Ziua 433. Scholz avertizează Kievul: Nu folosiți armele noastre peste graniță! Kremlinul nu admite că a pierdut 100.000 de oameni în 5 luni. Adio, Tinder!

Ziua 433. Scholz avertizează Kievul: Nu folosiți armele noastre peste graniță! Kremlinul nu admite că a pierdut 100.000 de oameni în 5 luni. Adio, Tinder!

În ziua 433 de război, serviciile de informaţii americane au estimat că peste 100.000 de luptători ruși au fost ucişi sau răniţi, din luna decembrie, în eșecurile ofensivei din est.

Ar fi 20.000 de morți, iar jumătate dintre ei aparţin grupării de mercenari Wagner. Kremlinul a respins evaluarea ca fiind „scoasă din burtă” și a spus că Washingtonul nu are nicio modalitate de a obține datele corecte.

Armata ucraineană spune că lupte aprige continuă să se desfăşoare în Bahmut, adăugând că a reuşit să respingă forţele ruseşti după o serie de contraatacuri.

Iar preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat Rusia că fiecare atac cu rachete va primi răspuns din partea Ucrainei. La rândul său, un alt oficial a spus că generații nenăscute de ruși vor plăti prețul pentru război.

În Rusia, forțele ucrainene au bombardat marți dimineața un sat din regiunea Briansk, aflat la granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul local.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Ucraina nu are dreptul să utilizeze armele primite din partea Germaniei pentru a efectua tiruri asupra teritoriului Federaţiei Ruse.

Pentru prima oară de la invadarea Ucrainei, China a votat o rezoluție ONU care recunoaște agresiunea militară a Rusiei și subliniază necesitatea respectării independenței și integrității teritoriale a tuturor statelor.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Eșecul ofensivei Rusiei în est - Serviciile de informaţii americane estimează că peste 100.000 de combatanţi au fost ucişi sau răniţi, din luna decembrie, în eșecurile ofensivei din est. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a spus că sunt 20.000 de morți, iar jumătate dintre ei aparţin grupării de mercenari Wagner. "Concluzia este că ofensiva Rusiei s-a întors împotriva ei", a spus Kirby. Detalii AICI. Kremlinul a respins evaluarea ca fiind „scoasă din burtă” și a spus că Washingtonul nu are nicio modalitate de a obține datele corecte.
  • Bătălia pentru Bahmut - Armata ucraineană spune că lupte aprige continuă să se desfăşoare în Bahmut, adăugând că a reuşit să respingă forţele ruseşti după o serie de contraatacuri. ”Pot confirma cu siguranţă informaţia că inamicul din Bahmut a părăsit unele poziţii după unele dintre contraatacurile noastre", a declarat Serghei Cherevati, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forţelor Armate Ucrainene. În ciuda tuturor eforturilor sale, Rusia încă nu a reuşit să captureze "complet" Bahmut.
  • Ucraina promite să nu renunțe la Bahmut - Armata ucraineană a promis marți că nu va renunța la orașul Bahmut. Generalul Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a subliniat importanța pe care Kievul o acordă păstrării Bahmut, în timp ce continuă pregătirile pentru un contraatac care speră să schimbe dinamica războiului din Ucraina. „Vom continua, în pofida tuturor previziunilor și sfaturilor, să păstrăm Bahmutul, distrugând Wagner și alte unități cu cea mai mare capacitate de luptă ale armatei ruse”, le-a spus el soldaților.
  • Oraș transformat în ruină - Orașul Mariinka din regiunea Donețk a fost transformat într-o ruină:
  • Contraofensiva Ucrainei - Ucraina şi-ar putea lansa contraofensiva la 9 mai, când Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, a avertizat marţi Andrei Marociko, un reprezentant al autorităţilor instalate de Moscova în Lugansk. ”Pentru acest sfârşit de săptămână se aşteaptă condiţii meteo favorabile care vor permite formaţiunilor armate ucrainene să utilizeze pe deplin echipamentele şi armamentul furnizate de ţările NATO. Cu un grad înalt de probabilitate, inamicul va încerca să umbrească celebrarea Zilei Victoriei”, a adăugat el.
  • Avertismentul lui Zelenski - Preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat Rusia că fiecare atac cu rachete va primi răspuns din partea Ucrainei. Zelenski a subliniat că în Lizunovka, regiunea Cernigov, o bombă a distrus o ”altă şcoală ucraineană” şi a curmat viaţa unui băiat de 14 ani care se afla în apropierea clădirii. Iar la Pavlograd, în regiunea Dnipropetrovsk, rachetele ”teroriştilor” au luat viaţa altor doi tineri, a afirmat el.
  • Generațiile viitoare vor plăti - Andrii Iermak, șeful biroului președinției ucrainene, a avertizat că generații de ruși vor plăti prețul pentru război. ”Când vorbim despre pagubele pe care Rusia le provoacă constant ca urmare a loviturilor asupra Ucrainei, trebuie să lămurim: rușii vor trebui să plătească pentru tot. Generațiile viitoare nenăscute vor plăti și nu vor avea de ales. Mai mult, aceste generații vor avea o problemă serioasă, pentru că vor rămâne în istorie ca descendenți ai teroriştilor ruşi care au comis un genocid”, a spus el.
  • Moscova şi-a schimbat tactica în războiul declanşat împotriva Ucrainei şi a început să vizeze în mod deliberat zone rezidenţiale cu lovituri de rachete, potrivit guvernului de la Kiev. ”Nu există nicio îndoială că ei efectuează atacuri directe asupra clădirilor rezidenţiale civile ori a zonelor cu mai multe case cu populaţie civilă”, a declarat Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev. Unul dintre scopurile schimbării de tactică este să încerce să provoace o grăbire a contraofensivei, pentru ca forţele ucrainene să nu se pregătească suficient pentru aceasta, ci să pornească mai repede atacul, consideră Podoliak.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Încă un tren deraiat în Rusia - O explozie a provocat deraierea unui tren de marfă în regiunea rusă Briansk, de lângă Ucraina, pentru a doua zi la rând. Armata ucraineană spune că subminarea logisticii ruse este o etapă pregătitoare pentru contraofensivă.
  • Sat din Rusia bombardat - Forțele ucrainene au bombardat marți dimineața satul Kurkovichi din regiunea rusă Briansk, aflat la granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul local, Alexander Bogomaz. Cu o zi în urmă o explozie a făcut să deraieze un tren de marfă în regiune. „În cursul dimineții, forțele armate ale Ucrainei au bombardat satul Kurkovichi. Nu s-au înregistrat victime. Ca urmare a bombardamentului, a izbucnit un incendiu într-una dintre gospodării", a spus Bogomaz.
  • Adio, Tinder! - Proprietarul Tinder și Hinge a anunțat că platformele de întâlniri nu vor mai funcționa în Rusia, la peste un an de la izbucnirea războiului din Ucraina. Specialiștii iau măsuri pentru a „restricționa accesul" la serviciile care vor fi retrase complet de pe piața rusă până la 30 iunie.

Alte informații relevante

  • China recunoaște agresiunea militară a Rusiei - Pentru prima oară de la invadarea Ucrainei, China a votat o rezoluție ONU care recunoaște agresiunea militară a Rusiei și subliniază necesitatea respectării independenței și integrității teritoriale a tuturor statelor. Rezoluția, propusă de 48 de state și votată de 122 de țări, a cerut cooperarea între ONU și Consiliul Europei pentru a aborda, printre alte aspecte, „provocările fără precedent cu care se confruntă Europa, după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și Georgiei”. Detalii AICI.
  • Interzis la atac cu arme din Germania - Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Ucraina nu are dreptul să utilizeze armele primite din partea Germaniei pentru a efectua tiruri asupra teritoriului Federaţiei Ruse. Şi alţi furnizori occidentali de arme au stabilit reguli similare pentru Ucraina, a spus Scholz, la un eveniment public la Bendorf, în landul Rheinland-Pfalz. Cancelarul german a subliniat necesitatea ca ţările occidentale să acorde Kievului asistenţa necesară, dar în acelaşi timp a avertizat că trebuie făcut totul pentru a nu permite declanşarea unui război între Rusia şi NATO.
  • Diplomații germani expulzați - La mai bine de o săptămână după anunţul expulzării, un grup de diplomaţi germani a părăsit luni Rusia, a anunţat Ministerul de Externe de la Berlin. Guvernul de la Moscova a spus săptămâna trecută că peste 20 de membri ai personalului diplomatic german vor trebui să-şi facă bagajele. Motivul invocat a fost plecarea forţată a unor diplomaţi ruşi de la Berlin.
  • Spioni civili - Serviciul de informaţii din Danemarca se aşteaptă ca Rusia să recruteze civili şi să folosească jurnalişti şi oameni de afaceri pentru a spiona ţara, ca alternativă la diplomaţii ruşi care au fost expulzaţi anul trecut sub suspiciunea de spionaj, a declarat marţi într-un raport serviciul danez de securitate şi informaţii (PET).
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇