Cum îi pregătesc țările NATO pe soldații ucraineni pentru ofensiva de primăvară

Cum îi pregătesc țările NATO pe soldații ucraineni pentru ofensiva de primăvară

Militarii ucraineni se pregătesc intensiv în mai multe țări membre NATO. Un diplomat ucrainean s-a declarat mulțumit de progresele acestora.

Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, le-a spus reporterilor la o conferință de presă că soldații ucraineni învață tehnicile de luptă ale NATO și ale statelor partenere pentru a le folosi împotriva trupelor ruse în următoarea campanie pe care o va lansa Kievul.

"Cel mai eficient este progresul forțelor speciale care vor conduce aceste operațiuni ale contraofensivei din Ucraina. Sunt mulțumit de ceea ce am văzut", a declarat Pristaiko, răspunzând la o întrebare despre stadiul pregătirii militarilor ucraineni aflați la pregătire în Marea Britanie.

ADVERTISING

Aproximativ 10.000 de soldați ucraineni au trecut, din vară, prin ciclurile de instrucție organizate în unitățile din Marea Britanie, iar guvernul de la Londra a anunțat că alți 20.000 de militari din marină și aviație vor fi pregătiți anul acesta, scrie Newsweek.

Pristaiko a spus că printre cei care participă în prezent la instruire se află infanteriști, precum și echipaje de tanc și de artilerie.

Din 2015, Statele Unite au instruit aproximativ 23.000 de soldați. De la începerea invaziei ruse, instructorii americani au pregătit în jur de 3.100 de soldați ucraineni în folosirea unor arme avansate, precum obuziere, lansatoare multiple de rachete și conducerea vehiculelor blindate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe măsură ce cantități mai mari de arme NATO vor ajunge în Ucraina, mai mulți soldați ucraineni vor avea nevoie de instruire occidentală. Săptămâna aceasta, de exemplu, primul echipaj ucrainean de tanchiști a început să învețe cum să manevreze tancul Leopard 2 la un centru din Polonia. Kievul speră că "leoparzii" vor juca un rol însemnat în ofensiva de primăvară.

În Ucraina vor ajunge și obuziere de calibrul 155 milimetri. Pristaiko a spus că multe confruntări din război au fost influențate de dueluri intense de artilerie, iar forțele ucrainene au fost uneori depășite. Ucraina are nevoie de multe elemente de artilerie, a spus ambasadorul. "Iar personalul nostru este pregătit pe ele foarte intens", a adăugat.

Pe mare, unde Rusia are o poziție dominantă, s-au desfășurat puține operațiuni. Totuși, asta nu a împiedicat Rusia să înregistreze câteva eșecuri umilitoare, precum pierderea Insulei Șerpilor și scufundarea navei-amiral a flotei de la Marea Neagră, Moskva.

ADVERTISING

Forțele ucrainene s-au bazat pe un arsenal asimetric, căutând să țină navele ruse departe de coastă cu ajutorul dronelor aeriene și navale, precum și al rachetelor balistice. Soldații din marina militară ucraineană sunt instruiți acum în Belgia în folosirea dronelor subacvatice. Iar Pristaiko a spus că forțele ucrainene vor primi ambarcațiuni militare australiene.

Statele Unite au inclus ambarcațiuni în pachetele militare expediate anterior în Ucraina. În vară Pentagonul a anunțat că va trimite peste 20 de ambarcațiuni Metal Shark, iar în noiembrie a transmis că va livra și 40 de bărci fluviale blindate.

Liderii ucraineni nu au reușit până acum să obțină avioane NATO, dar guvernul britanic a anunțat săptămâna trecută că va începe pregătirea piloților ucraineni pe aeronave occidentale.

Kievul a început instruirea piloților înainte de luarea unei decizii politice pentru a câștiga timp. Aliații britanici îi vor pregăti pe piloții ucraineni atât pe avioane, cât și pe elicoptere, a spus Pristaiko.

Liderii ucraineni fac în continuare presiuni pentru a obține avioane de luptă. Deocamdată, președintele american Joe Biden a evitat o decizie în acest sens, însă există informații că discuțiile dintre Casa Albă și Kiev continuă în spatele ușilor închise. Marea Britanie și Franța au sugerat, de asemenea, că această chestiune rămâne deschisă.

Oficialii ucraineni și-au exprimat convinegerea că avioanele de luptă vor primi undă verde, subliniind că furnizarea lor este mai degrabă o chestiune politică decât una logistică sau de ordin tactic.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇