Germania trimite „Leoparzii” în Ucraina, dar nu mai are cu ce să se apere. Orice tanc comandat azi e livrat abia în 2 ani

Germania trimite „Leoparzii” în Ucraina, dar nu mai are cu ce să se apere. Orice tanc comandat azi e livrat abia în 2 ani

Berlinul s-a transformat din aliatul ezitant într-un susținător de nădejde al Kievului. Însă trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina a lăsat țara fără apărare, avertizează un specialist.

Dacă ai comandat un tanc Puna sau Leopard 2, sunt șanse mari ca acesta să aibă componente produse la Vincorion, o fabrică dintr-o suburbie liniștită a Hamburgului, relatează Sky News.

Activitatea din această uzină nu contrastează cu atmosfera din împrejurimi - în timp ce Vladimir Putin a anunțat creșterea producției de armament, în această uzină ritmul de producție nu a crescut, iar directorul companiei atrage atenția că Germania rămâne fără tancuri.

ADVERTISING

Germania e unul dintre cei mai mari donatori de tehnică militară ai Ucrainei: nu doar că trimite tancuri Leopard, dar a ridicat și restricțiile aliaților care folosesc vehiculele sale militare pentru a-i încuraja să facă la fel.

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut, la Conferința de Securitate de la Munchen, un apel către aliați să trimită „acum” tancuri în Ucraina și a anunțat că pune capăt neglijării Bundeswehr - forțele armate germane.

Anul trecut, guvernul de la Berlin a luat decizia istorică de a înființa un fond special în valoare de 100 de miliarde de euro pentru întărirea armatei. Însă la 12 luni de la începerea războiului, criticii spun că s-a cheltuit doar o mică parte din acest buget, iar forțele armate, deja sărăcită, a regresat și mai mult.

ADVERTISING

„Sângerăm. Cu toate donațiile noastre către armata ucraineană și fără alte comenzi până acum, armata germană devine mai slabă pe zi ce trece", a spus Dr. Stefan Stenzel, directorul executiv al companiei Vincorion.

Chiar dacă Germania ar începe să comande azi tancuri Leopard 2, ar dura cam doi ani până când acestea ar fi onorate, avertizează Stenzel, adăugând că în stocurile de armament ale Germaniei există goluri care nu pot fi acoperite din cauza cererii globale.

Întrebat cât de serioasă este problema, acesta a răspuns: „Foarte serioasă. Câtă vreme conflictul rămâne în Ucraina, e timp, dar cine poate să controleze asta?".

ADVERTISING

După Al Doilea Război Mondial, armata germană a fost constant subfinanțată. Iar la doar câteva ore după invazia Rusiei în Ucraina, șeful armatei declara că militarii germani sunt „mai mult sau mai puțin cu mâinile goale".

Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a promis că va continua să sprijine Ucraina, să crească investițiile în armată și să ceară mai multe fonduri pentru sectorul militar. Însă sistemul de achiziții e dureros de lent, iar criticii subliniază că lucrurile trebuie să se schimbe urgent.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a negat că țara ar fi în incapacitatea de a se apăra dacă războiul din Ucraina s-ar extinde. „Apărarea Germaniei este adânc integrată în structurile defensive colective ale NATO (și contribuie, de asemenea la acestea). De aceea, nu văd de ce Germania ar trebui să se apere singură, apărarea colectivă contează", a spus acesta.

Însă modul în care evoluează conflictul din Ucraina stoarce și stocurile aliaților, care se confruntă în principal cu lipsa de muniție.

„Cred că asta e o problemă reală, iar Ministerul Apărării greșește major aici, fiindcă, da, Germania este în NATO, dar într-un fel Germania e NATO", a spus Dr. Barbara Kunz, cercetătoare la Institutul pentru Cercetarea Păcii și Politică de Securitate de la Universitatea din Hamburg.

„Forțele armate ale NATO sau puterea militară a NATO este puterea fiecărui stat membru. Iar astfel, dacă țările membre nu au forțele militare necesare, NATO e slăbită", a explicat ea.

Iar Stefan Stenzel consideră că există o singură soluție pentru rezolvarea situației: „Comenzi, comenzi, comenzi."

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇