Ziua 310 de război: Rușii continuă atacurile și caută aliați. Zelenski vrea să fie o forță în Europa

Ziua 310 de război: Rușii continuă atacurile și caută aliați. Zelenski vrea să fie o forță în Europa

Ziua 310 de război în Ucraina a început cu o alertă în Kiev, unde locuitorii au fost sfătuiți să se îndrepte spre adăposturile anti-aeriene, după cel mai mare atac aerian de la începerea războiului.

Totuși, președintele Volodomir Zelenski anunţă că joi au fost doborâte 54 de rachete şi 11 drone de atac lansate de inamici și le promite cetățenilor ca anul viitor Ucraina va avea cea mai puternică apărare antiaeriană din Europa.

Iar pe front, Rusia pare că îşi redirecţionează resursele pentru a lupta pentru un oraş-cheie din Doneţk, în timp ce Ucraina revendică un avans treptat în Lugansk.

SITUAȚIA PE FRONT

  • SIRENELE SUNĂ ÎN KIEV. La puţin timp după ora 2.00, autorităţile oraşului Kiev au emis o alertă pe canalul de Telegram privind sirenele de alarmă aeriană şi au cerut locuitorilor să se îndrepte spre adăposturi. Oleksei Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, a afirmat pe Telegram că este în desfăşurare un ”atac cu drone”. Un martor aflat la 20 de kilometri sud de Kiev a declarat pentru Reuters că a auzit mai multe explozii şi sunetul tirului anti-aerian.
  • UCRAINENII LUPTĂ EROIC. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, în mesajul video de joi seară, că în cursul zilei comandamentele aeriene din centrul, sudul, estul şi vestul Ucrainei au respins 54 de rachete ruseşti şi 11 drone.
  • PENE DE CURENT. Zelenski a recunoscut că majoritatea regiunilor se confruntă cu pene de electricitate. Zonele unde lipsa electricităţii era ”deosebit de dificilă” includeau capitala Kiev, Odesa şi Herson în sud şi regiunile înconjurătoare, dar şi regiunea din jurul Liovului, în apropiere de graniţa vestică spre Polonia, a spus Zelenski. ”Dar aceasta nu este nimic faţă de ce ar fi putut să se întâmple dacă nu erau trupele noastre anti-aeriene eroice şi apărarea anti-aeriană”, a afirmat el.
  • RUȘII ÎȘI ADUNĂ FORȚELE. Armata ucraineană susține că forţele ruse au redirecţionat resurse spre bătălia pentru pentru oraşul-cheie Bakhmut din estul regiunii Doneţk, dar că nu au avansat.
  • DRONE IRANIENE DOBORÂTE. Apărarea aeriană ucraineană a doborât 16 drone Shahed de fabricaţie iraniană în cursul nopţii de joi spre vineri, a anunţat Comandamentul Forţelor Aeriene ale armatei ucrainene.
  • REFUGIAȚI ÎN ROMÂNIA. De la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, autorităţile au identificat pe teritoriul României aproximativ 4.900 de bărbaţi ucraineni care au fugit din ţara lor încălcând legea marţială care le interzice celor care au vârsta de mobilizare în armată să părăsească Ucraina, scrie agenţia spaniolă de presă EFE.
  • PIERDERI DE AMBELE TABERE. Atacurile intense ale Rusiei asupra orașelor Bahmut și Soledar din estul Ucrainei „miros a disperare, asemănătoare unor atentate sinucigașe cu bombă", a declarat consilierul prezidențial ucrainean Oleksii Arestovich. Luptele continuă în zonă, forțele ucrainene se confruntă cu pierderi grele, a declarat Arestovici, adăugând că „inamicul pierde mai mult, desigur, dar noi avem pierderi grele. Este o luptă foarte dură".
  • HERSON, SUB ASEDIU. Forțele rusești bombardează fără încetare Hersonul, cu artilerie și rachete, lovind regiunea de 81 de ori, joi, a declarat Iaroslav Ianoșevich, șeful administrației militare regionale.
ADVERTISING

DECLARAȚIILE LIDERILOR

  • CEA MAI PUTERNICĂ APĂRARE DIN EUROPA - Preşedintele Volodimir Zelenski promite că apărarea aeriană ucraineană va deveni în anul ce vine cea mai puternică din Europa: „În acest an, nu numai că ne-am menţinut apărarea aeriană, dar am făcut-o mai puternică ca niciodată. Dar în noul an, apărarea aeriană ucraineană va deveni şi mai puternică, şi mai eficientă. Apărarea aeriană ucraineană poate deveni cea mai puternică din Europa, iar acest lucru va fi o garanţie a securităţii nu numai pentru ţara noastră, ci şi pentru întregul continent”.
  • ÎNTÂLNIRE PUTIN - XI JINPING. Liderul rus a declarat că se aşteaptă ca omologul său chinez să efectueze o vizită de stat în Rusia, în primăvara anului 2023. Putin a subliniat că relaţiile dintre Rusia şi China sunt tot mai importante ca factor de stabilizare şi a spus că Moscova vizează aprofundarea cooperării militare dintre cele două ţări. În replică, Xi Jinping a declarat că China este pregătită să sporească cooperarea strategică cu Rusia în condiţiile a ceea ce el a numit o situaţie "dificilă" în lume în general.
  • SUA PROMITE SPRIJIN ȘI ÎN 2023. Ambasadorul SUA la Kiev, Bridget A Brink, a postat un mesaj video de Anul Nou adresat poporului ucrainean, în care spune că sprijinul SUA pentru Ucraina va rămâne „de neclintit": „Poporul american vede tot ceea ce sunteți dispuși să sacrificați în lupta pentru libertate și pentru țara voastră. (…) Vreau să vă asigur că angajamentul nostru față de Ucraina este de neclintit . Vom continua să fim alături de voi ca parteneri și prieteni și în 2023. Și vă doresc un An Nou pașnic și victorios”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇