Ce a căutat Putin în toiul nopții la Mariupol? Filmul unei zile provocatoare (Foto&Video)

Ce a căutat Putin în toiul nopții la Mariupol? Filmul unei zile provocatoare (Foto&Video)

Președintele rus Vladimir Putin a făcut o vizită surpriză în Mariupol, orașul-port ucrainean cucerit de armata rusă. Surse locale au spus că Rusia desfășoară aici o campanie costisitoare de reconstrucție pentru a cuceri mințile și inimile oamenilor.

În vizita neanunțată la Mariupol, o înregistrare video îl arată pe Vladimir Putin conducând o mașină pe străzile orașului. Potrivit Kremlinului, imaginile au fost filmate sâmbătă noaptea, iar decizia președintelui rus de a merge la Mariupol a fost „spontană”.

Aceasta este prima vizită a liderului de la Kremlin într-un teritoriu ocupat de Rusia după începerea războiului, notează BBC.

Conform agenției ruse de presă TASS, el a explorat litoralul din zonă, vizitând și un club de iahting din Mariupol.

"Inspecție" de la Kremlin în apartamentul unui localnic

Putin a sosit în orașul-port cu elicopterul.

În înregistrarea video în care apare conducând pe străzile din Mariupol, el este în mașină cu viceprim-ministrul rus Marat Kusnulin. "Am reparat aceste străzi, cât de cât. Am redeschis transportul local, avem 110 autobuze pe trasee și, Vladimir Vladimirovici, dacă o să meargă, la vară vrem să deschidem prima linie de tramvai", i-a spus acesta.

ADVERTISING

"Sper că e ceva decent", i-a replicat Putin, iar Kusnulin l-a asigurat că rețeaua de linii de tramvai va avea zeci de kilometri, arătându-i apoi partea stângă a drumului, unde lucrările au fost finalizate și au fost montați stâlpii de iluminat public.

Acesta i-a explicat apoi cum este reconstruit orașul. "Există un plan pentru reconstrucție până spre sfârșitul celui de-al treilea an. Plănuim un aeroport complet funcțional capabil să asigure zboruri spre toate orașele din Rusia și din străinătate", i-a spus Kusnulin.

Președintele rus a vizitat și clădirea Filarmonicii din Mariupol, care urma să fie folosită pentru judecarea luptătorilor ucraineni luați prizonieri la combinatul siderurgic Azovstal. Procesul nu a mai avut loc, ucrainenii fiind eliberați în urma unui schimb de prizonieri.

El s-a întâlnit și cu câțiva localnici care i-au mulțumit pentru că a construit blocuri noi. "Trebuie să începem să ne cunoaștem mai bine", i-a spus unui pensionar, după ce acesta i-a mărturisit că nu se aștepta să-l întâlnească personal. Liderul rus i-a întrebat pe locatari dacă le plac blocurile, iar aceștia i-au mulțumit.

Putin a mers și în locuința unui cetățean pentru a vedea cu ochii lui condițiile în care trăiește populația locală. El a intrat în bucătărie, spre surpriza soției locatarului, apoi a cerut scuze pentru deranj și le-a mulțumit.

Oficialii locali ucraineni aflați în exil au denunţat duminică vizita preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care l-au calificat drept "criminal internaţional", informează AFP.

"Criminalul internaţional Putin a vizitat oraşul ocupat Mariupol" în timpul nopţii, "probabil pentru a nu vedea la lumina zilei oraşul ucis de 'eliberarea' lui", a scris Consiliul municipal pe contul său de Telegram, făcând referire la mandatul de arestare internaţional ce îl vizează pe preşedintele rus.

ADVERTISING

"Criminalii se întorc întotdeauna la locurile crimelor lor… Ucigaşul a mii de familii din Mariupol a venit să admire ruinele oraşului şi mormintele sale. Cinism şi lipsă de remuşcări", a scris pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean.

Și parlamentarul ucrainean Oleksii Goncearenko l-a numit "criminal de război" pe liderul de la Kremlin, relatează CNN. "A venit cumva criminalul de război să vadă cu ochii lui genocidul pe care l-a comis în Mariupol? De ce noaptea? I-e frică?", a scris acesta pe Telegram.

Iar Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, a făcut o paralelă între Putin și Hitler după vizita liderului de la Kremlin. "Un alt dictator a vizitat cândva Mariupolul. Știm cum s-a terminat povestea lui", a scris el.

Scopul vizitei nocturne în orașul-simbol al rezistenței ucrainene

Prima deplasare a lui Putin într-un teritoriu cucerit după izbucnirea războiului poate fi o mișcare prin care acesta să-și întărească imaginea, dar și să contribuie la întărirea sentimentului prorus în zonă. Surse locale au spus pentru BBC că Rusia desfășoară o campanie costisitoare de reconstrucție a orașului pentru a cuceri mințile și inimile localnicilor, cu obiectivul de a asimila Mariupolul și a-l transforma într-unul complet rus.

ADVERTISING

Vizita lui Putin transmite un semnal acasă că el continuă să facă în continuare ce dorește, dar și că poate merge oriunde vrea, notează Sky News. Președintele rus a stat mai mult la Moscova de la începutul războiului, iar spre deosebire de Volodimir Zelenski, care și-a vizitat trupele pentru a le ridica moralul, el nu a mers pe front.

Sâmbătă, Putin a făcut și în Crimeea o vizită neanunțată, marcând a noua aniversare a anexării peninsulei de către Rusia, în 2014. El a vizitat acolo o școală nouă, o tabără de vară pentru copii și mai multe instituții culturale, precum Muzeul Noua Rusie și Muzeul Creștinismului, potrivit presei ruse.

Vizita lui Putin în Mariupol poate fi considerată provocatoare pentru Ucraina, unde acest oraș este privit ca un simbol al rezistenței antiruse, apreciază CNN.

Orașul se află sub ocupație rusă de peste zece luni, după ce a fost aproape complet ras de pe suprafața pământului de trupele Moscovei într-una dintre cele mai lungi și mai sângeroase bătălii ale războiului. Potrivit Kievului, peste 20.000 de oameni au fost uciși în acest oraș.

Analiștii ONU estimează că peste 90% din clădiri au fost distruse și peste 350.000 de oameni au fost nevoiți să plece. Înainte de izbucnirea războiului, orașul-port avea o populație de aproximativ 500.000 de locuitori.

În timpul luptelor, o rachetă rusească a lovit teatrul din Mariupol, unde se adăpostiseră sute de civili, iar clădirea s-a prăbușit, ucigând cel puțin 300 de oameni. Ucraina și organizațiile umanitare au calificat atacul drept crimă de război, iar ONU l-a inclus printre incidentele pentru care Putin și regimul său pot fi considerați vinovați.

Vizita lui Putin în Mariupol survine la scurt timp după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său pentru implicarea în deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia. El poate fi acum arestat dacă pune piciorul în oricare dintre cele 123 de țări membre ale CPI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇