Cum învață ucrainenii să strunească "leoparzii": 12 ore de instrucție pe zi ca să fie gata de luptă într-o lună (Video)

Cum învață ucrainenii să strunească "leoparzii": 12 ore de instrucție pe zi ca să fie gata de luptă într-o lună (Video)

Familiarizarea cu tancul Leopard 2 durează cam două luni, conform standardelor NATO. Militarii ucraineni se pregătesc câte 12 ore zilnic, șase zile pe săptămână, ca să deprindă într-o lună tot ce trebuie să știe.

Cu aproape un an în urmă, Vadim Khodak îi spunea corespondentului CNN Nick Robertson cât de mult le plac soldaților ucraineni tancurile poloneze Leopard 2. Fost pilot de tanc, în vârstă de 57 de ani, el s-a înrolat voluntar în armată după ce Rusia i-a invadat țara. Acum este maior și conduce unitatea ucraineană care se pregătește în vestul Poloniei. Militarii din subordinea lui sunt primii care vor conduce tancurile Leopard 2 despre care aliații au discutat luni de zile înainte de a accepta să le ofere Ucrainei, relatează CNN.

ADVERTISING

Deocamdată, echipajele de tanchiști comandate de Khodak învață să tragă pe simulatoare și iau lecții de conducere a tancurilor.

Învăluite în nori de fum, tancurile de 60 de tone calcă pe pământul noroios al pădurii din Swietoszow, lângă granița cu Germania, unde este cantonată divizia de tancuri a Poloniei.

Într-un hangar modern și spațios sunt ascunse simulatoarele pe care 21 de echipaje ucrainene învață cum să folosească la maximum capacitățile extrem de eficiente de căutare a țintei, de ochire și de lovire. Kievul speră că tancul Leopard va lovi din plin trupele ruse și va contribui la recâștigarea teritoriilor pierdute.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Polonia s-a situat în avangarda acțiunii NATO de înzestrare a armatei ucrainene cu tancuri moderne, iar acum conduce instruirea. Germania a început luni lecțiile cu militarii ucraineni, Polonia are deja o săptămână.

Ministrul polonez al Apărării a explicat cum își vor împărți aliații sarcina uriașă a întăririi forței de tancuri a Ucrainei: "Am făcut o înțelegere cu omologul meu, ministrul german Boris Pistorius, că partea poloneză se va concentra pe clădirea unei coaliții de țări care au tancuri Leopard 2 A4, iar Germania va clădi o coaliție a țărilor care au tancuri Leopard 2 A6", a spus Błaszczak.

ADVERTISING

Până acum, procesul de pregătire a ucrainenilor merge strună, spune instructorul-șef polonez de tancuri, brigadier Krzysztof Sieradzki: "În comparație cu soldații polonezi, nu mai trebuie să-i motivăm. Când intră în tanc, sunt foarte surprinși de cât de mare este."

Cei mai mulți din cei 105 militari de sub comanda lui Khodak au experiență anterioară pe tancul de tip sovietic T-72. "Soldații mei au deja multă experiență pe front, de asta cred că le va fi mult mai ușor să învețe pe aceste tancuri", a spus maiorul.

Instructorii polonezi, norvegieni și canadieni lucrează la foc continuu într-o cursă contracronometru: ucrainenii sunt aduși cu greu de pe front și trebuie să se întoarcă la război cât mai curând posibil pentru a împiedica ofensiva rusă.

Pregătirea tanchiștilor durează opt ore pe zi, de luni până vineri inclusiv, spune brigadierul Sieradzki. "Militarii ucraineni sunt antrenați 12 ore pe zi de luni până sâmbătă inclusiv", a precizat el, adăugând că aceștia vor fi gata într-o lună. Standardul NATO pentru familiarizarea cu un tanc prevede o durată de aproximativ două luni, dar pregătirea completă pentru a lucra în tandem cu alte echipaje de tancuri și cu infanteria poate lua până la doi ani, potrivit comandanților danezi.

Ucrainenii n-au atâta timp și nici răbdare. Sunt avizi să învețe cât mai mult, cât mai repede. "Trebuie să-i reținem și să-i tragem puțin înapoi… ei vor să știe tot imediat", a explicat Sieradzki, adăugând că aceștia trebuie învățați "sistematic și încet".

Efectivul de 105 oameni, echipaje și tehnicieni, comandat de Khodak, a fost trimis în grabă în Polonia din regiunile estice Donețk și Lugansk, pe 4 februarie. Niciunul dintre ucraineni nu spune că a lăsat un loc liber pe linia frontului, dar nici Khodak nu cere mai mult timp pentru pregătire. "Cred că timpul de pregătire va fi suficient pentru noi ca să ne obișnuim cu tehnologia", a explicat el.

Sieradzki, în schimb, e sigur că, în ciuda grabei, militarii ucraineni nu vor pleca din Polonia până când vor fi pregătiți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇