Războiul loviturilor de la distanță: Cum face artileria ucraineană să tragă mult mai puțin, dar mult mai precis ca trupele ruse

Războiul loviturilor de la distanță: Cum face artileria ucraineană să tragă mult mai puțin, dar mult mai precis ca trupele ruse

Artileria este cea mai letală armă în Ucraina, cu aproximativ 80% din pierderi provocate de ambele părți. Însă forțele Kievului au un rezultat mai bun cu un număr mai mic de lovituri.

Ca și în alte conflicte majore, artileria se dovedește cel mai puternic ucigaș de pe câmpul de luptă, fiind responsabilă pentru aproximativ 80% din pierderile ambelor tabere, conform Los Angeles Times. Însă în timp ce Ucraina are mai puține guri de foc și trage mai puține proiectile, forțele sale par să aibă rezultate mai bune, deși, cu unele excepții notabile, folosesc aceleași arme ca rușii, arată o analiză publicată de Insider.

De la începutul invaziei, Rusia a avut un avantaj imens în materie de artilerie, cu un număr dublu de sisteme de tragere și lansatoare multiple de rachete MRL și, mai ales, cu stocuri masive de muniție.

Este imposibil de determinat cu exactitate câte proiectile trage zilnic fiecare tabără. Cifrele variază semnificativ și s-au schimbat de la începerea războiului, însă toate datele arată că armata rusă domină substanțial la numărul de proiectile trase:

  • Oficiali americani citați în noiembrie de NBC estimau că Rusia a tras 20.000 de lovituri de artilerie pe zi, în timp ce Ucraina a tras între 4.000 și 7.000.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în februarie că Rusia trage de patru ori mai multe proiectile decât Ucraina.
  • Surse din UE citate în martie de ziarul spaniol El Pais au spus că trupele ruse trag 40.000-50.000 de proiectile pe zi, iar Ucraina doar 5.000-6.000.
  • Estonia, stat care a furnizat muniție de artilerie Ucrainei, a estimat că Rusia trage între 20.000 și 60.000 de lovituri pe zi, iar forțele Kievului între 2.000 și 7.000.
ADVERTISING

Toate estimările arată, așadar, că Rusia trage de patru până la nouă ori mai multe lovituri de artilerie decât Ucraina.

Cu toate acestea, Moscova are pierderi mai mari. Documentele scurse recent de la Pentagon sugerează că între 189.500 și 223.000 de ruși au fost uciși sau răniți, comparativ cu 124.500-131.000 de ucraineni. Este o rată de 1,4-1,8 la 1.

Mare parte din acest bilanț al pierderilor umane se datorează faptului că trupele ruse s-au poziționat în ofensivă, iar cele ucrainene au rămas în defensivă în cea mai mare parte a războiului.

Totuși, pentru lungi perioade de timp, a fost un război static, iar avantajul artileriei ruse ar fi trebuit să se reflecte în bilanțul pierderilor, ceea ce nu s-a întâmplat.

Grupul britanic de analiză militară RUSI descrie armata rusă ca "o armată de artilerie cu multe tancuri", adică una care depinde de artileria în masă pentru puterea sa de impact. În acest conflict, ea pare depășită de o forță mai mică. Explicația acestui paradox stă în felul diferit în care cele două armate folosesc artileria.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ucraina ucide mai mult luptând mai inteligent

În timp ce Rusia a rămas fidelă doctrinei de război sovietice, cu tiruri masive pe zone extinse, armata ucraineană folosește artileria într-o manieră asemănătoare lunetiștilor, cu tiruri precise care vizează ținte individuale.

Această tactică a fost posibilă cu ajutorul a două tehnologii: dronele mici de recunoaștere pentru identificarea poziției artileriei inamice și tablete ieftine cu softuri precum sistemul Nettle pentru direcționarea tirului.

În 2014, organizația ucraineană de voluntari Army-SOS a început să ofere sprijin logistic armatei. Inițial, IT-iștii i-au ajutat pe soldați să ridice dronele și să le controleze, dar apoi și-au dat seama că cea mai mare problemă era utilizarea eficientă a datelor culese de operatorii dronelor. Așa că au dezvoltat Kropyva ("Nettle"), un program de cartografiere militară care rulează pe orice tabletă Android.

Nettle e un sistem tactic compatibil cu standardele NATO de securizare a comunicațiilor și include harta cu liniile frontului și țintele, calculând tirurile artileriei.

Este creat special pentru a fi folosit în combinație cu dronele, de la care primește datele pe care le folosește pentru a calcula ajustările de tir necesare. Trăgătorul schimbă unghiul și ținta, iar proiectilul lovește ținta.

ADVERTISING

Ucrainenii folosesc și alte pachete de soft - GIS Arta, ComBat Vision și sistemul Delta - pentru a distribui date, a localiza țintele și a ghida focul.

Dronele mici, quadcopterele comerciale și dronele militare de producție autohtonă, precum Leleka-100 și Spectator-M, pentru identificarea artileriei inamice, joacă și ele un rol însemnat în precizia tirurilor ucrainene.

Deși au o rază de acțiune de câțiva kilometri și o autonomie de zbor de aproximativ o jumătate de oră, quadcopterele costă foarte puțin, ceea ce înseamnă că nu reprezintă o pierdere importantă și sunt ușor de procurat.

În martie 2022, Oleksii Arestovici, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a spus că o poziție standard de apărare a unui pluton avea nevoie în mod normal de 60-90 de proiectile de artilerie, dar cu focul ghidat de drone această valoare a fost redusă la doar nouă focuri. Prin urmare, toate unitățile de artilerie au fost dotate cu drone.

Anterior, un vehicul, mai ales unul camuflat sau ascuns în spatele unor clădri sau copaci, putea scăpa neobservat până când forțele inamice se apropiau de pozițiile ucrainene.

Dronele de observare care văd totul în timp real au schimbat situația - ele nu zăresc doar vehicule, ci și soldați inamici. Să te ascunzi sub un pod sau dincolo de un deal nu te mai ajută: cu softul și comunicațiile pe care le asigură Nettle, orice țintă potențială poate fi localizată precis, coordonatele ajung imediat la artilerie și încep să cadă loviturile. Alteori, chiar dronele aruncă proiectile asupra inamicului:

De la începutul războiului, dar îndeosebi după contraofensiva ucraineană de anul trecut, mai multe înregistrări video realizate din dronele ucrainene au arătat cum decurge acest proces. În conflictele anterioare focul concentrat de artilerie era necesar pentru a distruge unitățile de blindate și tancuri. Acum armele individuale pot face aceeași treabă.

Artileria e totul acum

Forțele ruse folosesc și ele dronele, dar se confruntă cu o penurie în acest sector și cu o lipsă de sprijin din partea comandanților de la vârful armatei. Unitățile ruse de artilerie au drone Orlan-10, dar acestea sunt insuficiente și nu au rază mare de acțiune. Sunt semne că rușii încep și ei să folosească mai mult tiruri ghidate prin dronă. Însă Ucraina folosește această strategie la fiecare nivel și cât mai repede posibil, cu un impact semnificativ.

Diferența este că sistemele rusești par să utilizeze drone și software mai scumpe, în timp ce ucrainenii au adaptat drone comerciale, produse electronice și soft mai simple, mai ieftine și mai ușor de procurat.

E dificil de prezis ce impact vor avea pe termen lung aceste moduri de luptă, notează analiza citată. În ultimul timp, Rusia a reușit să bruieze mai mult dronele ucrainene, limitându-le capacitatea de a direcționa tirul de artilerie, dar încep să apară și variante care pot face față războiului electronic.

Dacă această tendință va continua, zilele în care bateriile de artilerie trăgeau orbește pe baza coordonatelor de pe hărți sunt pe ducă. Focul direct se va rări și el, de asemenea, întrucât țintele vizate se află dincolo de raza vizuală.

Rețelele de comunicații mai avansate vor permite fiecărei unități de tragere să fie conectată la senzori multipli. Dronele mici și tot mai autonome se vor dezvolta și înmulți, iar focurile de artilerie vor fi ghidate cu mai multă viteză și acuratețe.

Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina arată că informațiile pot fi mai puternice chiar și decât cele mai mari tunuri. Și că viitoarele conflicte pot fi decise de mărimea flotei de drone și de softurile de suport mai degrabă decât de bateriile de artilerie.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇