Ce sunt "vânătorii de tancuri" - unitățile speciale antrenate de Moscova ca să distrugă blindatele primite de ucraineni

Ce sunt "vânătorii de tancuri" - unitățile speciale antrenate de Moscova ca să distrugă blindatele primite de ucraineni

Rusia formează unități speciale, numite „Vânătorii de tancuri” sau „Ucigașii de tancuri”, pentru a anihila vehiculele blindate trimise Ucrainei de aliații occidentali.

Preocuparea conducerii militare ruse pentru aceste ținte e atât de mare, încă oferă și recompense pentru distrugerea lor.

"Vânătorii de tancuri" sunt pregătiți de instructori veterani și vor fi echipați cu lansatoare de rachete și drone de recunoaștere, potrivit unui oficial citat de presa de stat rusă, relatează Newsweek.

Evgheni Arifulin, care conduce centrul de instruire militară din Rusia, a spus duminică pentru postul de televiziune de stat Zvezda TV că adjunctul ministrul rus al Apărării, Bek Ievkurov, a ordonat crearea unor echipe de "vânători de tancuri" sau "ucigași de tancuri".

ADVERTISING

"E o muncă sistematică, la scară largă, care se desfășoară la nivelul statului. Cunoaștem toate punctele forte și slăbiciunile (tancurilor - n.red.) și ne pregătim personalul", a spus Arifulin.

Potrivit postului Russia Today, Arifulin a precizat că armata rusă a studiat tancurile occidentale care ajung în Ucraina, precum și modelul M1 Abrams, care va sosi, probabil, în vară, iar "vânătorii de tancuri" sunt antrenați pentru a învăța cum să atace blindajul occidental.

Oficialul a adăugat că unitățile antitanc sunt formate dintr-un număr redus de soldați echipați cu lansatoare de grenade și drone de recunoaștere.

ADVERTISING

Kievul a primit recent tancuri Challenger 2 din Marea Britanie și Leopard 2 din Germania, precum și camioane blindate Cougar și blindate de luptă Stryker din Statele Unite. Armata ucraineană va fi dotată în acest an și cu tancuri Abrams, după ce SUA au anunțat în martie că vor trimite versiunea mai veche, M1-A1, întrucât furnizarea modelului nou ar necesita mai bine de un an.

Guy McCardle, editor coordonator la publicația militară Special Operations Forces Report (SOFREP), a spus pentru Newsweek că tancurile occidentale trimise în Ucraina au blindaj reactiv, care oferă o protecție mai mare, dar "niciun tanc nu este indestructibil".

ADVERTISING

Acesta a adăugat că "vânătorii de tancuri" vor folosi, probabil, sisteme antitanc 9M133 Kornet, "echivalentul" sistemului antitanc portabil Javelin, dar cu o rază efectivă de acțiune aproape dublă, ceea ce le permite trăgătorilor să se poziționeze la distanță mai mare de țintă.

McCardle estimează că unitățile antitanc ruse ar putea să folosească și muniție cu uraniu sărăcit, element pe care Occidentul a anunțat că îl trimite în Ucraina, stârnind critici și amenințări nucleare din partea Moscovei.

Potrivit expertului, anunțul despre crearea echipelor speciale antitanc denotă că "Moscova este serios îngrijorată de tancurile pe care Occidentul i le trimite Ucrainei".

Atenția specială pe care Moscova o acordă tancurilor occidentale reiese și din decizia de a acorda bonusuri soldaților care distrug tancurile furnizate de NATO. Această informație apare în documentele secrete ale Pentagonului scurse recent în presă și analizate de New York Times, potrivit cărora imaginile cu tancurile distruse vor fi folosite pentru ridicarea încrederii soldaților ruși și scăderea moralului forțelor ucrainene și al aliaților occidentali.

"Recompensele vor fi oferite pentru capturarea sau distrugerea tancurilor străine, iar imaginile tancurilor distruse vor fi distribuite pe scară largă pentru a reduce încrederea Ucrainei și a Occidentului și a reasigura trupele ruse de capacitatea lor de a învinge acest armament nou", se arată în documentele consultate de ziarul american.

Documentele au ajuns pe rețelele de socializare și în presa din toată lumea în ultimele zile, iar unele dintre ele conțin informații sensibile despre activitățile militare ale Ucrainei și Rusiei. Experții citați de Business Insider au precizat, însă, că unele documente ar putea fi alterate în scopuri de propagandă.

Decizia armatei ruse de a oferi aceste bonusuri reflectă și dificultatea Moscovei de a combate acțiunile tancurilor ucrainene, deși Rusia deține un număr superior de astfel de vehicule.

Conform Institutului Internațional pentru Studii Strategice Oryx, o platformă deschisă de analiză a informațiilor, Rusia a pierdut peste 1.500 de tancuri, aproape jumătate din tancurile din dotare, de la începerea războiului. Cele mai mari pierderi s-au datorat unei greșeli tactice repetate de a trimite tancuri fără protecție, care au fost prinse în ambuscade la Bucea și mai târziu la Vuhledar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇