Mariupol, înainte și după invazie: Imaginile din satelit arată cum devastează rușii Ucraina (Foto)

Mariupol, înainte și după invazie: Imaginile din satelit arată cum devastează rușii Ucraina (Foto)

Imaginile orașului Mariupol actualizate de Google Earth arată proporțiile distrugerilor provocate de invazia Rusiei în Ucraina.

Înainte de Bahmut, locul unde mulți soldați ucraineni spun că e „Iadul pe Pământ”, a fost Mariupol. Acest oraș important din regiunea Donețk s-a numărat printre primele ținte ale forțelor ruse după declanșarea invaziei din 24 februarie 2022.

Este locul în care aproximativ 600 de oameni care se adăpostiseră într-un teatru au fost uciși de un bombardament al rușilor pe 16 martie, deși în fața clădirii scria cu litere mari cuvântul "copii", locul în care o maternitate a fost bombardată după mai multe săptămâni de lupte grele, dar și locul în care luptătorii ucraineni retrași în combinatul siderurgic Azovstal au devenit imaginea rezistenței ucrainene.

ADVERTISING

După un asediu epuizant de trei luni, orașul a căzut sub ocupația rusă în mai anul trecut. Potrivit oficialilor ucraineni, cel puțin 20.000 de civili au fost uciși, iar peste 90% din clădiri au fost distruse sau avariate.

Cele mai noi imagini disponibile pe Google Earth arată proporțiile devastării pe care armata rusă a lăsat-o în urmă.

Taraș Mișcenko, fondatorul site-ului ucrainean de tehnologie Mezha Media, estimează că fotografiile din satelit datează din martie și începutul lui aprilie 2022, întrucât combinatul Azovstal, aproape ras de ruși de pe fața pământului în timpul asediului, încă este vizibil.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Deși ucrainenii trăiesc în condiții de război de peste un an și știm cu toții despre crimele de război ale rușilor, noile imagini ale orașelor ucrainene distruse sunt mereu șocante. Într-un oraș care altădată era casa a aproape 500.000 de oameni în 2022 și se dezvolta în mod activ, aproape n-a mai rămas vreo clădire întreagă", a spus acesta pentru Newsweek.

Noile imagini realizate din satelit par să ateste și existența unor gropi comune în Mariupol:

Mulți dintre cei care au văzut fotografiile cu Mariupol înainte și după asediu și-au exprimat oroarea pe Twitter. "Mă simt ca într-o gaură de vierme privind distrugerea și să dau click pe punctele unor locuri care erau înaintea ruinelor de astăzi", a scris Vareniciok Eristavi. "Acum se poate vedea mai clar sosirea 'păcii ruse' infecte", a postat un alt utilizator, Roman Kiriliuk.

ADVERTISING

Consulul general al Greciei la Mariupol, Manolis Andrulakis, a comparat în martie 2022 oraşul ucrainean cu Guernica sau Alep. "Mariupol va fi inclus pe lista oraşelor din lume care au fost complet distruse de război, precum Guernica, Stalingrad, Groznâi, Alep…", a declarat acesta.

Potrivit publicației Bellingcat, este posibil ca imaginile de pe Google Earth să fi fost realizate în martie anul trecut și să nu reflecte gradul final de distrugere a orașului.

Google Earth nu-și actualizează constant stocul de imagini. Serviciul își înnoiește fototeca o dată la aproximativ o lună, dar sunt multe zone ale planetei în care imaginile disponibile sunt vechi de trei ani, din cauza unor factori precum timpul disponibil și costurile necesare, notează TechCult.

În martie, Vladimir Putin a făcut o vizită surpriză în Mariupol. Mai multe înregistrări video apărute atunci pe rețelele de socializare îl arătau în timp ce conducea mașina pe străzile orașului, stând de vorbă cu niște localnici și vizitând locuința unui locatar dintr-un bloc recent construit de autoritățile ruse.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇