Tancul Frankenstein, noua armă cu care ucrainenii luptă împotriva Rusiei (Video)

Tancul Frankenstein, noua armă cu care ucrainenii luptă împotriva Rusiei (Video)

Până vin toate tancurile occidentale, forțele ucrainene se descurcă cu ce au. Un tanc sovietic T-64 a fost transformat într-un vehicul de asalt care poate fi folosit și pentru evacuarea răniților sau ca vehicul de comandă.

Inventivitatea ucrainenilor i-a surprins atât pe inimici, cât și pe aliați. Confruntați cu lipsuri pe front, ei compensează prin dârzenie și prin soluții neconvenționale cu care reușesc să facă față războiului. Iar ultima dovadă a capacității lor de adaptare este transformarea unui tanc sovietic într-un vehicul blindat multirol, o improvizație care se dovedește foarte utilă pe front.

ADVERTISING

Inginerii militari ucraineni au modificat un tanc T-64 din perioada sovietică, transformându-l într-un vehicul blindat de suport care ar putea fi folosit în contraofensiva de primăvară, scrie Kyiv Post.

Tancul Frankenstein, cum l-a denumit ziarul citat, apare în mai multe imagini postate în 16 aprilie pe un canal ucrainean de TikTok, în care se vede că este folosit pentru a tracta un vehicul blindat ușor MT-LB. Ulterior, acesta a fost văzut în Bahmut.

В Україні на базі Т-64 зробили евакуаційну машину [Квітень 2023]

Potrivit platformei de informații militare mil.in.ua, tancul a fost convertit într-un vehicul blindat de recuperare. Inginerii i-au scos turela și au adăugat un compartiment pentru echipaj, precum și armură reactivă explozivă (ERA), o mitralieră și, posibil, un troliu în partea din spate. În videoclipul care a fost postat și pe YouTube se vede cum soldații leagă tancul modificat cu un cablu de remorcare de MT-LB, dar nu este vizibil niciun troliu.

Unii observatori au speculat că vehiculul ar putea fi folosit în operațiuni de asalt ale unităților de infanterie împotriva unor poziții puternic apărate, menționând straturile de blindaj Kontakt-1 ERA din zona frontală și de pe părțile laterale, precum și numărul dublu de lansatoare de grenade fumigene față de cel al tancurilor T-64, mitraliera de 50 mm și antena ranforsată.

ADVERTISING

Tancul Frankenstein evocă un concept de la mijlocul deceniului trecut de uzina de tancuri din Harkov care a produs tancuri T-64. Fabrica a realizat o versiune de test, BTR-64E, practic o platformă de tanc fără turelă, cu blindaj frontal din oțel re-sudat la un unghi ascuțit și un compartiment pentru echipaj amplasat în partea din spate, rezultând un model de vehicul de asalt pentru infanterie.

Vehiculul observat în Bahmut seamănă cu cel experimental BTR-64E, dar are armură suplimentară și spatele modificat.

Conceput la începutul anilor '60, la apogeul Războiului Rece, tancul sovietic T-64 este încă folosit pe scară largă de armata ucraineană, chiar dacă este învechit în comparație cu tancurile moderne occidentale, precum Abrams, Challenger 2 și Leopard 2.

ADVERTISING

Tancurile moderne au sisteme de control al focului mult mai avansate decât cele rusești și sunt protejate de un blindaj din materiale compozite superior tancurilor din era sovietică.

De la sfârșitul anilor '90, tancurile rusești și cele ucrainene au fost echipate cu armură explozivă reactivă (ERA). Aceasta constă în blocuri din exploziv care sunt detonate la impactul cu un proiectil pentru a disipa forța distructivă a atacului. Se foloseşte pentru a compensa protecția limitată asigurată de blindajul din oțel.

Vehiculele capabile să reziste la loviturile artileriei în timp ce continuă să avanseze vor avea o importanță decisivă în operațiunile ofensive ale forțelor ucrainene, precum și în evacuarea răniților.

Kievul a primit recent tancuri Challenger 2 din Marea Britanie și Leopard 2 din Germania, precum și camioane blindate Cougar și blindate de luptă Stryker din Statele Unite. Armata ucraineană va fi dotată în acest an și cu tancuri Abrams, după ce SUA au anunțat în martie că vor trimite versiunea mai veche, M1-A1, întrucât furnizarea modelului nou ar necesita mai bine de un an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇