Tancurile NATO pe care le primește Ucraina vin cu o problemă pe care Kievul trebuie să o rezolve

Tancurile NATO pe care le primește Ucraina vin cu o problemă pe care Kievul trebuie să o rezolve

Kievul a cerut insistent cât mai multe tancuri de la aliații săi. Solicitarea va fi respectată, dar ucrainenii vor avea de rezolvat o problemă serioasă.

Tancurile pe care Ucraina le va primi de la țările membre NATO ar putea fi prea grele pentru multe dintre podurile din această țară, ceea ce ar putea limita folosirea lor, sunt de părere experții militari consultați de Newsweek.

Indiferent de generația din care fac parte, toate tancurile occidentale care vor intra în Ucraina sunt mai moderne decât cele pe care Kievul le folosește de la începutul războiului, inclusiv modelul sovietic T-72. Ucraina a primit anterior tancuri de acest tip din mai multe țări, iar în noiembrie Casa Albă s-a angajat să finanțeze reparațiile a 45 de T-72B cu capabilități avansate prin intermediul Cehiei.

ADVERTISING

T-72, cel mai folosit tanc în teatrele de război din toată lumea, cântărește aproximativ 45 de tone, în funcție de versiune și de echipare, ca și modelul ulterior, T-80. În schimb, un tanc Abrams M1A1 are o greutate cuprinsă între 67 și 74 de tone, potrivit armatei americane. E un tanc masiv, greu, care poate pune probleme pentru infrastructura de transport.

"Asta afectează podurile pe care le poate folosi în siguranță un vehicul, ceea ce, la rândul său, afectează locul în care va fi desfășurat și cât de ușor poate fi manevrat pe câmpul de luptă", a spus Michael Peck, expert în Apărare.

ADVERTISING

Podurile din perioada sovietică au fost concepute pentru a susține greutatea tancurilor din acei ani și din acea regiune, arată fostul ofițer militar american Frank Ledwidge. "Multe poduri ucrainene ar putea să nu fie potrivite", a spus el.

Echipamentele unităților de geniu care construiesc poduri de pontoane sunt, de asemenea, concepute în perioada URSS pentru tancuri sovietice, nu pentru Abrams, Challenger sau Leopard, a adăugat Ledwidge.

Acesta a precizat că aliații vor trimite Kievului și echipamente adecvate pentru construirea de poduri din pontoane. Chiar și așa, spionajul militar rus ar avea de câștigat de pe urma deciziilor logistice ale armatei ucrainene de a evita podurile nepotrivite pentru aceste tancuri. Cu alte cuvinte, acolo unde Abrams, Challenger și Leopard nu pot înainta, e loc pentru forțele ruse.

ADVERTISING

Aceste considerații vor limita opțiunile armatei ucrainene, consideră Ledwidge. Potrivit acestuia, comandanții ucraineni "vor fi foarte conștienți de acestea și vor găsi modalități de desfășurare pentru a profita de capacitățile lor".

În februarie 2020, publicația cu tematică militară Breaking Defense a scris că, în timp ce infrastructura vest-europeană a fost "deseori întărită în timpul Războiului Rece pentru a susține greutatea de peste 60 de tone a tancurilor NATO", Europa de Est nu și-a permis să construiască poduri la fel de rezistente și pot susține doar tancuri sovietice mai ușoare, precum cele de tip sovietic T-72 de 45 de tone.

Kievul se așteaptă să primească între 120 și 140 de tancuri într-un "prim val" de livrări de la 12 țări, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, la sfârșitul lunii ianuarie.

"Coaliția de tancuri are acum 12 membri. Pot observa că în primul val de contribuții forțele armate ucrainene vor primi între 120 și 140 de tancuri de model occidental", a spus ministrul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇