Cum l-a umilit Putin pe Xi cu armele nucleare: Una au vorbit, alta a făcut

Cum l-a umilit Putin pe Xi cu armele nucleare: Una au vorbit, alta a făcut

Decizia liderului de la Kremlin de a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului reprezintă o desconsiderare a înțelegerii încheiate cu președintele Chinei de a nu desfășura arme nucleare în afara țării. Putin are cel puțin un motiv foarte serios pentru a face asta, sunt de părere experții.

Vladimir Putin a nesocotit înțelegerea cu Xi Jinping când a decis staționarea armelor nucleare tactice pe teritoriul Belarusului la scurt timp după ce ei au convenit că nu vor desfășura capacități nucleare de atac în afara teritoriilor naționale, consideră fostul ambasador al Statelor Unite în Rusia, Michael McFaul, citat de Newsweek.

ADVERTISING

„Atât Putin, cât și Lukașenko l-au umilit pe Xi. Amintiți-vă, Luka tocmai a fost tratat cu o vizită de stat elegantă în China. Xi tocmai a fost la Moscova. Nu-mi pot imagina că această decizie e primită bine la Beijing", a scris McFaul, pe Twitter.

Fostul ambasador american se referă la vizita pe care președintele Belarusului a făcut-o recent în China, unde a discutat cu Xi Jinping despre războiul din Ucraina.

ADVERTISING

China, unul dintre cei mai puternici aliați ai Rusiei, și-a susținut mult timp poziția neutră în privința războiului și a întocmit un plan de 12 puncte pentru încetarea focului și începerea negocierilor pentru pace.

Totuși, Beijingul și-a proclamat în mai multe rânduri parteneriatul „nelimitat" cu Moscova și a refuzat să numească războiul din Ucraina o invazie, notează publicația menționată.

În pofida relației strânse cu Beijingul, partea rusă pare să fi trecut cu vederea declarația comună cu China prin care se angajau să nu desfășoare arme nucleare în afara granițelor. Putin a anunțat sâmbătă că Rusia a încheiat un acord cu Belarusul pentru a staționa arme nucleare tactice pe teritoriul acestuia. Decizia nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, a spus președintele rus, precizând că şi Statele Unite au staționat arme nucleare pe teritoriul aliaților europeni.

ADVERTISING

Putin a acuzat, totodată, Marea Britanie că prin furnizarea de muniție antitanc cu uraniu sărăcit Ucrainei îi oferă arme nucleare inamicului Rusiei. El a adăugat că Rusia a staționat deja 10 avioane în Belarus capabile să transporte arme nucleare tactice.

Cu doar câteva zile înainte de această decizie, Moscova și Beijingul au emis o declarație comună cu privire la desfășurarea armelor nucleare în afara granițelor, potrivit agenției ruse de presă TASS. „Nicio putere nucleară nu trebuie să își desfășoare armele nucleare în afara teritoriilor naționale și cei care au făcut-o trebuie să-și retragă toate armele nucleare desfășurate dincolo de granițe", se arată în documentul semnat la Kremlin.

Experții au identificat două motive importante pentru care Putin a decis să treacă peste acordul cu Xi.

Când președintele Rusiei folosește cuvântul nuclear, lumea devine atentă, iar acesta pare să fie un motiv important pentru care îl rostește. Iar când e vorba despre Putin, lumea trebuie să citească printre rânduri și să analizeze contextul, se arată într-o analiză CNN.

Armele pe care Putin plănuiește să le mute în Belarus nu sunt unele strategice, acele rachete intercontinentale uriașe care, dacă ar fi lansate, ar pune capăt vieții pe Pământ. Armele nucleare tactice sunt mai mici, dar puternice, și pot fi utilizate pe câmpul de luptă.

Putin a mai amenințat anul trecut cu folosirea lor, îndeosebi când situația de pe front nu evolua favorabil. Liderul de la Kremlin are o mulțime de probleme acum: lucrurile merg prost în Ucraina, iar Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin.

Mutarea armelor nucleare tactice în Belarus va apropia acest arsenal nu doar de Ucraina, ci și de Polonia, Lituania, Letonia și de toți aliații NATO, ridicând nivelul de alertă în Europa, iar liderul rus asta își dorește, se mai arată în analiza citată.

Al doilea motiv pentru care Putin nesocotește înțelegerea cu Xi este că nu s-a ales cu mare lucru din întâlnirea de la Kremlin. Dimpotrivă, Rusia pare acum vasalul Chinei, iar imaginea liderului de la Kremlin a fost afectată. Putin are ocazia acum să arate că el păstrează inițiativa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇