China şi Rusia au respins luni din nou la ONU o rezoluţie de condamnare a testelor repetate cu rachete balistice efectuate de Coreea de Nord, acuzând Statele Unite pentru situaţia tensionată din regiune.
Washingtonul a acuzat la rândul său Moscova şi Beijingul că încurajează testele cu rachete efectuate de Phenian, relatează agenţiile AFP şi EFE.
În timpul unei şedinţe a Consiliului de Securitate al ONU desfăşurată în urma lansărilor nord-coreene de rachete din ultimele două zile, Rusia şi China s-au opus frontal apelurilor Statelor Unite şi ale altor ţări ca acest consiliu să dea un răspuns acţiunilor Phenianului.
Coreea de Nord a anunţat luni că a efectuat la sfârşitul săptămânii trecute un exerciţiu de contraatac nuclear, în prezenţa liderului ţării, Kim Jong Un, exerciţiu ce survine după ce pe 16 martie armata nord-coreeană a lansat într-un alt test o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), care conform Phenianului ar fi cel mai mare progres al său la acest capitol.
Potrivit guvernului nord-coreean, acţiunile sale sunt un răspuns faţă de manevrele militare comune efectuate de SUA şi Coreea de Sud, pe care le consideră un "exerciţiu" de invazie a Coreei de Nord.
"De câte ori mai trebuie Coreea de Nord să-şi încalce obligaţiile şi rezoluţiile Consiliului de Securitate pentru ca China şi Rusia să înceteze să servească drept scut regimului nord-coreean ?", a spus ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, care a acuzat cele "trei ţări" că "refuză să se angajeze într-o diplomaţie a bunei credinţe cu privire la această ameninţare".
În replică, atât Rusia cât şi China au transmis că se opun unei rezoluţii de condamnare a testelor sau de înăsprire a sancţiunilor împotriva Coreei de Nord întrucât consideră inutilă această abordare a sancţiunilor şi ar trebui în schimb urmată calea dialogului, pentru care Moscova şi Beijingul cer Washingtonului să facă primii paşi.
Mai mult, Rusia şi China au acuzat SUA pentru creşterea tensiunilor în regiune şi au estimat că o parte a acestei probleme este şi acordul care va permite Australiei, aliata SUA, să se doteze cu submarine cu propulsie nucleară.