Vor schimba tancurile soarta războiului? Când ar fi momentul perfect și care sunt riscurile

Vor schimba tancurile soarta războiului? Când ar fi momentul perfect și care sunt riscurile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mastodonții din metal cu putere letală de foc pe care îi va primi Kievul sunt vitali pentru a lovi trupele ruse cu toată forța. Intrarea lor în luptă va avea un impact major pe front, dar acesta nu se va produce curând. Până atunci, ucrainenii trebuie să se descurce cum pot.

La scurt timp după începerea războiului, părerea generală era că apogeul tancurilor trecuse de mult, iar acest vehicul de luptă ce părea vetust era vulnerabil la atacurile dronelor și ale rachetelor de tip „fire-and-forget” („trage și uită” – rachete fără ghidaj suplimentar care nu sunt vizibile pentru țintă, n.r.).

S-a dovedit că părerea generală era greșită atunci când a devenit destul de clar că supremația blindată într-un teatru de război precum cel din Ucraina ar putea răsturna dramatic cursul conflictului.

Însă pentru ca Ucraina să aibă șansa de a folosi această supremație, Occidentul trebuie să aducă la fața locului cât mai repede ultima generație de tancuri, se arată într-o analiză publicată de CNN.

"Ceea ce încearcă Rusia să facă acum este să se regrupeze. Încearcă să câștige timp și să facă o altă mobilizare", a spus Andrei Zahorodniuk, ministru al Apărării din Ucraina în anii 2019-2020, într-un interviu telefonic pentru CNN, la scurt timp după ce Germania a anunțat că va trimite tancuri în Ucraina.

Zahorodniuk, cofondator al organizației Center for Defense Strategies, crede că rușii vor încerca să creeze o armată mai mare și să atace din nou. "Ne așteptăm la o nouă ofensivă în primăvară", a spus el.

E timpul ca Ucraina să se înarmeze. Și, așa cum cred Zahorodniuk și experții în Apărare din Occident, tancurile vor fi armele decisive pentru Ucraina în următoarea bătălie.

ADVERTISING

Momentul perfect pentru zdrobirea tancurilor rusești

Occidentul are acum ocazia să-și testeze cele mai avansate tancuri într-o situație reală de război. E cel mai potrivit moment, întrucât adversarul său a fost multă vreme îngrozitor de prost pregătit pentru un asemenea scenariu, arată corespondentul american de război David A. Andelman.

Acesta povestește că a întâlnit un tanchist sovietic în anii '80, la apogeul Războiului Rece, când NATO se pregătea de o confruntare militară cu Moscova în Fulda Gap. Aceasta este o zonă din Germania, între Hesse-Thuringia și Frankfurt pe Main, ce include două coridoare de șes prin care tancurile ar fi putut lansa un atac surpriză al sovieticilor și al aliaților lor din Tratatul de la Varșovia pentru a reuși traversarea râului Rin.

Rusul a izbucnit în râs când a auzit la ce se aștepta NATO. El i-a spus lui Andelman că tanchiștii ruși aveau în dotare un baros greu cu care să izbească transmisia când se blochează din cauza utilizării intensive. Înăuntru nu exista sistem de încălzire sau de răcire, așa că echipajul îngheța iarna sau se sufoca vara.

După patru decenii, unele dintre aceste probleme persistă, iar tancurile rusești încă sunt vulnerabile. În special erorile de design sunt insurmontabile - de exemplu, în cele mai multe din tancurile rusești muniția se află chiar lângă echipajul care pilotează, încarcă și trage, o încărcătură de până la 40 de focuri puternice.

Tancurile sunt apărate de blindaj în față, dar mai puțin în lateral și în zona turelei, astfel că o lovitură directă cu rachete antitanc americane Javelin sau cu cele britanico-suedeze NLAW spre motorul încins poate străpunge zona cu blindaj mai subțire, aruncând în aer toată muniția de la bord și pulverizând echipajul.

ADVERTISING

În modelele occidentale, echipajul este izolat cu atenție de muniție prin pereți rezistenți la explozie.

Rușii au și ei un tanc nou, T-14 Armata, considerat un rival de talia lui M-1 Abrams și Leopard 2. Problema Moscovei este că s-au produs doar câteva bucăți și doar trei au defilat în mai anul trecut, la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie, după ce primele au rămas înțepenite la parada din 2015. Ultimele date obținute de serviciile secrete vestice arată că producția și dezvoltarea acestui model au fost oprite din cauza costurilor și a complexității proiectului.

Dacă războiul din Ucraina se va îndrepta spre o confruntare între tancuri, iar Abrams și Leopard vor ajunge față în față chiar și cu cele mai bune tancuri ale trupelor ruse, forțele Kievului vor avea prima șansă.

Însă dacă tancurile nu vin la timp, lupta se va da între tancurile modernizate, moștenite de Ucraina din era sovietică, și unele similare, poate mai numeroase, ale trupelor ruse. Iar ucrainenii au dovedit că se descurcă și în aceste condiții:

"Totul depinde de cum le folosești, ce fel de concept de operarare ai, cât de eficient ești. Și așa cum ne-a arătat 2022, Ucraina e mai eficientă, așa că ne putem descurca mai bine cu echipament mai puțin", este de părere Zahorodniuk, deși nu este jocul de noroc pe care și l-ar dori cineva.

ADVERTISING

Același lucru, să se descurce mai bine cu mai puțin, ar putea fi nevoiți să facă și rușii. Potrivit blogului Oryx, care urmărește deplasarea arsenalului și stocul de echipament, Rusia a pierdut cel puțin un sfert din inventarul de 3.000 de tancuri pe care îl deținea înaintea războiului.

Oficialii ucraineni cred că au nevoie de 300 de tancuri moderne care să suplimenteze efectivele și să egaleze chiar nivelul rușilor. Însă pe cât de decisive sunt tancurile Occidentului, pe atât de lungă va fi așteptarea momentului în care acestea vor avea impact pe front. Va fi nevoie de cel puțin trei luni de acum înainte pentru a instrui echipajele, tehnicienii și mecanicii, astfel că timpul este un factor esențial.

Leopard, cel mai bun tanc pentru Ucraina

Cei care speră ca tancurile donate de țările NATO să aibă impact rapid în război vor trebui să-și ajusteze așteptările. Chiar și cei mai optimiști experți estimează că vor trece câteva luni până când tancurile vor intra în luptă într-un număr care să facă diferența, iar în cazul Abrams ar putea dura chiar mai bine de un an, subliniază CNN.

Secretarul de presă al Pentagonului Sabrina Singh a declarat joi că Statele Unite nu au suficiente tancuri "în plus" în stocuri, adăugând că transferarea lor în Ucraina va dura câteva luni.

Mulți analiști spun că ar fi fost mai ușor pentru Ucraina să se bazeze pe un singur tip de tanc. Tancurile moderne sunt elemente complexe. Pe dinafară arată formidabil și puternice, dar cea mai mare parte a eficienței lor vine din sistemele electronice și computerizate pe care le încorporează. Aceste sisteme identifică țintele și le ochesc.

Întreținerea tancurilor, repararea lor și furnizarea pieselor de schimb necesită o pregătire detaliată, de la echipaje până la traseul logistic care le sprijină la sute sau poate mii de kilometri de linia frontului din estul Ucrainei.

"Tancul pe care ei îl pot folosi și întreține mai eficient ar fi opțiunea corectă, poate fi unul disponbil în număr mare cu mai puține sisteme complexe, care merge cu cel mai accesibil combustibil și folosește muniție disponibilă - iar acesta ar fi Leopard 2", a spus Blake Herzinger, de la American Enterprise Institute.

Nicholas Drummond, fost ofițer britanic și analist în Apărare specializat în războiul terestru, e de acord: "Aș spune că abilitatea de a instrui soldații ucraineni pentru a folosi orice tancuri li se dau e mai importantă decât tipul de tanc pe care îl folosesc".

Acesta a spus că tancurile germane au fost concepute pentru a fi utilizate de armate de recruți, precum cea a Ucrainei, iar Leopard ar fi mai indicat decât Abrams și Challenger, cu echipaje de militari profesioniști. Recruții nu au suficient timp pentru pregătire, astfel că tancurile germane ar reduce șansele unor erori de întreținere.

Coada nevăzută din spatele fiecărui tanc

Păstrarea tancurilor în luptă nu implică doar pregătirea echipajelor, ci și a echipelor de întreținere. Mark Hertling, analist militar, fost comandant al Diviziei Mecanizate 1 a armatei americane, cunoaște bine punctele forte și pe cele vulnerabile ale tancurilor Abrams.

"Cei care spun 'dați-le odată nenorocitele de tancuri!' n-au văzut niciodată coregrafia necesară pentru punerea acestei munci pe câmpul de luptă. În luptă e nevoie de numai câteva lucruri care să meargă prost ca să provoace dezastru și eșec. Tancurile letale se transformă în cutii de pastile care nu se mișcă și nu trag", a explicat el.

Întrucât tancurile Abrams sunt eminamente americane, au "o coadă logistică foarte lungă care duc înspre Statele Unite", arată Drew Thompson, de la Universitatea Națională din Singapore. Componentele cheie care se defectează sau sunt distruse în luptă trebuie înlocuite cu piese originale, fabricate în SUA, care trebuie trimise la un depozit în Ucraina sau, poate, în Polonia.

Pentagonul se pricepe să rezolve probleme logistice, "dar riscul e prea mare atât pentru SUA, cât și pentru Ucraina", apreciază Thompson. Ar fi o mare victorie de propagandă a lui Vladimir Putin dacă ar apărea imagini cu tancuri americane defecte pe front, la care oamenii Moscovei au încercat deja să ajungă prin fake news:

Thompson spune că tancurile Leopard sunt mai ușor de sprijinit de la o bază logistică din Europa, mai ales că în prezent sunt în funcțiune 4.000 de astfel de vehicule și există piese de schimb din mai multe surse.

Oficialii spun că echipajele ucrainene ar putea începe în curând instruirea pe tancurile care vor fi livrate. Însă intrarea lor în luptă ar putea dura aproximativ trei luni. Totuși, chiar dacă Abrams și Leopard vor mai întârzia până vor ajunge pe front, experții spun că utilitatea lor trebuie privită și pe termen lung.

"Vedem cum armata ucraineană se modernizează și se occidentalizează în timp ce duce un război existențial", spune Herzinger, adăugând că acest proces o va proteja de orice tentativă de răzbunare a unei viitoare Rusii revanșarde. Poate că Ucraina nu va intra curând în NATO, dar va fi înarmată ca o țară NATO, conchide expertul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇