- O serie de semnificații se ascund într-un clip filmat de un reprezentant al delegației chineze ce pare realizat cu scopul de a-i umaniza pe cei doi.
- Îngrijorarea lui Xi Jinping, afișată atunci când se desparte de Putin, e o veste proastă pentru liderul rus.
- Președintele Chinei vorbește de schimbări majore în relațiile internaționale, susținând că acestea se petrec datorită lui și a lui Vladimir Putin.
- Oficial, Xi Jinping a susținut că s-a dus la Moscova pentru a promova planul de pace propus de el, prezentându-se ca un susținător al încheierii războiului.
- Expert: În ciuda marii gafe strategice pe care Putin a făcut-o anul trecut, prin invadarea Ucrainei, președintele rus are încă o valoare importantă pentru China.
În data de 4 decembrie 1989, la Moscova a avut loc ultima întâlnire dintre Mihail Gorbaciov, președintele Uniunii Sovietice, și dictatorul român Nicolae Ceaușescu.
Trei săptămâni mai târziu, acesta din urmă era executat alături de soția lui, Elena, la Târgoviște, în ceea ce a fost cea mai sângeroasă schimbare de regim comunist din estul Europei.
La momentul întâlnirii, Mihail Gorbaciov conducea o reformă profundă în URSS ce urmărea liberalizarea economiei și a relațiilor sociale.
Deciziile Moscovei au avut consecințe în toate țările blocului comunist, iar călătoria lui Ceaușescu la Kremlin era o încercare disperată a acestuia de a beneficia în continuare de materii prime din URSS fără schimbări economice și politice la București.
Vizita a fost un eșec din perspectiva președintelui român, iar o expresie folosită de Gorbaciov, la propunerea lui Ceaușescu pentru o întâlnire la București pentru data de 9 ianuarie 1990, tradusă în limba română - „dacă veți mai trăi până atunci” -, a fost considerată de mulți istorici ca un indiciu că liderul URSS știa ce urma să se întâmple în România.
Realitatea este că Gorbaciov a spus echivalentul expresiei românești „vom trăi și vom vedea”, dar traducerea cuvânt cu cuvânt a distorsionat sensul cuvintelor lui, dar nu într-o măsură atât de mare cât să ascundă faptul că președintele URSS avea, totuși, informații despre desfășurarea unor evenimente ulterioare.
„În acest moment al discuției dintre cei doi premieri a intervenit Mihail Gorbaciov, care li s-a adresat: «Veți mai trăi până la 9 ianuarie!», formulă interpretată într-o serie de medii românești cu pretenții, inclusiv politice, în sensul că liderul sovietic i-a prorocit liderului român că nu va mai apuca ziua de 9 ianuarie 1990. Repet, remarca făcută era adresată celor doi premieri. De altfel, formula deriva din sintagma des folosită în rusă: «pojiviom, uvidim» («(v)om trăi și (v)om vedea»), care era folosită de Mihail Gorbaciov în momentele în care nu dorea să se angajeze în stabilirea unei date exacte”, a explicat expertul Constantin Corneanu de la Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice.
Putin: Să ai o călătorie plăcută
Episodul e relevant din perspectiva scenei de despărțire dintre Xi Jinping și Vladimir Putin, la sfârșitul vizitei oficiale de trei zile a liderului chinez, care a avut loc la Moscova.
O filmare realizată de un membru al delegației de la Beijing, în seara de 22 martie, postată apoi pe rețelele sociale, a devenit virală.
Scena îi prezintă pe Xi Jinping și Putin, alături de un translator, la o ieșire din Kremlin, care au un schimb de cuvinte înainte de plecarea președintelui chinez.
„Chiar acum sunt schimbări - cum nu am mai văzut de 100 de ani - și noi suntem cei care le realizăm împreună”, i-a spus Xi lui Putin.
Președintele rus răspunde: „Sunt de acord”.
Apoi, Xi îi întinde mâna pentru a o strânge pe cea a lui Putin și spune: „Ai grijă de tine, te rog, prieten drag”.
Liderul rus îl ține pe Xi, cald, cu amândouă mâinile și îi spune: „Să ai o călătorie plăcută”.
În condițiile războiului din Ucraina și situației tensionate din Rusia, scena are o semnificație majoră în ce privește descrierea relației dintre cei doi, dar și o simbolistică aparte.
Îngrijorat de viitorul președintelui rus?
Comparația cu ultima întâlnire dintre Ceaușescu și Gorbaciov, deși forțată în ce privește raporturile de putere, ajută la înțelegerea mesajului pe care Xi i l-a transmis lui Putin.
Prin expresia caldă, protectoare și superioară, „Ai grijă de tine, prieten drag”, avem în față un lider chinez îngrijorat de viitorul lui Putin.
Această îngrijorare e provocată ori de anumite informații și analize realizate de experții guvernului de la Beijing în care soarta președintelui rus e una defavorabilă pentru acesta, ori îngrijorarea lui Xi e una personală, sinceră și camaraderească, venită din înțelegerea contextului dificil în care se află Putin și Rusia după invadarea Ucrainei.
Oricare ar fi situația, îngrijorarea lui Xi e o veste proastă pentru Putin.
La începutul scenei finale a întâlnirii dintre cei doi, președintele Chinei: „Chiar acum sunt schimbări cum nu am mai văzut de 100 de ani și noi suntem cei care le realizăm, împreună”.
Această declarație a lui Xi Jinping este una definitorie a întâlnirii dintre cei doi, iar ea a fost făcută pentru a sublinia faptul că decizia lui Putin de a ataca un stat independent s-a bucurat și se bucură în continuare cel puțin de susținerea politică a Chinei, iar criza produsă e una care va rescrie raporturile internaționale.
Doi prieteni își iau rămas bun
Dar declarația lui Xi Jinping nu decodifică epilogul acestei crize, ci doar indică, indirect, faptul că Beijingul va profita sau încearcă să profite de pe urma acestor schimbări.
Într-un fel, președintele chinez îi transmite celui rus recunoștința sa pentru declanșarea unei crize pe care China nu a putut s-o provoace din cauza consecințelor, cum e cea a invadării Taiwanului, un obiectiv important pentru Xi Jinping.
Pe rețelele sociale, scurta filmare a avut un impact major, generând reacții diverse, multe dintre ele susținând că în video-ul respectiv asistăm, din perspectiva părții chineze, la ultima întâlnire oficială, la o scenă în care doi prieteni își iau la revedere, fiecare știind că există o posibilitate reală să nu se mai revadă niciodată.
Scena a fost filmată cu acordul ambelor părți, fiind proiectată să prezinte legătura informală dintre cei doi, una care continuă în afara regulilor stricte în care se desfășoară o întâlnire oficială.
De asemenea, clipul a fost realizat cu scopul de a transmite o imagine „umanizată” a celor doi lideri, prezentați ca prieteni ce-și iau la revedere după o seară petrecută împreună, uitându-se la meci, bând bere și mâncând pizza.
Pacea nu a fost un subiect principal de discuție, în ciuda promisiunilor
Vizita de trei zile a lui Xi Jinping în Rusia a fost urmărită și analizată cu atenție de experții în politică internațională. Aceștia au încercat să decodifice eventuale înțelegeri ale celor doi realizate dincolo de declarațiile oficiale, dar și posibile dovezi ale direcției în care va merge parteneriatul dintre Rusia și China.
Xi Jinping susține că s-a dus la Moscova pentru a promova planul de pace propus de el, prezentându-se ca un susținător al încheierii războiului.
Dar vizita în sine a avut puține momente în care cei doi au făcut referiri la negocieri de pace sau un posibil armistițiu.
Ideea generală a fost că președintele Chinei și-a prezentat superioritatea în fața celui rus, iar Putin s-a predat în fața acestuia în speranța că va primi sprijinul economic necesar pentru „a câștiga războiul”, orice ar însemna acest lucru pentru liderul de la Kremlin.
"În ciuda marii gafe strategice pe care Putin a făcut-o anul trecut, prin invadarea Ucrainei, președintele rus are încă o valoare importantă pentru China pe care nu vrea să-l piardă”,a declarat Jakub Jakobowski, cercetător la Centrul de Studii Estice, citat de cotidianul Wall Street Journal.