Eroii animalelor: De la albine și găini, la lei, tigri sau maimuțe trebuie salvați din Ucraina (Foto & Video)

Eroii animalelor: De la albine și găini, la lei, tigri sau maimuțe trebuie salvați din Ucraina (Foto & Video)

Akeru, un leu găsit pe o proprietate privată din orașul ucrainean Kramatorsk, a fost salvat de o organizație de protecție a animalelor.

Akeru era doar piele și os când soldații ucraineni l-au găsit în Kramatorsk, orașul din regiunea estică Donețk bombardat intens de ruși anul trecut. Toată viața, acest animal a fost ținut în proprietate privată, însă după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina familia căreia îi aparținea a părăsit orașul, iar Akeru a rămas singur.

Militarii ucraineni l-au găsit într-o stare proastă. Slăbit, surmenat și flămând, Akeru a supraviețuit bombardamentelor din Kramatorsk, dar avea nevoie de îngrijire. Soldații au anunțat organizația ucraineană de protecție a animalelor UAnimals, iar voluntarii au transferat leul în Centrul de salvare a animalelor sălbatice din regiunea Kiev, unde este hrănit și îngrijit. Organizația a anunțat că Akeru își revine încet din ororile pe care le-a trăit.

Akeru nu este primul animal sălbatic salvat din Ucraina după izbucnirea războiului. "Sunt destul de multe astfel de animale în Ucraina, iar de la începutul războiului am salvat zeci de animale sălbatice și sute de animale domestice din zonele de conflict", a declarat un purtător de cuvânt al UAnimals pentru Newsweek.

"Pe lângă Akeru, centrul de salvare are încă 14 prădători mari. Iar pentru noi nu e doar un număr, ci 14 povești foarte complicate și dureroase. Aceste animale sunt victime ale exploatării, ale invaziei ruse și ale trădării umane", a transmis UAnimals pe Facebook.

ADVERTISING

The International Fund for Animal Welfare estima în octombrie anul trecut că în Ucraina ar exista cel puțin 200 de lei care trebuie salvați.

În ianuarie, un leu a fost găsit în condiții "extrem de severe" în Sumî, reginea Harkov. Era ținut într-o cușcă și nu putea merge, întrucât nu-și mai putea mișca labele din spate.

În Ucraina, țară în care comerțul ilegal cu animale exotice era o problemă înainte de război, există multe animale de pradă. Organizațiile de protecție a animalelor au încercat să rezolve situația în de război, însă după declanșarea invaziei ruse toate eforturile s-au concentrat pe eforturile de evacuare. Multe animale au fost salvate la începutul conflictului, însă altele încă sunt în pericol.

Uneori, animalele sunt preluate chiar din tranșee:

Organizația a salvat nu doar prădători, rozătoare, păsări și câini, ci și albine din calea războiului:

UAnimals strânge fonduri pentru întreținerea animalelor, dar și pentru construirea unui complex, cu spații adecvate, care îi va permite să salveze mai multe animale abandonate. Donațiile pot fi făcute aici.

De la începerea războiului, organizația a distribuit peste 600 de tone de hrană pentru animalele din Ucraina, a evacuat 1.300 de animale din zonele de conflict, a reconstruit 10 adăposturi pentru animale și a contribuit la sterilizarea a 15.000 de animale de companie din toată țara.

Centrul de salvare a animalelor sălbatice din regiunea Kiev unde a fost dus leul Akeru este un spațiu temporar pentru tratarea, reabilitarea și căutarea unor noi cămine pentru animalele sălbatice salvate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Natalia Popova a fondat centrul în 2018, când a fost rugată să ofere adăpost unei leoaice bolnave, Yana. Fiindcă nu putea lăsa animalul să se chinuie, ea a decis atunci să creeze un centru pentru salvarea animalelor, iar de atunci oameni din toată țara au apelat la ea pentru ajutor.

Centrul strânge fonduri pentru salvarea animalelor și se ocupă de următoarele operațiuni:

  • evacuează animalele sălbatice și domestice din zonele de conflict;
  • tratează și reabilitează animalele rănite, traumatizate sau bolnave;
  • oferă adăpost pentru animalele sălbatice după evacuarea din cauza condițiilor inadecvate de viață, precum cele din grădinile zoo private, menajerii și proprietăți private;
  • caută adăposturi și cămine permanente care să le asigure animalelor condiții adecvate de viață, atât în Ucraina, cât și în străinătate;
  • evacuează peste hotare animalele sălbatice.
ADVERTISING

Până acum, angajații centrului au salvat peste 600 de animale sălbatice și domestice, precum și exotice, inclusiv urși, lei, leoparzi, tigri, maimuțe, căprioare, cai, măgari, cămile, vulpi, ratoni, câini arici, păuni și chiar și găini.

În timpul războiului, centrul și-a unit forțele cu organizația UAnimals pentru a salva animalele din zonele de conflict.

Anul trecut, patru delfini, alături de trei lei de mare și de dresorii și de medicii lor din Harkov, au fost salvați din calea bombardamentelor, ajungând la delfinariul din Constanța, unde participă la spectacole. În cadrul showurilor, înoată cu dresorii, sar prin cercuri, jonglează cu mingi. Leii de mare interacționează cu publicul.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇