Putin îl invită pe Xi Jinping în Rusia și vorbește despre „formarea unei ordini mondiale echitabile”. Reacția liderului chinez

Putin îl invită pe Xi Jinping în Rusia și vorbește despre „formarea unei ordini mondiale echitabile”. Reacția liderului chinez

Liderul rus Vladimir Putin a declarat vineri că se aşteaptă ca omologul său chinez, Xi Jinping, să efectueze o vizită de stat în Rusia, în primăvara anului 2023, informează Reuters.

Vladimir Putin şi Xi Jinping au programată, vineri, o discuţie prin videoconferinţă.

În declaraţiile introductive. transmise în direct de televiziunea rusă de stat, Vladimir Putin a subliniat că relaţiile dintre Rusia şi China sunt tot mai importante ca factor de stabilizare şi a spus că Moscova vizează aprofundarea cooperării militare dintre cele două ţări.

"Vă aşteptăm, dragă domnule preşedinte, dragă prietene, vă aşteptăm în primăvara anului viitor într-o vizită de stat la Moscova", i-a spus Vladimir Putin lui Xi Jinping. Vizita va "demonstra lumii cât de apropiate sunt relaţiile ruso-chineze şi va fi principalul eveniment politic al anului în relaţiile bilaterale", a adăugat Putin. 

ADVERTISING

Vizita, menţionează Reuters, ar fi o manifestare publică de solidaritate din partea Beijingului, pe fondul campaniei militare eşuate a Rusiei în Ucraina.

Alocuţiunea lui Putin de la începutul videoconferinţei sale cu liderul chinez a durat aproximativ opt minute.

Într-un răspuns mult mai scurt, Xi Jinping a declarat că China este pregătită să sporească cooperarea strategică cu Rusia în condiţiile a ceea ce el a numit o situaţie "dificilă" în lume în general.

PUTIN VORBEŞTE DESPRE "FORMAREA UNEI ORDINI MONDIALE ECHITABILE”

Relaţia dintre Rusia şi China, pe care cele două părţi au salutat-o ca fiind un parteneriat "fără limite", a căpătat o mare importanţă de când Moscova şi-a trimis forţele armate în Ucraina, la 24 februarie. Deşi ţările occidentale au impus sancţiuni fără precedent Rusiei, China s-a abţinut să condamne campania militară a Moscovei, subliniind în schimb nevoia de pace.

ADVERTISING

Exporturile ruseşti de energie către China au crescut semnificativ de la izbucnirea conflictului, Rusia fiind în prezent cel mai mare furnizor de petrol al Chinei. Cu toate acestea, Beijingul a avut grijă până acum să nu ofere tipul de sprijin material direct ce ar putea provoca sancţiuni occidentale împotriva Chinei. În septembrie, la un summit în Uzbekistan, Xi Jinping i-a spus lui Putin că este "preocupat" de situaţia din Ucraina.

"Relaţia noastră rezistă cu demnitate la toate încercările, dă dovadă de maturitate şi durabilitate şi continuă să se extindă în mod dinamic. (...) Aceste legături sunt cele mai bune din istorie şi reprezintă un model de cooperare între marile puteri în secolul XXI", i-a spus Vladimir Putin lui Xi Jinping la începutul discuţiei lor de vineri.

ADVERTISING

"Desigur, cooperarea militară şi tehnico-militară ocupă un loc special în întregul complex al cooperării ruso-chineze şi în relaţiile noastre; ea contribuie la asigurarea securităţii ţărilor noastre şi la menţinerea stabilităţii în regiuni- cheie. Ne propunem să consolidăm interacţiunea dintre forţele armate ruse şi chineze”, a menţionat Putin.

Pe de altă parte, liderul rus a vorbit despre "formarea unei ordini mondiale echitabile” pe care Moscova şi Beijingul ar avea datoria să o stabilească în faţa "presiunilor şi provocărilor fără precedent din partea Occidentului”.

„Coordonarea dintre Moscova şi Beijing pe scena internaţională, inclusiv în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, al BRICS şi al G20, serveşte la formarea unei ordini mondiale echitabile, bazată pe dreptul internaţional. Împărtăşim o viziune comună asupra cauzelor, cursului şi logicii transformării în curs a peisajului geopolitic global.

În faţa presiunilor şi provocărilor fără precedent din partea Occidentului, ne apărăm poziţiile de principiu şi ne protejăm nu numai interesele noastre, ci şi pe toţi cei care pledează pentru o ordine mondială cu adevărat democratică şi pentru dreptul ţărilor de a-şi determina în mod liber propriul destin”, a punctat Putin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇