Contraofensiva Ucrainei e tot mai aproape. Ce se va întâmpla după?

Contraofensiva Ucrainei e tot mai aproape. Ce se va întâmpla după?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ucraina se pregătește asiduu pentru o operațiune decisivă de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia. Cu cât așteaptă mai mult, cu atât Kievul pare să aibă mai multe șanse de succes. Iar totul depinde de păstrarea unui secret vital.

Pe o autostradă din Polonia, lângă granița cu Ucraina, într-o dimineață ploioasă, apare un convoi de 12 camioane de culoare kaki. Vin din Ucraina și sunt goale. „Le-am văzut acum o săptămână, au dus tancuri în Ucraina. Tancuri foarte mari”, îi spune un taximetrist reporterului de la Deutsche Welle.

În următoarele săptămâni și în următoarele luni, Ucraina va avea mare nevoie de fiecare dintre aceste tancuri și de fiecare armă pe care le primește de la aliații săi. Orice obuz și orice glonț vor conta. Însă, deocamdată, conducerea țării creionează ultimele schițe ale mult așteptatei contraofensive despre care se vorbește de anul trecut. Sunt speranțe că această operațiune de amploare va schimba epuizantul război din tranșee în care țara este blocată în prezent și va împinge Rusia din teritoriile ocupate. Ar putea fi o bătălie decisivă, bătălia pentru libertate.

ADVERTISING

Luptând în Bahmut pentru a câștiga timp

Orașul din regiunea Donețk este scena unor lupte crâncene de mai multe luni și chiar dacă rușii au câștigat teren aici, forțele ucrainene continuă să opună rezistență și să macine zi de zi efectivele și proviziile rușilor.

Kievul a explicat că apără orașul pentru a proteja localitățile din vecinătate, dar, de fapt, urmărește să blocheze trupele ruse acolo, câștigând timp pentru contraofensivă. Atât timp cât Moscova ține cu dinții de acest obiectiv fără importanță strategică notabilă, Ucraina are interesul să-i atragă atenția acolo, chiar și cu un preț uman și material considerabil. Timpul câștigat pentru contraofensivă va dovedi că sacrificiul a meritat.

"Chiar sper să fi meritat", spune un soldat ucrainean care a luptat în Bahmut, deși nu pare convins că așa e. Camaradul lui amintește superioritatea numerică a rușilor și lipsa de echipament a unității sale. Dacă acesta a fost prețul pentru eliberarea teritoriilor, atunci a avut sens, spun ei.

ADVERTISING

Ce mai așteaptă Kievul?

Contraofensiva e un subiect tot mai prezent în presa ucraineană, dar conducerea militară păstrează secrete aproape toate detaliile. Când sunt întrebați despre această operațiune, reprezentanții armatei răspund simplu: "Așteptați și o să vedeți."

Sunt mai multe motive pentru această abordare. Unul dintre ele este că încă n-au sosit toate armele din Occident. De la începutul acestui an, NATO a trimis o parte din arsenalul greu, iar unele elemente au ajuns în premieră în Ucraina: zeci de tancuri moderne și transportoare blindate de producție germană și britanică, sisteme de apărare aeriană Patriot și avioane de luptă sovietice.

Ukrainska Pravda estimează că armata și garda națională au format cel puțin 16 brigăzi noi, cu un efectiv total de aproximativ 50.000 de soldați. Aceste unități au nevoie de timp pentru pregătire și pentru a se obișnui cu noile arme.

ADVERTISING

O provocare în plus va fi coordonarea numeroaselor unități pentru o contraofensivă majoră. Ucraina nu are experiență pentru o campanie de proporții, astfel că pregătirile trebuie făcute cu atenție maximă. Surse din Kiev susțin că diverse scenarii sunt simulate pe computer.

Un alt motiv pentru care Kievul preferă să aștepte este vremea nepotrivită. Ploile au făcut multe drumuri impracticabile pentru vehiculele militare și echipamentul greu. Armata trebuie să aștepte întărirea solului ca să poată înainta cu repeziciune. Viteza de mișcare va fi esențială.

Cu toată puterea spre Crimeea

Acesta este cel mai mare secret acum: când, unde și cum plănuiește Ucraina să atace. Deocamdată, există doar estimări și multe speculații. Analiștii militari occidentali se așteaptă la cel puțin două direcții principale de impact, pe baza precedentului din vara anului trecut, când contraofensiva ucraineană s-a îndreptat spre Harkov și Herson.

În septembrie 2022, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul-locotenent Valerii Zaluzhnîi, a dat câteva date despre cum ar putea arăta contraofensiva, menționând "mai multe contraatacuri simultane".

Printre obiectivele cruciale menționate de generalul ucrainean se număra și peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. La Kiev, toată lumea consideră că aceasta este principala direcție pe care ar trebui să se concentreze atacul Ucrainei. Dar sunt așteptate și unele surprize și manevre înșelătoare.

Mulți se îndoiesc că Ucraina are suficient echipament și puterea de foc necesară pentru a cuceri peninsula. Alții cred că forța principală a contraofensivei se va canaliza spre regiunea Zaporojie, din sudul țării, iar de acolo se va îndrepta spre Crimeea, pentru a reteza ruta terestră de aprovizionare a trupelor ruse.

Ar fi un mare succes al Kievului, cred analiștii. Însă nu va fi deloc ușor: Rusia a construit mai multe linii de apărare, iar după lecția usturătoare a retragerii de anul trecut din Harkov și Herson, e de așteptat să răspundă cu contraatacuri înverșunate.

Spre deosebire de anul trecut, Ucraina nu mai deține pe deplin factorul surpriză, arată o analiză publicată de CNN. Este și acesta unul dintre riscurile majore pe care Ucraina și le asumă cu această operațiune așteptată.

Contraofensiva nu va aduce sfârșitul războiului, dar îl va apropia

În ciuda îngrijorărilor, la Kiev persistă un optimism reținut. "Această lovitură nu poate eșua. Vor fi eliberate mai multe teritorii", a declarat un expert militar citat de Deutsche Welle. "Întrebarea e: câte și cu ce preț?", spune unul dintre soldații care au luptat la Bahmut care știe bine cât costă războiul: "Mulți camarazi au căzut. Nu mă pot hotărî să le șterg numerele din telefon".

Nu se știe ce va întâmpla după contraofensivă. Mulți se tem că Occidentul va presa Ucraina să negocieze și să facă cedări dureroase dacă rezultatele nu se vor ridica la nivelul așteptărilor, un scenariu pe care șefii armatei l-au respins.

La Kiev, lumea se așteaptă la un război lung care nu se va termina cu această contraofensivă și la mai multe convoaie cu ajutoare militare din Vest. Războiul nu se va termina imediat, dar contraofensiva va aduce sfârșitul acestuia mai aproape.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇