Tancurile Leopard sunt ca un Mercedes, spune un soldat ucrainean care se antrenează în Germania

Tancurile Leopard sunt ca un Mercedes, spune un soldat ucrainean care se antrenează în Germania

Un soldat ucrainean a comparat tancurile germane Leopard 2 cu un Mercedes, în timp ce se antrena cu ele înainte de sosirea acestora pe câmpul de luptă, spunând că speră că acestea vor aduce un progres în război.

El se numără printre zecile de soldați ucraineni pe care Germania îi antrenează pe simulatoare Leopard 2 și apoi pe tancurile propriu-zise pe cel mai mare teren de antrenament militar al său, din Munster, înainte de a le trimite în Ucraina, scrie Reuters.

Luna trecută, Germania a acceptat să furnizeze tancurile, considerate a fi unele dintre cele mai bune din arsenalul occidental, depășind reticențele legate de trimiterea de armament greu pe care Kievul îl consideră crucial pentru a învinge Rusia, dar pe care Moscova îl consideră o provocare periculoasă.

ADVERTISING

"Este crucial să folosim această armă modernă cu înțelepciune, ea va aduce un progres și vom câștiga în cele din urmă", a declarat soldatul, în vârstă de 57 de ani.

Întrebat despre diferența dintre sistemele occidentale și cele sovietice, el a replicat: "Vă puteți imagina că este ca diferența dintre un Mercedes și un Jiguli" - referindu-se la o mașină sovietică vândută sub marca Lada în Occident.

Versiunea de tancuri pe care Germania o va trimite, produsă de Krauss-Maffei Wegmann, cântărește peste 60 de tone, are un tun de 120 mm și poate lovi ținte la o distanță de până la 4 km.

ADVERTISING

Ministrul ucrainean de Externe a declarat luna trecută că se așteaptă să primească între 120 și 140 de tancuri occidentale într-un "prim val" de livrări de la o coaliție de 12 țări, inclusiv Leopard 2 german, cu timpul necesar pentru instruire.

În total, Germania antrenează câteva sute de soldați, ca parte a unui efort european de instruire a aproximativ 15.000 de militari ucraineni.

Un alt soldat, care a fost instruit pe vehiculul de luptă Marder, a declarat că sistemele occidentale nu sunt atât de departe de cele ale vehiculelor de fabricație sovietică pe care ucrainenii le-au folosit.

ADVERTISING

"Avem experiență cu sisteme de arme similare ... Logica este aceeași, uneori nici măcar nu avem nevoie de interpreți pentru a-i înțelege pe instructori", a declarat bărbatul de 33 de ani, care, la fel ca și colegul său, purta o eșarfă trasă pe față și ochelari balistici cu tentă portocalie pentru a-și ascunde identitatea.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, s-a declarat impresionat de trupele ucrainene.

"Să vorbești despre un război este diferit de a privi pe fețele unor oameni care... au venit aici direct de pe linia frontului și care se vor întoarce acolo cu tancurile după ce își vor termina pregătirea", a declarat el reporterilor.

Soldații se antrenează 12 ore pe zi, șase zile pe săptămână.

"Sunt foarte motivați și dornici de cunoaștere ... Ei știu că se vor întoarce pe linia frontului peste cinci săptămâni", a declarat un locotenent-colonel german, care este responsabil cu antrenamentul Leopard și care și-a dat doar numele de Peter.

Ambii soldați urmează să se întoarcă în Ucraina până la sfârșitul lunii martie.

Întrebat despre modul în care abordează frica, bărbatul de 57 de ani a spus că trupele trebuie să se adapteze la ea.

"Frica? Da, tuturor le este frică. Dar este crucial cum îți gestionezi frica - și cum să lupți, în ciuda ei".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇