante abrupte și obstacole de apă cu adâncimea de 4 metri, fiind foarte manevrabil pe teren accidentat.

În schimb, T-14 Armata a fost considerat "cea mai revoluționară schimbare de design a tancurilor din ultima jumătate a secolului", relata în 2016 The Telegraph, citând un raport intern al Ministerului britanic al Apărării.

T-14 este mai ușor decât Abrams, cu o greutate de 48 de tone și e propulsat de un motor diesel de 1.500 de cai putere care poate dezvolta viteza maximă de 89 km/h pe șosea și 69 km/h în condiții off-road. Poate avea un echipaj format din trei membri și dispune de o turelă operată separat, dar și de o capsulă izolată și blindată pentru echipaj.

"Pentru prima dată, o turelă automată, operată digital, fără servant uman înăuntru, a fost încorporată într-un tanc de luptă. Și pentru prima oară echipajul unui tanc este încorporat într-o capsulă blindată în partea din față a carenei", se arată în raportul obținut de ziarul britanic.

T-14 este, de asemenea, echipat cu sistem independent de suspensie pentru adaptarea înălțimii la condițiile de teren diferite.

Presa rusă a scris că T-14 poate fi dotat cu un tun de 152 milimetri, mai mare decât cel de 120 mm de care dispune M1 Abrams. Tunul standard al T-14 este de 125 mm, iar tancul are și o mitralieră de 12,7 mm antiaeriană. Un capitol la care tancul rusesc și cel american se prezintă identic este cel al mitralierelor de 7,62 mm.

Potrivit unui raport din 2020 publicat de Hotcars.com, citat de Warrior Maven, T-114 are o autonomie de deplasare de 496 de kilometri, comparativ cu raza de acțiune de 424 kilometri a tancurilor Abrams.

Presa rusă a mai scris în 2019 că designul tancului a fost modificat pentru a include o toaletă în interiorul capsulei blindate, astfel încât militarii să nu fie nevoiți să iasă din vehicul.

Ambele tancuri au sisteme de navigație și comunicație care permit echipajului să opereze în medii complexe, precum și sisteme avansate de țintire precisă.

T-14 este mai ușor decât M1 Abrams pentru că nu este la fel de mult protejat de blindaj. Potrivit RIA Novosti, inginerii ruși au preferat să nu îngreuneze tancul cu blindaj gros, ci să-i atașeze protecție activă și activă.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇