3 lucruri pentru o contraofensivă de succes. De ce are nevoie Ucraina

3 lucruri pentru o contraofensivă de succes. De ce are nevoie Ucraina

Forțele ucrainene au nevoie nu numai de armament occidental, ci și de instruire și strategii militare pentru o campanie de succes în această primăvară.

Oficialii ucraineni și analiștii occidentali au tot prezis o contraofensivă împotriva forțelor ruse în această primăvară și există indicii că Moscova a luat act și se pregătește. Deocamdată, Kievul cere mai mult ajutor de la aliații săi occidentali și păstrează tăcerea asupra planurilor sale militare, notează Newsweek.

În pregătirea acestei operațiuni care ar putea schimba cursul războiului, aliații continuă să-i trimită Kievului ajutoare importante.

Tancurile germane Leopard au ajuns în Ucraina, iar Pentagonul a anunțat la începutul acestei luni că va accelera livrarea celor 31 de tancuri M1 Abrams promise. "Următoarele 30 sau 60 de zile ale campaniei vor fi esențiale", a declarat, în această săptămână, generalul american în rezervă Frank McKenzie.

ADVERTISING

Experții consultați de publicația americană consideră că operațiunea de contraofensivă a Ucrainei are nevoie de trei lucruri pentru a reuși:

Capacitate importantă de luptă

Deși echipamentul și capabilitățile îmbunătățite pe care acesta le oferă sunt importante, instruirea este crucială pentru succesul contraofensivei.

"Poți supraviețui cu mult mai puțin echipament dacă știi ce faci", este de părere Glen Grant, fost ofițer în armata britanică, actualmente membru al Fundației de Securitate Baltică de la Riga.

Tancurile pe care le primește Ucraina sunt diferite, au caracteristici opuse, iar pentru a răzbi cu ele prin liniile inamice ale frontului, ucrainenii trebuie să le pună să lucreze împreună și să lupte în grupuri concentrate, laolaltă cu restul capacităților militare, apreciază acesta.

Și din această cauză, pe lângă alte motive de ordin logistic sau strategic (așteptarea trecerii sezonului ploios), contraofensiva încă nu a început. E posibil ca Ucraina să fi investit mai mult timp în instruire și planificare pentru a-i da contraofensivei cele mai mari șanse, consideră David Dunn, profesor de științe politice la Birmingham University.

ADVERTISING

La sfârșitul lunii martie, guvernul britanic a anunțat că echipajele ucrainene de tancuri și-au terminat instruirea pe tancurile Challenger 2. Soldații ucraineni au învățat să strunească și tancurile Leopard în mai multe părți ale Europei.

Pe 21 aprilie, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus la baza aviatică de la Ramstein, Germania, că Washingtonul va expedia mai repede tancurile M1 Abrams. În aceeași zi, generalul Mark Miley, președintele șefilor de Stat Major din SUA, a spus că în jur de 2.500 de militari ucraineni au fost instruiți în Germania, iar o parte dintre aceștia s-au întors deja în Ucraina.

Toate aceste elemente și altele ținute secret sunt în măsură să-i ofere Ucrainei o capacitate importantă de luptă, una dintre cele trei condiții pentru reușita contraofensivei.

Noi doctrine militare

Nu se știe dacă ucrainenii au pregătit scenariile unor atacuri coordonate - doar când va începe contraofensiva se va vedea dacă sunt coordonați și cursivi, spune Glen Grant.

ADVERTISING

Soldații vor învăța multe din mers, când vor porni la atac, iar până atunci luptele grele care se dau în orașul estic Bahmut îi oferă timp suplimentar Ucrainei.

Se pare că Ucraina va ataca pe mai multe fronturi pentru a împinge forțele ruse, anticipează Dunn. "Factorul surpriză este o parte importantă într-un teatru de război, iar luptătorii Kievului ar trebui să-l folosească în favoarea lor", apreciază el.

Totuși, o parte esențială a instruirii este nu doar să înveți să folosești echipamente noi, ci să aplici alte doctrine militare, adaugă experții. Militarii ucraineni trebuie să implementeze doctrine NATO, înlocuind tacticile sovietice, și există deja indicii că acest proces este în desfășurare de câteva luni. Modul în care unitățile de artilerie folosesc dronele pentru recunoaștere, localizarea țintelor și regalarea tirului este un exemplu.

Capacități de atac cu rază lungă de acțiune

Dincolo de tancuri și de instruire, Ucraina încă are mare nevoie de artilerie pentru contraofensivă, sunt de părere experții.

Kievul a cerut în repetate rânduri sisteme cu rază lungă, care i-ar permite să reteze lanțurile de aprovizionare și logistica trupelor ruse. Aceste capacități cu rază lungă le-ar permite forțelor ucrainene să declanșeze un atac major coordonat, în loc să lanseze mai multe lovituri limitate, explică Grant.

Statele Unite i-au oferit Kievului sisteme de artilerie puternice, precum HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems). Pe 19 aprilie, Washingtonul a trimis 38 de astfel de sisteme în Ucraina, precum și sisteme GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bombs), cu rază extinsă de acțiune.

Însă americanii au refuzat să ofere sistemul ATACMS (Army Tactical Missile Systems), cu o rază de acțiune de aproape 300 de kilometri, de teamă că acestea ar putea lovi în interiorul Rusiei, provocând escaladarea conflictului. Casa Albă a rezistat și cererii de a oferi muniție cu dispersie, care de asemenea ar fi fost de mare ajutor pentru contraofensivă, arată David Dunn.

În schimb, armata ucraineană s-a descurcat cu ce a avut, iar aici un mare succes l-a avut folosirea eficientă a apărării aeriene, care s-a dovedit esențială în împiedicarea Rusiei de a-și folosi superioritatea aeriană.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇