Cine și cum apără Moldova de furia lui Putin?

Dacă pe front, în Ucraina, războiul se desfășoară cu tancuri, avioane, tunuri, soldați și mitraliere, mai există unul din umbră, în care, de asemenea, se dau lupte grele, se folosesc strategii și se sacrifică oameni. Chișinăul e locul de desfășurarea a unui astfel de război unde agenții Rusiei încearcă să preia controlul țării.
Cine și cum apără Moldova de furia lui Putin?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • România, implicată în „creșterea rezilienței Republicii Moldova la factorii destabilizatori”.
  • Marina Tauber, o personalitate a Kremlinului care și-a propus să dărâme guvernul.
  • Serviciul de informații al Moldovei a destructurat o rețea de curieri care transferau banii Moscovei către agenți din Partidul Șor.
  • Chișinăul primește rapoarte amănunțite despre planurile Moscovei în legătură cu fosta republică sovietică de la partenerii occidentali.
  • Joe Biden aplică și-n Moldova tactica pe care a aplicat-o în Ucraina, înainte de începerea războiului: anunță ce va face Putin.
  • Kremlinul vrea să împiedice autoritățile din Republica Moldova să scoată Rusia din negocierile de soluționare a conflictului din Transnistria.

Într-un discurs ținut în fața câtorva sute de oameni, Marina Tauber, liderul Partidului Șor din Republica Moldova, se arată revoltată că forțele de ordine nu au lăsat-o să se apropie, împreună cu alte zeci de agitatori, de sediul guvernului din Chișinău.

Ea le spunea protestatarilor că asta înseamnă o încălcare a libertăților și drepturilor cetățenilor, iar în statele occidentale „nu se întâmplă” acest lucru.

ADVERTISING

Discursul face parte din arsenalul de instrumente pe care inamicii democrației le folosesc, democratic, pentru a-și pune în aplicare planurile criminale.

Dacă Marina Tauber era interesată să spună adevărul, era obligată accepte realitatea că toate sediile guvernelor din lumea civilizată sunt păzite.

Moldova Protests
Marina Tauber, susținătoarea Rusiei care organizează și conduce protestele de la Chișinău - Foto: Hepta.ro

Cetățenii au acces în guvern și la oficiali, urmând anumite proceduri, într-un cadru organizat, prin reprezentanți sau în audiențe. 

Marina Tauber dorea să se apropie de guvern cu scopul de a-l lua cu asalt, cum a declarat Viorel Cernăuțeanu, șeful Poliției din Republica Moldova.

„…deținem informații despre organizarea de către serviciile specializate din Rusia a unor acțiuni de destabilizare în Republica Moldova, inclusiv în timpul protestului de astăzi (duminică, 12 martie - n.red.)”, a declarat acesta, citat de Radio Moldova.

Percheziții, arestări și bani

Cu câteva zile înainte, angajați ai Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova au destructurat o rețea de „curieri” care transportau bani din Rusia, conform datelor poliției citate mai sus, către formațiuni paramilitare, camuflați în protestatari și susținători ai Partidului Șor, cu misiunea de a ataca sediul Guvernului. 

„La data de 09 martie 2023, Serviciul de Informații și Securitate în comun cu Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție au efectuat mai multe percheziții în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Politic Șor din partea unui grup criminal organizat”, se arată în raportul SIS.

„Perchezițiile s-au desfășurat în automobilele… responsabililor de recepționarea și transportarea banilor ilegali, către președinții și vicepreședinții de oficii teritoriale, care la rândul lor urmau să achite transportul și să plătească persoanele care vin la protestele organizate de partid”, mai anunță serviciul de informații de la Chișinău.

În urma acțiunii forțelor de ordine, trei persoane au fost arestate, fiind găsite asupra lor mai multe pungi și plicuri pline cu bani.

Reprezentanții SIS spun că au confiscat 50.000 de euro și 2.500.000 de lei moldovenești, echivalentul a 125.000 de euro, dar și liste cu persoanele care urmau să primească banii respectivi. 

BaniConfiscatiListeSORMoldovaSIS
Pungile cu bani și listele cu protestatarii ce urmau să fie plătiți, confiscate de serviciul de informații din Moldova - Foto: SIS Moldova

Marina Tauber a ratat și duminica trecută dărâmarea guvernului de la Chișinău, iar acest lucru s-a întâmplat și datorită unei dinamici rar întâlnite a autorităților din această țară.

Un atac psihologic

Președintele Maia Sandu și noul prim-ministru Dorin Recean au acces la informații în timp real venite dinspre statele occidentale.

Mișcările agenților ruși din Republica Moldova sunt monitorizate atent, iar Chișinăul primește rapoarte detaliate despre planurile Moscovei în legătură cu fosta republică sovietică.

„În data de 23 februarie 2023, aproape de aniversarea unui an de la declanșarea războiului din Ucraina, Ministerul rus al Apărării a anunțat de două ori în aceeași zi că armata ucraineană vrea să invadeze Transnistria, regiunea separatistă pro-Kremlin din Moldova, care găzduiește o bază militară rusă.

Acest lucru i-a alarmat pe locuitorii din Moldova unde, de un an de zile, războiul se desfășoară în vecinătate, iar pe teritoriul țării cad regulat fragmente de rachete. Ministerul Apărării din Republica Moldova a numit această informație un drept un atac psihologic”, se arată într-un dosar publicat miercuri, care descrie acțiunile Rusiei în legătură cu Republica Moldova, realizat de o echipă internațională de jurnaliști de investigație.

În raport se vorbește și despre un plan realizat de Kremlin prin care vrea să preia controlul politic asupra Chișinăului în următorii ani.

„Kremlinul intenționează să împiedice apropierea țării de România și urmărește să impună limba rusă ca principală”, e concluzia jurnaliștilor care au cercetat documentul.

Vladimir Putin vrea să împiedice autoritățile din Republica Moldova să scoată Rusia din negocierile de soluționare a conflictului din Transnistria și să-și mențină trupele în acest teritoriu. 

De asemenea, Kremlinul are în vedere susținerea și finanțarea politicienilor pro-ruși de la Chișinău, se arată în planul realizat de administrația prezidențială din Rusia.

Agenții ruși din Moldova

Investigația vine să confirme toate bănuielile și îngrijorările exprimate de Maia Sandu, dar și semnalele de alarmă venite de la Kiev și de la Washington.

Bătălia pentru Moldova e în plină desfășurare, iar scoaterea acestei țări de sub influența Rusiei e vitală și pentru România.

VladimirPutinMartie2023KremlinRU
Vladimir Putin face tot posibilul să destabilizeze Moldova și să-și păstreze influența asupra fostei republici sovietice - Foto: Kremlin.ru

Pentru a-l descuraja pe Putin, SUA aplică aceeași strategie ca și în cazul Ucrainei - aceea de a anunța înainte ce operațiuni pregătește Rusia pentru a-și atinge un obiectiv sau altul, la Chișinău.

Până acum, strategia a funcționat. Autoritățile au primit informații amănunțite despre cum vor să pregătească agenții ruși terenul pentru o lovitură de stat în Moldova.

În decurs de o lună de zile, serviciul de securitate, poliția și procurorii anticorupție au reținut și interogat peste o sută de persoane, au confiscat sute de mii de euro și au destructurat cel puțin cinci rețele de spionaj care activau pe teritoriul acestui stat, conform rapoartelor publicate de autorități.

O astfel de performanță e imposibil de realizat fără un transfer masiv de know-how și cooperare instituțională internațională. E un indiciu puternic că Moldova primește un sprijin important pentru a-și consolida independența.

Factorii destabilizatori

"FSB direcționează zeci de milioane de dolari luați de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a finanța o rețea de politicieni moldoveni cu scopul de a reorienta țara spre Moscova”, a scris jurnalista Catherine Belton, pentru Washington Post. 

Implicarea României în confruntarea din umbră pentru salvarea Moldovei nu poate fi contestată. Maia Sandu face vizite frecvente la București, iar la nivelul guvernului, această temă sensibilă se află pe agendă.

Anti-government protest in Moldova draws thousands
Protestele pro Rusia de la Chișinău sunt un factor destabilizator la care guvernul de acolo face față până în acest moment - Foto: Hepta.ro

La jumătatea lunii octombrie a anului trecut, la Palatul Victoria s-a desfășurat întâlnirea Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de asistență bilaterală România–Republica Moldova, o denumire seacă, neinteresantă, dar în acordul semnat de premierii celor două țări există o referire la proiecte specifice pentru „creșterea rezilienței Republicii Moldova la factorii destabilizatori”. 

De asemenea, e important ca sprijinul oferit să fie eficient și de lungă durată, astfel încât să aibă efecte pentru că Rusia nu e pregătită să facă pași înapoi.   

„Nu vom ști niciodată detaliile, dar ăsta e fix modul de a opera al Rusiei în locurile unde armata ei nu poate ajunge, de exemplu, în Republica Moldova: cu măsuri active nu prea sofisticate, nici perfect secretizate, dar hotărâte și planificate pe fond de emoție socială crescută, care să creeze polemici disproporționate, conflict de opinii și indecizie la vârf pe fondul ciorovăielii generale”, a descris Sorin Ioniță, Expert Forum, strategia prin care Rusia urmărește să fragilizeze sistemul politic din Republica Moldova.

Războiul din Ucraina are implicații majore pentru securitatea din zonă, iar faptul că în țara noastră există din ce în ce mai multe voci care susțin agresiunea lui Putin, folosesc retorica acestuia și promovează temele Rusiei nu face decât să complice situația atât în România, cât și în Moldova.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇