Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, fiind acuzat de crima de război de deportare ilegală de copii din Ucraina. Un mandat similar a fost emis pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, cu aceleași acuzații.
Dar ar putea președintele rus să fie arestat și judecat? Sky News a discutat cu mai mulți experți despre ce se poate întâmpla în continuare.
Practic, decizia le obligă pe cele 123 de state membre ale CPI să-l aresteze pe președintele rus și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă intră pe teritoriul lor.
Rusia a negat acuzațiile privind comiterea de crime de război care i-au fost aduse după invadarea Ucrainei în urmă cu un an.
”Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere legal. Rusia nu este parte a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.
Analistul juridic Joshua Rozenberg vorbește de o ”decizie dramatică” a curții, dar precizează că Putin ”nu va fi judecat decât dacă este arestat – și nu va fi arestat atât timp cât va continua să conducă Rusia”.
”Acesta este începutul a ceea ce mulți oameni speră că va duce la justiție penală internațională. Dar, evident, atât timp cât rămâne la conducere și rămâne în Moscova nu prea se va întâmpla nimic”, a adaugat Rozenberg.
Chile Eboe-Osuji, președinte al Curții Penale Internaționale între 2018 și 2021, a declarat pentru Sky News că mandatul de arestare este ”într-adevăr foarte semnificativ” și arată că ”nimeni nu este deasupra legii internaționale”.
Eboe-Osuji a mai precizat că fiecare persoană importantă din timpurile moderne luată în vizor de CPI a fost adusă în final în fața justiției și că nu crede că lucrurile vor sta diferit de data aceasta. ”Se pare că Putin va trebui să învețe că aceasta este realitate, nu mai este ficțiune”, a adăugat el.
Mandatul de arestare produce efecte și în plan dimplomatic, avânt potențialul de a bloca orice încercare a lui Putin de a încheia războiul pe calea negocierilor, este de părere analistul militar Sean Bell.
”Orice izolează și mai mult poziția lui Putin prezintă un risc – riscul este ca el să-și intensifice eforturile pentru a continua conflictul. Nu mi se pare că acestă decizie va contribui la încheierea conflictului prea curând”, a spus Sean Bell.
La rândul său, Dominic Waghorn, editor Sky News pe relații internaționale, consideră ca mandatul de arestare complică posibilitatea negocierii unei soluții diplomatice.
Dacă acuzațiile CPI ar putea duce la izolare și mai mare a lui Putin și la excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate, această este o ”problemă a ONU”, a arătat Rozenberg.
"Curtea Penală Internațională nu este o parte directă a ONU. Este un organism separat înființat de un număr de state. Pe de altă parte, are legături strânse cu ONU, pentru că ONU poate trimite cazuri la CPI. Este o problemă a ONU”, a explicat Rozenberg.
Curtea Penală Internațională este o organizație interguvernamentală și un tribunal internațional cu sediul în Haga, Țările de Jos, care investighează și judecă persoane acuzate de crime grave de interes pentru comunitatea internațională, precum genocidul, crimele de război și crimele împotriva umanității. Rolul CPI este de a completa, nu de a înlocui, curțile de justiție naționale.
C.S.