Discuție înregistrată între doi oameni de afaceri ruși: Țara a ajuns în mâinile unor nemernici, oamenii se vor omorî între ei pe străzi

Discuție înregistrată între doi oameni de afaceri ruși: Țara a ajuns în mâinile unor nemernici, oamenii se vor omorî între ei pe străzi

Interceptarea unei convorbiri telefonice între doi oameni de afaceri ruși, din care unul apropiat de Putin, indică nemulțumirea care a cuprins cercurile de putere de la Kremlin. E a doua înregistrare audio difuzată anul acesta în care personaje influente din Rusia critică situația din țară.

Miliardarul rus Roman Troțenko a avut la începutul lunii ianuarie o discuție telefonică cu un bărbat neidentificat. Potrivit jurnaliștilor de la Sistema, un proiect de investigații dezvoltat de Nastoiacșce Vremia TV și Radio Svoboda, celălalt bărbat este omul de afaceri Nikolai Matușevski.

Înregistrarea de 40 de minute conține mai multe critici la adresa Kremlinului și îi pune pe cei doi într-o poziție foarte riscantă. Cei doi bărbați, care își spun unul celuilalt Kolia și Roma, apelativele prescurtate ale numelor Nikolai și Roman, îl critică pe Putin fiindcă de 20 de ani spune același lucru, deși situația e tot mai proastă, și consideră că trebuie să se orienteze spre alte zone de pe glob, pentru că 2023 pare să fie ultimul an în care vor mai putea pleca din Rusia.

"Țara ne-a fost furată"

Kyiv Post a publicat un extras din această înregistrare:

ADVERTISING

Troțenko: N-ar trebui să mai amintești ce s-a întâmplat în Rusia, n-o să se mai întâmple, ar trebui să găsești în locuri noi ceva care să te facă fericit. E un loc incredibil de frumos (cei doi vorbesc despre Indonezia - n.red.) și se va dezvolta. În zece ani, totul va crește înzecit. În Rusia, totul se va prăbuși de două ori mai mult. Fiindcă Rusia a ajuns pe mâna unei adunături de nemernici.

Matușevski: Da, da. Ei susțin niște aranjamente ciudate din secolul al XIX-lea. N-are cum să se termine bine. O să se ducă totul la dracu'. Oamenii se vor omorî între ei pe străzi. Or să se înjunghie unul pe altul pe stăzile Moscovei. Acum e doar o chestiune de când o să se întâmple. Poate fi peste cinci sau șapte ani, dar e un drum cu o singură direcție.

Troțenko: Țara ne-a fost furată. Trebuie să facem ceva bun în alte țări.

Matușevski: Am văzut o selecție de discursuri de Anul Nou ale mai multor președinți, inclusiv ultimul în care imbecilul (Putin) nu stă în fața bradului de Crăciun, cum ar fi normal, ci cu armata. După vreo zece minute, el zice de fapt că "A fost un an prost, dar o să-i învingem pe toți". Și ne tot toarnă asta în urechi de 20 de ani. Te uiți și te întrebi - omul ăsta poate să conducă țara? Cine spune același lucru în fiecare an? "A fost un an greu și trebuie să îndurăm." După 2014, e numai "o să învingem" și "toți dușmanii" - asta-i lumea lui.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Troțenko: Cum poate să trăiască și să se dezvolte o țară când singura ideologie e să faci bani? Unde principalul obiectiv e să ții un grup de inși la putere. Și nu-i niciun concept în spate. Vor muri la un moment dat și nu vor lăsa nimic în urmă. Va fi un deșert pârjolit. Oamenii nu vor putea să-și retragă banii, nu vor putea trăi, iar copiii lor vor fi chemați la război.

Matușevski: Se pare că 2023 e ultimul an în care poți pleca. Ia-ți altă cetățenie, angajează cei mai buni avocați, iar asta va fi cea mai bună investiție a ta.

Roman Troțenko, proprietarul companiei de investiții și management Aeon Corporation, ocupă locul 38 în topul Forbes al celor mai bogați oameni din Rusia. În 2020, averea lui netă a fost estimată de Forbes la 1,3 miliarde de dolari. El deține mai multe aeroporturi regionale și afaceri pe piața imobiliară.

ADVERTISING

Troțenko nu s-a mai întâlnit cu Vladimir Putin după începerea războiului din Ucraina. Totuși, în ciuda aparentei sale distanțări, liderul de la Kremlin i-a acordat Ordinul Prieteniei în februarie 2023, notează Kyiv Post.

Nikolai Matușevski, prieten apropiat al lui Troțenko, a fondat compania de design Flakon din Moscova și are mai multe afaceri inovative. A simpatizat public cu Opoziția, postând pe Instagram înregistrări video cu protestele din 2021 de la Moscova, de exemplu.

Contactați de Radio Sloboda pentru a comenta înregistrarea audio, cei doi oameni de afaceri au negat dialogul.

Troțenko a confirmat că îl cunoaște pe Matușevski, dar a spus că n-au mai vorbit de peste un an și jumătate. Matușevski a cerut link-ul înregistrării, iar după ce a ascultat-o, a spus că "această convorbire nu a avut loc. "Cred că e un fals sau vreun prost se joacă cu AI (Inteligența Artificială)", a adăugat el.

Indicii ale unei discuții reale

Potrivit Kyiv Post, autenticitatea înregistrării este imposibil de confirmat fără o analiză tehnică completă, dar există câțiva factori care arată că discuția ar fi reală:

  • Matușevski a spus că se afla în Bali, iar postările lui de pe Instagram arată că era acolo în acea perioadă.
  • Numărul de pe care a sunat Roman Troțenko a fost verificat și coincide cu cel al miliardarului.
  • Detaliile personale prezentate în discuție sunt solide și conțin informații despre cei doi, despre afacerile și familiile lor. De exemplu, Nikolai Matușevski pomenește proiectele sale de afaceri, precum Flakon, compania pe care a deținut-o până în 2021, scrie Ukrainska Pravda.
  • În timpul convorbirii, Troțenko își menționează ambele prenume, Roman Viktorovici, și spune că peste zece ani va avea 62 de ani, ceea ce e corect.

"Putin e Satana"

Nu este prima înregistrare audio a unei discuții private în care personaje importante din Rusia critică regimul de la Kremlin și situația în care se află Rusia din cauza invadării Ucrainei. În martie, o discuție telefonică interceptată, între producătorul muzical Iosif Prigojin și miliardarul Farkhad Akhmedov s-a răspândit în Rusia. Aceștia au fost înregistrați în timp ce spuneau că Putin "i-a pus față în față, unul împotriva celuilalt, pe tabla de șah ca să se salveze el", iar "Rusia e o țară condusă de președinte".

"Ne-au nenorocit, ne-au nenorocit copiii, viitorul lor, destinul lor", a spus Akhmedov despre guvernul rus. Prigojin e de acord și spune: "Să fiu sincer, toți sunt niște criminali."

"Există lupte interne. Oamenii ăștia sunt ca gândacii într-un borcan; încep să se atace unul pe altul, sare fiecare la gâtul celuilalt. Vor forma grupuri. Vor lichida o persoană, apoi vor începe să se atace unul pe altul, sărind la gâtul celuilalt. Or să se înece unul pe altul. Fiindcă se îneacă. Ei știu că ăsta e sfârșitul", a mai spus Farkhad Akhmedov, numindu-l "Satana" pe Putin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇