O discuție telefonică interceptată, între un producător muzical și un oligarh care îl critică dur pe Putin, s-a răspândit în Rusia. Toată lumea se întreabă dacă este reală și ce li se va întâmpla celor doi.
Înregistrarea convorbirii dintre Iosif Prigojin și miliardarul Farkhad Akhmedov a fost postată pe 7 martie pe YouTube, dar nu a căpătat aderență în spațiul public până pe 24 martie, când a început să fie distribuită masiv de presa rusă, relatează Meduza.
Akhmedov nu a comentat asupra înregistrării, însă Prigojin a declarat inițial că este un fals. Ulterior, producătorul a admis că aceasta conține unele cuvinte pe care le-a rostit.
În înregistrarea de 35 de minute cele două personaje cunoscute în Rusia vorbesc despre posibilitatea ca elitele militare și din securitate de la Kremlin să dea vina pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, pentru eșecurile din Ucraina. Persoana despre care se crede că ar fi Iosif Prigojin spune că Putin "i-a pus față în față, unul împotriva celuilalt, pe tabla de șah ca să se salveze el". Interlocutorul, despre care se crede că ar fi Farkhad Akhmedov, îi răspunde că "Rusia e o țară condusă de președinte", așa că "președintele va purta toată vina și va fi tras la răspundere".
"Ne-au nenorocit copiii, viitorul, destinul"
Acuzațiile merg mai departe, pe măsură ce discuția continuă. "Ne-au nenorocit, ne-au nenorocit copiii, viitorul lor, destinul lor", se plânge Akhmedov de guvernul rus.
Prigojin e de acord și spune: "Să fiu sincer, toți sunt niște criminali." Acesta se arată sceptic în privința teoriei propagandiștilor, care susțin că Rusia este în război cu Occidentul, spunând că Kremlinul a pierdut "Cvartalul 95" (titlul show-ului de comedie susținut de Volodimir Zelenski când era actor, înainte de a deveni președintele Ucrainei - n.red.).
Akhmedov își sfătuiește interlocutorul să stea departe de oficialii de la Kremlin, apoi vorbește despre Putin și despre soarta sistemului: "Nu va întoarce situația, dar nici nu mai poate să meargă înainte. Uite cum o să fie. Există lupte interne. Oamenii ăștia sunt ca gândacii într-un borcan; încep să se atace unul pe altul, sare fiecare la gâtul celuilalt. Vor forma grupuri. Vor lichida o persoană, apoi vor începe să se atace unul pe altul, sărind la gâtul celuilalt. Or să se înece unul pe altul. Fiindcă se îneacă. Ei știu că ăsta e sfârșitul."
Toată conversația e plină de critici la adresa președintelui rus, a conducerii și a oligarhilor din anturajul acestuia. Iar Akhmedov îl numește "Satana" pe Putin: "E Satana. (…) Amândoi (Putin și Medvedev) au încurcat-o. La dracu', amândoi sunt niște pitici, imaturi, terminați."
Prigojin spune că e un fals, dar recunoaște niște lucruri
După ce discuția a fost făcută publică, producătorul muzical a spus într-o înregistrare video în care pare destul de încordat că e un fals generat de rețele neuronale artificiale.
"Este o falsă înregistrare cu, se presupune, vocea mea și discuția mea cu o persoană influentă. Vreau să spun că tehnologiile moderne, precum rețelele neuronale, fac posibilă nu doar falsificarea vocii unei persoane, ci a unei întregi discuții. Știți, Internetul e acum un ditamai mormanul de gunoi (…) și face posibilă discreditarea oricărei persoane. Oricine știe care este poziția mea politică; este în toate interviurile mele și în toată sfera publică", a precizat Prigojin.
Pe 26 martie, însă, el și-a nuanțat poziția: "Înregistrarea este alcătuită din fraze pe care le-am zis și fraze care au fost generate și pe care nu le-am rostit niciodată", a spus într-un interviu acordat publicației Fontanka.
"Oamenii pot să zică ce vor în discuțiile personale. Ceea ce contează este ceea ce spui cu adevărat și cum acționezi în diferite circumstanțe în viață", a precizat el.
Prigojin păstrează legătura cu Akhmedov și ultima oară au vorbit în ianuarie, dar a susținut că nu-și amintește ce au discutat. "Avem tot felul de discuții. Uneori spune ce are pe suflet, alteori o fac eu. E o comunicare umană normală. Poate am spus unele lucruri care pot fi folosite pentru a îmbina asta (înregistrarea- n.red.). Asta s-a făcut fără probleme", a continuat el.
Producătorul se teme de consecințele pe care le-ar putea avea difuzarea convorbirii: "Toată treaba asta este extrem de nefericită pentru mine. Mai ales fiindcă eu nu-i știu pe majoritatea celor pomeniți în această discuție. Pe alții i-am întâlnit doar de câteva ori."
Printre figurile importante pe care Prigojin le-a întâlnit se numără și cea mai importantă, Vladimir Putin. Pe 7 octombrie 2020, de ziua acestuia, Prigojin posta pe contul său de Facebook o fotografie în care apare alături de președintele rus. "La mulți ani, dragă Vladimir Vladimirovici! Multă sănătate, putere, energie inepuizabilă și mult noroc!", i-a urat el lui Putin.
FSB a analizat înregistrarea
O sursă din FSB a spus pentru site-ul rus independent de investigații Vazhnie Istori (iStories) că înregistrarea este originală. "Discuția audio dintre Prigojin și Akhmedov este originală, iar Serviciul Federal de Securitate a ținut recent o ședință și i-a instruit pe ofițeri să ia măsurile corespunzătoare", a relatat aceasta, adăugând că teoria unui fals e o încercare a lui Prigojin de a scăpa de responsabilitate.
Analizând detaliile din înregistrare și informațiile legate de ea, jurnaliștii de la Meduza au creionat patru versiuni ale acestei povești și au ajuns la concluzia că doar una se dovedește plauzibilă, cea în care discuția este reală. În acest caz, înregistrarea ar putea indica starea de spirit a elitelor din Rusia.
Publicația prezintă mai multe elemente care indică autenticitatea înregistrării sau sau un scenariu perfect executat.
De exemplu, la începutul conversației, Prigojin îi recomandă lui Akhmedov Hotelul Mandarin (vorbind, probabil, despre lanțul hotelier de cinci stele Mandarin Oriental). După aceea, se discută despre "palmier", pe care Prigojin nu-l recomandă din cauza blocajelor de trafic. Aceasta este insula artificială Palm Jumeirah. Prigojin a confirmat că se afla în Dubai la momentul discuției cu Akhmedov.
De asemenea, în timpul discuției, producătorul muzical se adresează soacrei sale, Galina Nikolaevna, care și-a pierdut fiica, Valeria, la recepție. Pe 28 ianuarie, Valeria a scris pe Instagram că este fericită să-și petreacă vacanțele cu mama ei și a postat o fotografie cu aceasta. Și acest element îl localizează pe Prigojin în Dubai.
"E nevoie de geniu pentru a falsifica atât de multe nuanțe", conchide Stein Ilya Ber, redactor-șef al proiectului Checked. Acesta este convins că există "o mulțime de detalii în discuție care se potrivesc cu realitatea verificată".
Politologul Mihail Vinogradov a arătat, de asemenea, că dialogul este real.
Răzbunarea vine negreșit
Există și voci care susțin că e vorba de un fals. Politicianul Vladimir Milov, un asociat al lui Alexei Navalnîi, este convins că înregistrarea e fabricată, deoarece elita rusă are "paranoia în privința interceptărilor telefonice" și e foarte puțin credibil ca două personaje cunoscute să vorbească atât de deschis știind că discuția poate fi ascultată.
Publicul din Rusia nu pare atât de convins de această variantă. Un sondaj de opinie realizat pe Telegram de un proeminent separatist, Oleg Țariov, a indicat că 58% din participanți cred că discuția este reală și doar 13% că e un fals.
Jurnalistul Dmitri Kolezev consideră că, indiferent dacă discuția este reală sau nu, Prigojin și Akhmedov nu vor putea convinge pe toată lumea că sunt nevinovați. "Dacă aș fi în locul lor, aș fugi nu doar eu, mi-aș lua și rudele din Rusia (dacă nu au făcut-o deja) și nu m-aș gândi să mă întorc acolo în următorii ani", a spus el.
"Cred că la nivel extern sistemul va pretinde că este un fals și că nu s-a întâmplat nimic groaznic. Fiindcă a recunoaște discuția ca fiind autentică ar însemna să recunoaștem că au existat tulburări serioase, cel puțin în elita oamenilor de afaceri. Dar la un nivel ascuns trebuie să urmeze reacția și pedeapsa. De la ruinarea unei afaceri la ceva mai rău (cum ar fi otrăvirea). S-ar putea să nu se întâmple astăzi sau mâine, dar mă îndoiesc că Putin va lăsa nepedepsită o astfel de discuție", a adăugat Kolezev.