Mai puțin de un sfert din tancurile promise Ucrainei vor ajunge pe front în primăvară

Mai puțin de un sfert din tancurile promise Ucrainei vor ajunge pe front în primăvară
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Țările aliate au promis că vor trimite sute de tancuri pentru ca Ucraina să poată răspunde adecvat la așteptata ofensivă a Rusiei din primăvară. Din cauza problemelor logistice, Kievul va primi mai puțin de un sfert din ce i s-a promis, ceea ce arată că Occidentul trebuie să lase ezitările deoparte și să-și recalibreze livrările, dar și producția de armament.

Ucraina le-a cerut statelor aliate până la 320 de tancuri, dar se estimează că doar 50 vor ajunge pe front până la începutul lunii aprilie, ceea ce stârnește îngrijorări că nu vor fi de ajuns pentru a avea un impact substanțial asupra războiului, scrie The Times.

Cancelarul german Olaf Scholz a încercat la Conferința de Securitate de la Munchen să-și determine partenerii să trimită peste 80 de tancuri Leopard 2, un lot consistent care ar reprezenta temelia contribuției europene. El a precizat, însă, că efectul principal al acestui sprijin ar fi mai degrabă simbolic decât strategic, adăugând că o parte din tancuri sunt îmbătrânite și mai puțin versatile.

ADVERTISING

"Să nu dăm totul Ucrainei, să mai păstrăm și pentru noi"

Chiar și cu aceste hibe, tancurile ar fi binevenite pentru armata ucraineană, dacă ar ajunge în număr suficient și cât mai repede. În acest sens, Edgars Rinkevics, ministrul de Externe al Letoniei, a avut o poziție tranșantă, cerându-le aliaților să lase prudența deoparte și să nu se mai agațe de arme. "Faceți orice este nevoie ca să le dați cât mai repede", a îndemnat el.

Rinkevics a arătat că natura războiului a fost greșit înțeleasă, iar Occidentul trebuie să se pregătească pentru o confruntare lungă și istovitoare cu Rusia, susținând donațiile de armament către Ucraina în paralel cu punerea industriei de armament pe picior de război pentru completarea stocurilor.

"Încă există un fel de sentiment, și îl găsesc și în armata mea, de genul 'Să nu dăm totul Ucrainei'. Statul Major al Apărării încă se gândește că trebuie să păstreze ceva… Dar trebuie să mobilizăm complet industria de apărare. Încă nu se mobilizează. Rușii lucrează în trei schimburi în uzinele lor. Occidentul lucrează într-un schimb. Aici trebuie să reducem distanța", a explicat ministrul leton.

ADVERTISING

Volodimir Zelenski a folosit mereu fiecare mijloc posibil pentru a-și convinge aliații să ofere sprijin concret, substanțial și eficient. La Munchen, într-un discurs video emoționant în care a comparat Ucraina cu David în lupta Goliat (Rusia), el le-a cerut partenerilor NATO să-i dea "praștia" de care are nevoie pentru a doborî gigantul. Ucraina are nevoie de noi sisteme de artilerie, sisteme de apărare aeriană și muniție, însă furnizarea tancurilor a devenit subiectul central.

"Tancurile occidentale pot face o mare diferență pentru Ucraina pe câmpul de luptă, dar numai dacă sunt trimise într-un număr suficient", a spus Benjamin Tallis, expert în politici de securitate la Consiliul German pentru Relații Externe. "E timpul să oprim dozele homeopatice de arme și să-i dăm Ucrainei ceea ce-i trebuie ca să câștige cât mai repede și cu cel mai mic cost uman posibil", a adăugat acesta.

ADVERTISING

Ce s-a promis și ce s-a oferit

După ce Marea Britanie s-a angajat să trimită 14 tancuri Challenger 2, Germania a anunțat că va forma o coaliție multinațională care va oferi Ucrainei 80 de tancuri Leopard 2, ideale pentru abundența de piese de schimb și precizia focurilor trase din mers. SUA au promis 31 de tancuri Abrams.

Danemarca, Germania și Olanda au anunțat ulterior un acord pentru recondiționarea și trimiterea a 178 de tancuri vechi Leopard 1A5, cele mai multe dintre ele fabricate în Al Doilea Război Mondial și care nu au mai fost folosite de atunci.

Acest ajutor fragil construit, pe care Kievul l-ar primi oricum cu brațele deschise, este, însă, amenințat de fricțiunile dintre statele europene și indică faptul că sistemele de mentenanță a capacității militare nu funcționează bine.

Până acum, Londra a confirmat că va trimite patru tancuri Challenger 2 în primul pachet de ajutor militar, decizie pe care un oficial european important a numit-o "o porcărie logistică", din cauza dificultății de a integra un număr atât de mic de tancuri într-o unitate operațională de profil.

Și cu cele 80 de tancuri Leopard 2 care ar trebui să ajungă în Ucraina în două batalioane organizate de Germania și Polonia sunt probleme. Unitatea creată de Varșovia include modele mai vechi, inclusiv 14 tancuri din dotarea armatei poloneze, dar e mai avansată în procesul de pregătire. Dar batalionul german, mai modern, care are ca nucleu 14 tancuri germane Leopard 2A6, nu este nici pe jumătate complet.

Canada trimite patru tancuri Leopard 2, iar Portugalia va da trei în martie, iar Norvegia va oferi opt. Se pare că și Finlanda pregătește câteva tancuri Leopard, dar a evitat să dezvăluie câte anume.

Alte țări care ar putea contribui cu tancuri Leopard - în special Spania, Grecia și Turcia, fiecare având peste 300 de bucăți - au fost mai rezervate.

Tancurile americane ar putea să ajungă în Ucraina abia anul viitor, iar cele Leopard 1 vor avea nevoie de timp pentru reparații, scrie ziarul citat, notând, totodată, că Franța a anunțat că ar putea trimite câteva dintre tancurile sale Leclerc, dar nu a făcut un angajament public.

Berlinul criticat pentru lentoare trage de ceilalți

Oficialii germani și-au exprimat săptămâna trecută frustrarea pentru lipsa de susținere, mai cu seamă după ce Berlinul a fost vizat de o enormă presiune internațională pentru a conduce inițiativa de sprijin militar pentru Ucraina.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a spus că răspunsul aliaților "nu a fost chiar uluitor, ca să spunem cu blândețe". Iar vineri, când a fost întrebat de ce durează atât de mult strângerea tancurilor, el a răspuns: "Este o întrebare pe care trebuie să o pun celorlalți, mai ales celor care m-au presat să acționez într-un mod special."

Ca și cum oficialii germani nu aveau destule probleme pe cap, ei s-au mai ales cu una: un număr important de sisteme de arme trimise Ucrainei nu au putut fi reparate din cauza unei dispute birocratice asupra unui depozit de mentenanță din Slovacia, situat la 32 de kilometri de granița cu Ucraina. Câteva zeci de obuziere sunt blocate acum acolo, iar mai multe tunuri de artilerie Gepard și lansatoare multiple de rachete au fost trimise înapoi în Germania, prin Polonia, cale de 2.000 de kilometri, pentru a fi reparate.

Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a spus că armamentul a trebuit să fie clasificat tehnic ca importuri din Ucraina, iar compania germană care operează depozitul nu a respectat procedurile vamale. El a precizat că autoritățile germane s-au mobilizat pentru a rezolva problema.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇