Mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Zelenski: „Începutul unei responsabilități istorice”

Mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Zelenski: „Începutul unei responsabilități istorice”

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Într-un comunicat de presă emis vineri, Curtea Penală Internațională anunță că a emis două mandate de arestare, unul pe numele președintelui Rusiei, Vladimr Putin, și cel de-al doilea pe numele Mariei Lvova-Belova, potrivit CNN.

Lvova-Belova este oficialul rus considerat responsabil de planul de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.

CPI anunță că Vladimir Putin, cât și Maria Lvova-Belova sunt presupus responsabili pentru crima de război de deportare ilegală și de transfer ilegal al copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă.

ADVERTISING

În declarația CPI se arată că există „motive rezonabile să se creadă că Vladimir Putin poartă o răspundere penală individuală pentru crimele de război menționate”.

Emiterea acestui mandat înseamnă că dacă Putin intră într-un stat care a aderat la (CPI) poate fi arestat. El are o valoare mai mult simbolică, având în vedere că Rusia nu este membru CPI. Nici Ucraina nu este membru CPI, dar Kievul a acceptat competenţa Curţii pe teritoriul său şi colaborează cu procurorul acestei instanţe.

Reacția Rusiei a venit la scurt timp, prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

ADVERTISING

Deciziile CPI nu au niciun fel de semnificație pentru Rusia, având în vedere că Federația Rusă nu este semnatară a acordului de la Roma privind CPI. Rusia nu cooperează cu CPI și orice documente emise de Curte sunt fără semnificație și nule din punct de vedere legal pentru Rusia, a spus Maria Zaharova.

Mandatele de arestare au fost emise într-un caz care are legătură cu o investigaţie lansată de procurorii CPI la cererea Ucrainei, care acuză Rusia că a deportat forţat mii de copii ucraineni din zonele de conflict.

O reacție a venit și din Ucraina, de la ministrul de Externe, Dmitri Kuleba. El a salutat decizia CPI și și-a arătat încrederea că cei doi vor ajunge să dea socoteală pentru crimele de război comise.

După care s-a exprimat și președintele Volodimir Zelenski, care a salutat decizia istorică a CPI. "O decizie istorică, care marchează începutul unei responsabilităţi istorice", a spus Zelenski într-o înregistrare postată pe Telegram.

ADVERTISING

Și UE a reacționat, prin Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. El a salutat decizia CPI, spunând că "Această acţiune constituie începutul unui proces prin care Rusia să fie trasă la răspundere".

La începutul lunii martie, Ucraina a anunțat că a scos 307 copii din teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv un băieţel de 8 ani care şi-a reîntâlnit recent bunica. Autorităţile ucrainene estimează că peste 16.000 de copii au fost deportaţi în Rusia de la începutul războiului, în urmă cu un an. De cealaltă parte, Rusia a spus că a evacuat persoane în mod voluntar din Ucraina.

Curtea Penală Internațională este o instanță de justiție internațională cu sediul la Haga, care judecă persoane care au comis genocide, crime de război și crime împotriva umanității.

Curtea Penală Internaţională este prima şi singura curte penală internaţională permanentă.

Ea a fost creată prin Statutul de la Roma al CPI, adoptat în 1998 şi intrat în vigoare la 1 iulie 2002. De la 1 ianuarie 2011, numărul statelor părţi la statut este de 114, printre care și România.

Tratatul nu a fost nici semnat, nici ratificat de câteva țări importante precum Statele Unite, Rusia, China, Israel și Irak. Statele Unite și Israelul au semnat inițial tratatul însă au anunțat ulterior că își retrag semnătura.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇