Ucraina a recuperat 307 copii din teritoriile ocupate

Ucraina a recuperat 307 copii din teritoriile ocupate

Ucraina a scos 307 copii din teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv un băieţel de 8 ani care şi-a reîntâlnit recent bunica.

Autorităţile ucrainene estimează că peste 16.000 de copii au fost deportaţi în Rusia de la începutul războiului, în urmă cu un an. De cealaltă parte, Rusia a spus că a evacuat persoane în mod voluntar din Ucraina, informează Reuters.

"La sfârşitul lunii februarie, biroul Comisarului pentru Drepturile Omului a primit o cerere de a ajuta la aducerea înapoi a unui copil care se afla pe teritoriul ocupat temporar de Rusia", a declarat pe Telegram comisarul pentru drepturile omului din Parlament de la Kiev, Dmitro Lubineţ.

ADVERTISING

"În câteva zile, cu ajutorul şi munca personalului biroului, Saşko şi-a întâlnit bunica", a adăugat Lubineţ. Nu au fost dezvăluite detalii despre operaţiune.

Cea mai mare parte a transferului de persoane a avut loc în primele luni ale războiului, înainte ca Ucraina să îşi înceapă contraofensiva majoră pentru a recâştiga teritoriile ocupate din est şi sud, la sfârşitul lunii august.

Ministerul rus al Apărării a declarat la mijlocul lunii august că până la acel moment au fost duse în Rusia 3,5 milioane de persoane, dintre care peste jumătate de milion de copii.

ADVERTISING

Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, 464 de copii au murit până acum în război, aflat în cea de-a 13-a lună, în timp ce poliţia estimează că 356 sunt încă daţi dispăruţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇