China a trimis arme în Rusia, iar ruta de expediere include și o țară NATO

China a trimis arme în Rusia, iar ruta de expediere include și o țară NATO

Companiile chineze, inclusiv una direct legată de guvernul de la Beijing, au trimis unor firme din Rusia 1.000 de puști de asalt și alte echipamente care pot fi folosite în activități militare. Exporturile au început în vara anului trecut.

China North Industries Group Corporation Limited, unul dintre cei mai mari contractori militari de stat, a trimis 1.000 de puști unei companii ruse, Tekhkrim, care are legături cu armata, indică datele comerciale obținute de Politico.

Transporturile s-au derulat între iunie și decembrie 2022, iar puștile CQ-A, similare cu modelul M16, au fost trecute în acte ca „puști civile de vânătoare", deși sunt folosite de forțele speciale ale poliției din China și de trupe militare din mai multe state, din Filipine, până în Sudanul de Sud sau Paraguay.

Entitățile ruse au primit de la companiile chineze 12 transporturi de piese pentru drone și peste 12 tone de echipament de protecție individuală care au trecut anul trecut prin Turcia.

ADVERTISING

Deși datele vamale nu arată că Beijingul vinde cantități mari de arme Moscovei pentru a-i sprijini efortul de război, acestea atestă că exporturile chineze le furnizează companiilor ruse echipamente cu „utilizare duală", adică produse comerciale ce pot fi folosite în scopuri civile, dar și militare, în războiul din Ucraina.

Este prima confirmare că Rusia primește puști și veste antiglonț din China, precum și drone și piese de drone, deși cel puțin o companie chineză a promis că își va suspenda legăturile de afaceri cu Rusia și Ucraina pentru ca produsele sale să nu fie folosite în război.

Rusia a primit echipamente civile care pot ajunge pe front

Oficialii vestici sunt îngrijorați de posibilitatea folosirii unor piese și echipamente cu utilizare duală care ar permite Rusiei să-și doteze trupele din Ucraina, confruntate cu o penurie de echipament și muniție.

ADVERTISING

Datele comerciale arată că Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., cunoscută drept DJI, a trimis piese de drone, precum baterii și camere video, prin Emiratele Arabe Unite, unui mic distribuitor rus, în noiembrie și decembrie 2022. DJI este o companie chineză aflată sub efectul sancțiunilor din 2021 pentru că a furnizat statului chinez drone pentru supravegherea minorității uigure, din regiunea vestică Xinjiang.

Însă Rusia nu a făcut rost doar de puști, drone și veste antiglonț, importând din mai multe țări, inclusiv China, echipament de navigație și de imagistică satelitară, componente pentru vehicule și alte materiale. Nu este clar dacă puștile au ajuns pe front, dar dronele DJI au fost observate de mai multe luni în Ucraina.

„Unele produse comerciale, precum dronele și chiar microcipurile, pot fi adaptate. Se pot transforma din simple produse civile inofensive în produse letale și militare", a spus Sam Bendett, expert la Center of Naval Analyses Russia Studies din Washington, subliniind că produsele cu utilizare duală pot ajuta trupele ruse pe front.

ADVERTISING

Specialiștii spun că este dificil de urmărit dacă astfel de produse expediate de China sunt vândute unor cumpărători care au intenția de a folosi tehnologia cu scopuri civile în activități militare. „Problema cu produsele cu utilizare duală este că sistemul de control al exporturilor pe care îl avem trebuie să ia în considerare atât posibilitățile de vânzare comercială cât și utilizarea militară a unor echipamente", a spus Zach Cooper, fost asistent al consilierului adjunct în securitate națională pentru combaterea terorismului la Consiliul Național de Securitate.

Astfel, în cazul în care Kremlinul dorește să obțină o tehnologie produsă în SUA, UE sau Japonia, există moduri prin care poate ocoli sancțiunile, de pildă să cumpere echipament de la intermediari aflați în țări cu relații comerciale cordiale atât cu Occidentul, cât și cu Moscova.

Rusia a reușit să importe aproape 80 de tone de veste antiglonț cu aproximativ 10 milioane de dolari în decembrie, arată datele ImportGenius. Vestele erau produse de compania turcă Ariteks și deși cele mai multe au fost aduse direct din Turcia, altele au venit prin Emiratele Arabe Unite. Rusia a importat veste și de la compania chineză Xinxing Guangzhou Import & Export Co.

Datele de comerț mai arată că Rosoboronexport, companie militară de stat din Rusia, a importat în 2022 cipuri, echipament de vedere termică și piese de schimb din mai multe țări, precum China, Serbia și Myanmar.

Occidentalii sunt cu ochii pe chinezi

Furnizarea de produse cu utilizare duală poate fi un mod prin care China oferă pe ascuns ajutor Moscovei, în timp ce oficialii occidentali avertizează Beijingul să nu trimită arme în Rusia.

Descoperirea acestor transporturi survine după ce liderii din Statele Unite și Europa au avertizat Beijingul să nu sprijine invazia Rusiei în Ucraina. Oficialii occidentali au afirmat în ultimele săptămâni că China intenționează să ofere armament Rusiei, o mișcare care ar influența luptele din Ucraina, atârnând balanța în favoarea Moscovei.

Cancelarul german Olaf Scholz le-a spus săptămâna trecută reporterilor că vor exista „consecințe" dacă China trimite arme Rusiei, dar a precizat că nu a văzut „nicio dovadă" în acest sens.

Statele Unite au atras atenția de mai multe luni, pe baza unor rapoarte ale serviciilor de informații, că Beijingul ia în considerare să trimită Rusiei drone, muniție și armament ușor.

China, însă, continuă să nege că sprijină Rusia în războiul din Ucraina. Totuși, mai mulți oficiali chinezi s-au perindat recent pe la Moscova, iar președintele Xi Jinping este așteptat în capitala Rusiei săptămâna viitoare. Beijingul a prezentat recent un plan de pace în 12 puncte care a fost criticat de liderii occidentali pentru ambiguitatea sa și lipsa unor detalii despre retragerea trupelor ruse.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇