Detalii din culise despre vizita istorică, ce au mâncat la Kremlin și gesturile mici care arată cine-i șeful dintre Putin și Xi

Detalii din culise despre vizita istorică, ce au mâncat la Kremlin și gesturile mici care arată cine-i șeful dintre Putin și Xi

Stând alături de Xi Jinping în Camera Fațetelor, una dintre cele mai vechi locații ceremoniale de la Kremlin care datează din secolul al XV-lea, Vladimir Putin și-a ridicat paharul de vin alb.

El a făcut o urare pentru „sănătatea marelui nostru prieten Xi și aprofundarea parteneriatului ruso-chinez”.

Discursul lui Putin a fost punctul culminant al discuțiilor de două zile dintre Kremlin și China, menite să consolideze legăturile dintre cele două țări pe fondul izolării tot mai mari a Rusiei de Occident, comentează The Guardian.

ADVERTISING

Din momentul în care Xi a coborât, luni, din avionul său Boeing 747 pe aeroportul Vnukovo din Moscova, a fost clar că vizita lui era de o importanță imensă pentru Kremlin. În drum spre hotelul Soluxe, de cinci stele, Xi a trecut cu mașina pe lângă mai multe panouri mari dedicate vizitei sale.

Câteva ore mai târziu, după ce doi lideri și-au dat mâna, Putin a salutat ceea ce el a descris drept un „salt colosal înainte” al Chinei sub „prietenul său drag” Xi.

Luni seara, Putin și Xi au vorbit timp de mai bine de patru ore și s-au bucurat de o cină cu șase feluri de mâncare, printre care: prepeliță, somon siberian, căprioară în sos de cireșe. Putin l-a escortat pe Xi la mașina lui după discuții și cei doi au fost văzuți zâmbind.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Președintele rus a întins marți un covor roșu aparent nesfârșit pentru omologul său chinez. Xi a intrat în Marea Sală a Kremlinului dintr-o parte, iar Putin din cealaltă.

Într-o ceremonie cu coregrafie, plină de măreție, Xi și Putin s-au îndreptat apoi unul spre celălalt și s-au întâlnit în mijlocul sălii, zâmbind în timp ce își strângeau mâna.

În timp ce cântau imnurile lor naționale, cei doi lideri, purtând cravate maro asortate, stăteau în tăcere flancați de două steaguri uriașe ale Rusiei și Chinei, care dominau sala plină cu candelabre de aur.

ADVERTISING

A fost mult fast în a doua zi a vizitei lui Xi, deoarece era evident că Rusia era dornică să-l onoreze pe liderul chinez venit în vizită. Seara a fost planificată o cină, la care șefii celor mai mari companii din Rusia au fost invitați să participe.

Traficul deja groaznic al capitalei ruse a fost paralizat și mai mult, deoarece poliția a închis o mare parte din străzile din centrul orașului.

Și la televiziunea de stat rușii au putut vedea o serie de citate înregistrate ale lui Xi despre importanța muncii grele. Experții în limbajul corpului spun că Xi a părut mai relaxat și mai dominator decât Putin.

Karen Leong, directorul general al Influence Solutions, cu sediul central din Singapore, a declarat că Xi l-a devansat pe Putin cu o fracțiune de secundă atunci când i-a întins mâna. Această mișcare, a spus ea pentru Reuters, a sugerat că „deși Xi este cel care vizitează Moscova, tot el e cel care va prelua conducerea în această relație”.

Pavel Pryanikov, un blogger rus proeminent, crede că „din primele minute ale întâlnirii a părut că Xi a simțit că el este șeful”.

Vizita lui Xi vine într-un moment de dependență crescută a Rusiei de Beijing, iar cei apropiați de Kremlin s-au grăbit să sublinieze că întâlnirea a fost de la egal la egal.

„Rusia și China sunt parteneri egali. Prin urmare, dacă citiți pe undeva despre faptul că China subjugă Rusia, ar trebui să știți că acest lucru este transmis de Occident”, a spus Serghei Markov, fost consilier la Kremlin și analist politic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇