Mitraliera cu consolă de jocuri video, arma cu care ucrainenii îi seceră pe ruși (Foto&Video)

Mitraliera cu consolă de jocuri video, arma cu care ucrainenii îi seceră pe ruși (Foto&Video)

Soldații ucraineni folosesc o consolă modernă de jocuri video pentru a controla de la distanță o mitralieră.

Capacitatea militarilor ucraineni de a improviza le-a jucat multe feste trupelor ruse și i-a surprins plăcut pe analiștii militari occidentali. De la modificarea unor mașini civile și transformarea unui tanc într-un vehicul blindat de asalt, la folosirea unor softuri pentru reglarea tirului de artilerie, armata Ucrainei a găsit tot timpul soluții inedite și practice.

Printre acestea se remarcă și folosirea unui dispozitiv neobișnuit împotriva forțelor ruse. Imaginile difuzate de publicația ucraineană de știri TFO Media arată câțiva soldați ucraineni care operează o mitralieră folosind ceea ce pare a fi un Steam Deck, o consolă manuală de jocuri video dezvoltată de compania Valve și lansată anul trecut, relatează Insider.

«Шабля» – український автоматизований дистанційно-керований вогневої комплекс, призначений для стаціонарної установки на...

Publicată de ТРО Медіа pe Vineri, 21 aprilie 2023

Militarii ucraineni folosesc consola pentru a controla platforma autonomă de tragere Sabre. Această mitralieră este rezultatul unui proiect finanțat prin strângere de fonduri (crowdfunding) și lansat în 2014, când Rusia a invadat Crimeea, potrivit Vice. Sabre este operată de la distanță și poate trage până la 500 de metri.

ADVERTISING

"Acest modul este conceput pentru a distruge efectivele inamice și vehicule blindate ușoare. Spre deosebire de platforma obișnuită, modulul Sabre protejează integral sodatul de tirul inamicului întrucât se află într-o mașină blindată sau coordonează platforma de la distanță", se arată pe platforma de crowdfunding.

Potrivit publicației de tehnologie PCMag, este puțin probabil ca Valve, compania producătoare, să sprijine folosirea în acest fel a consolei, dar nici nu poate împiedica acest lucru, întrucât dispozitivul este o platformă relativ deschisă pentru rularea software-ului.

Nu-i prima dată când o consolă de jocuri video e folosită în scopuri militare. US Navy a anunțat în 2017 că va începe să folosească console Xbox 360 pentru a opera catargele fotonice care au înlocuit periscopul submarinelor. USS Colorado, un submarin cu o lungime de 115 metri inclus în 2018 în flota militară a Statelor Unite, a fost primul care a utilizat această consolă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Comandantul Reed Koepp a declarat atunci că introducerea consolelor a dus la economisirea unor fonduri importante și are avantajul că marinarii tineri știu deja să le folosească, potrivit USA Today.

În martie, publicația militară Task and Purpose a scris că armata americană investește în cel puțin două sisteme de arme controlate prin console asemănătoare cu cele Xbox. Dispozitivele au aceleași forme și dimensiuni cu controllerele Xbox, inclusiv amplasarea butoanelor este asemănătoare.

Forțele armate israeliene folosesc, de asemenea, console Xbox în tancuri și inteligență artificială antrenată de jocurile video "StarCraft II" și "Doom" în vehiculele sale de luptă, a scris Washington Post în 2020.

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇