China recunoaște pentru prima dată agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

China recunoaște pentru prima dată agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

China a votat în mod neașteptat o rezoluție ONU care recunoaște agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și subliniază necesitatea respectării independenței și integrității teritoriale a tuturor statelor.

Rezoluția, propusă de 48 de state, a cerut cooperarea între ONU și Consiliul Europei pentru a aborda, printre alte aspecte, „provocările fără precedent cu care se confruntă Europa, după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și Georgiei”, scrie Kyiv Post.

Votul a avut loc pe 26 aprilie, iar documentul a fost susținut de 122 de țări. Pe lângă China, au votat pentru și alte state considerate prietenoase cu Rusia, inclusiv Kazahstan, Armenia, India și Brazilia.

ADVERTISING

„Recunoscând provocările fără precedent cu care se confruntă acum Europa în urma agresiunii din partea Federației Ruse împotriva Ucrainei și împotriva Georgiei, se solicită o cooperare consolidată între ONU și Consiliul Europei, în special pentru restabilirea și menținerea promptă a păcii și securității bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și independenței politice a oricărui stat.

(…) Asigură respectarea drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar în timpul ostilităților, asigură despăgubiri victimelor și aducerea în fața justiției pe toți cei responsabili de încălcările dreptului internațional”, se arată în documentul votat.

ADVERTISING

Acest vot important a trecut în mare parte neobservat, deși reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serghei Kisliţia, l-a semnalat la momentul respectiv pe Twitter.

China s-a abținut în trecut sau s-a opus rezoluțiilor de condamnare a agresiunii Rusiei. Acest ultim vot al Adunării Generale a ONU reflectă condamnarea internațională continuă și în creștere a agresiunii Rusiei și a izolării sale internaționale.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇