Expert militar: Ucrainenii mai au nevoie de o lună pentru a declanșa o contraofensivă de succes

Generalul Cristian Barbu, profesor asociat la Academia Tehnică Militară, a explicat pentru Spotmedia.ro că Volodimir Zelenski nu poate porni la atac fără 300.000 de militari bine echipați și cel puțin 2.500 de blindate pentru a reuși să provoace o spărtură semnificativă în defensiva rusă.
Expert militar: Ucrainenii mai au nevoie de o lună pentru a declanșa o contraofensivă de succes
  • Citate importante:
  • Dacă forțele armate înaintează cinci kilometri pe un front, popota trebuie să se deplaseze și ea, tot cinci kilometri.
  • Se vehiculează că ucrainenii au în jur de 200.000 de militari. Conform manualelor de specialitate, forța care intră în ofensivă are nevoie de un raport de 5 militari la unul aflat în defensivă.
  • E necesar un număr între 2.500 și 3.000 de blindate. În această privință, sunt informații că au atins această cifră. Doar jumătate dintre ele sunt de înaltă tehnologie și cu protecție ridicată.
  • Orice acțiune militară la sol ar trebui să fie susținută de o operațiune combinată între raiduri aeriene și artilerie.
  • Astăzi, șansele sunt de 50 la sută pentru ca ucrainenii să declanșeze o contraofensivă de succes.

Dacă asaltul ar începe în perioada imediat următoare, șansele de reușită a complicatei operațiuni militare ar fi de doar 50%, susține generalul Cristian Barbu, care spune că pe lângă pregătirea soldaților e nevoie și de o vreme propice.

Într-un interviu exclusiv, specialistul român a explicat ce criterii trebuie să îndeplinească armata ucraineană pentru a înregistra o victorie decisivă în fața Kremlinului. 

Expert militar, despre contraofensiva ucraineană
VIDEO. Interviu integral cu generalul Cristian Barbu despre operațiunile militare viitoare din Ucraina

„Contraofensiva mult clamată înseamnă o masă critică formată din militari, cei mai mulți dintre ei bine instruiți, cu arme noi, moderne, cu muniții pentru aceste arme, suficient de multă, dar și diversificată – adică pentru sol, pentru aer și pentru mare”, a declarat generalul Cristian Barbu. 

ADVERTISING

„Muniția trebuie să penetreze cazemate, lucrări genistice și să lovească în adâncime pentru a anihila drone, rachete și avioane. Apoi, această masă critică de militari trebuie să aibă acces la informații relevante, în timp real, ceea ce înseamnă tehnică și mijloace specializate extrem de costisitoare”, a adăugat expertul.

Planificarea unei astfel de operațiuni trebuie să țină seama de un număr mare de elemente. 

Logistica, un element decisiv al succesului

În război e mult mai ușor să te aperi decât să ataci, iar multe conflicte se transformă în unele de uzură din cauza forțelor echilibrate și a lipsei unor elemente surpriză.

„Nu în ultimul rând, o contraofensivă reușită are nevoie de o logistică bine pusă la punct, adaptată noilor planuri de acțiune. Adică, dacă forțele armate înaintează cinci kilometri pe un front, popota trebuie să se deplaseze și ea, tot cinci kilometri. Aceeași distanță trebuie să meargă și cei cu rezervele de motorină, iar dacă ținem seama că ar putea să fie implicate și tancuri Abrams, e nevoie să deplasezi și rezerve cu kerosen”, a declarat generalul Cristian Barbu.

„În plus, cei care rămân pe teritoriile cucerite trebuie să construiască sisteme defensive și să consolideze rapid cucerirea teritorială”, a mai adăugat el.

Dacă înaintezi pe un câmp un număr de kilometri, undeva, trebuie să ridici o bază militară în care să aduci toate rezervele de hrană, combustibil, muniție, a subliniat expertul militar, susținând că: „Logistica e o chestiune care, la prima vedere, pare ușoară, dar în realitate reprezintă o problemă foarte complicată. 

Și, nu în ultimul rând, dacă se atinge masa critică de militari și resurse pentru o contraofensivă, apar alte două probleme esențiale - starea terenului și vremea. După părerea mea, o contraofensivă nu poate fi fezabilă până nu se întrunesc toate aceste condiții”.

HartaContraofensivaMelitopol
INFOGRAFIE. Prezentarea posibilei contraofensive ucrainene. Melitopol, un oraș cheie. Dacă va fi recucerit de forțele Kievului ar putea duce la prăbușirea defensivei ruse

Numărul de militari și numărul de blindate

Generalul Barbu consideră că, în acest moment, ucrainenii nu dețin toate elementele necesare pentru a putea declanșa o operațiune de succes.

„Se vehiculează că au în jur de 200.000 de militari. E o cifră care pare mare, dar conform manualelor de specialitate, forța care intră în ofensivă are nevoie de un raport de 5 militari la unul aflat în defensivă”, a precizat specialistul. 

SoldatiUcrainaMFA
UCRAINA. Militari, pe un tanc, pe frontul de est, așteaptă ca războiul să intre într-o nouă fază - Foto: Ministerul Apărării Ucraina

„Hai să nu spunem ca în cărți, dar ucrainenii tot ar trebui să dețină un raport de 3 la 1. Altfel, vor avea pierderi colosale și nu merită s-o declanșezi. Deci, pentru a începe contraofensiva, ar trebui să aibă o forță de 300.000 de militari”, a subliniat generalul pentru Spotmedia.ro. 

Dintre aceștia, mai mult de jumătate trebuie fie bine instruiți și să dețină mijloace noi, occidentale, de luptă, consideră expertul.

„Apoi, e necesar un număr între 2.500 și 3.000 de blindate. În această privință, sunt informații că au atins această cifră.

Totuși, s-ar putea ca doar jumătate dintre ele să fie de înaltă tehnologie și cu protecție ridicată”, a mai spus generalul Cristian Barbu, arătând că jumătate din vehicule ar putea să fie de concepție rusească, „ceea ce înseamnă că sunt la limită, dar totuși, din acest punct de vedere, există o șansă”.

Când ploaia nu ajută

O problemă ridicată de expertul militar a fost cea a aviației. Faptul că ucrainenii nu dețin o forță aeriană e un impediment pentru o contraofensivă de succes.

„Orice acțiune militară la sol ar trebui să fie susținută de o operațiune combinată între raiduri aeriene și artilerie”, a precizat generalul.

„În condițiile acestea, șansele, după părerea mea, sunt în jur de 50 la sută pentru ca ucrainenii să declanșeze acum o contraofensivă de succes. Dar să nu uităm că e posibil ca-ntr-o lună, o lună și jumătate să discutăm, totuși, de o consolidare mai mare, mai consistentă, iar masa critică a numărului de militari să fie atinsă. Înainte de jumătatea lunii mai nu cred că e bine să fie declanșată contraofensiva”.

Prognoza meteo nu este una încurajatoare. Următoarea perioadă e una ploioasă. Se anunță precipitații intense atât în sudul Ucrainei, acolo unde strategii de la Kiev vizează un atac, cât și în est, ceea ce înseamnă că deplasarea unor mijloace blindate va fi destul de complicată, mai ales cele pe roți vor avea mari probleme, dar nici pentru cele pe șenile nu va fi ușor, nu vor atinge viteza optimă pentru a ieși de sub focul inamicului, a explicat generalul Cristian Barbu.

Rușii, fiind în apărare de această dată, pot ținti mai rapid și lovi mai precis. Cu alte cuvinte, abia spre sfârșitul lunii se vor întruni mai bine condițiile unui asalt, susține specialistul. 

„Trebuie avut în vedere și faptul că ucrainenii nu au de-a face cu o Rusie adormită. Nu trebuie subestimat faptul că și Kremlinul, la rândul lui, se va mobiliza în această lună, lună și jumătate, pregătindu-se pentru apărare”, a declarat expertul. 

MaxarTwitterCrimea-2
SATELIT. Imagine în care se observă tranșeele săpate de ruși în Peninsula Crimeea pentru a respinge un posibil atac - Foto: Maxar, via Twitter

Războiul se poate prelungi

În afară de lucrările genistice, rușii au adus o serie de unități militare în zona de sud, mai ales în regiunea Zaporojie, pentru a încerca o eventuală blocadă, și pentru a stopa tentativa ucrainenilor de a fragiliza apărarea Peninsulei Crimeea, a observat generalul Cristian Barbu. 

„Una din direcțiile despre care spuneau că este extrem, extrem de important să înainteze și pe care cred că au luat-o în calcul, la un moment dat, strategii ucraineni, e cea spre Melitopol. Dacă ajung acolo, practic, frontul se rupe, iar Peninsula Crimeea va fi izolată. Acela e momentul în care rușii vor fugi singuri din Crimeea, exact cum spunea Dmitri Kuleba, ministrul Externe din Ucraina”, a explicat expertul pentru Spotmedia.ro.

VIDEO. Măsurile luate de ruși pentru a respinge contraofensiva ucraineană - Sursa: Spotmedia.ro

„Nu cred că o contraofensivă reușită va scurta războiul, dar îi va da un sens, cel puțin pentru următoarele luni. Ucrainenii vor avea pierderi umane, vor avea pierderi materiale, va fi un consum uriaș de muniție. Să nu uităm că, în momentul în care va începe operațiunea, Putin va lovi multe orașe din țara vecină, multe centre logistice și instalații critice”, consideră specialistul.

În condițiile acestea, ucrainenii vor intra într-o perioadă dificilă în care sunt obligați să arate ce sunt în stare și să demonstreze că pot păstra noile aliniamente pe care se vor poziționa, a subliniat generalul.

Dacă, după contraofensivă, părțile nu vor veni repede la masa tratativelor și să se realizeze unele concesii, iar unele diferende să fie împinse în timp, ei bine, atunci războiul se poate extinde și anul viitor, consideră expertul Cristian Barbu, consultat de Spotmedia.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇