Mercenarii Wagner au capturat un locotenent-colonel rus: L-au bătut, l-au torturat și l-au amenințat că-l împușcă

Mercenarii Wagner au capturat un locotenent-colonel rus: L-au bătut, l-au torturat și l-au amenințat că-l împușcă

Un ofițer al armatei ruse care a fost arestat de mercenarii din Grupul Wagner a povestit că aceștia l-au dus în subsolul unei clădiri, unde l-au bătut și torturat.

Locotenent-colonelul Roman Vinivitin afirmă, într-o înregistrare video difuzată pe Telegram de Baza, că a fost torturat de mercenarii din Grupul Wagner și îl acuză pe Evgheni Prigojin de discreditarea armatei ruse, relatează Meduza.

Arestarea sa a fost anunțată luni de serviciul de presă al lui Evgheni Prigojin care a postat o înregistrare video în care Vinivitin pare bătut și mărturisește că a dat ordin de atacare și dezarmare a trupelor Wagner care se retrăgeau din Bahmut.

ADVERTISING

Materialul cu declarația lui Vinivitin a fost distribuit dintr-un cont necunoscut, iar în imagini se poate vedea că în unele momente acesta citește textul de pe o foaie de hârtie sau un prompter.

Roman Vinivitin a declarat ulterior că este fostul comandant al Brigăzii 72 și a fost luat prizonier de Grupul Wagner în timp ce se deplasa între pozițiile unității sale pe care le inspecta.

ADVERTISING

Mercenarii i-au blocat fără motiv calea, iar el susține că a ripostat: "Ca ofițer de luptă, n-aveam de gând să îndur așa ceva. Drept urmare, angajații Wagner au fost dezarmați și trimiși într-o anumită direcție: la dracu' au fost trimiși (…). Ulterior, am fost capturat, ținut la subsol, batjocorit în felul în care orice soldat rus amărât nu și-ar bate joc de un soldat capturat al Forțelor Armate ale Ucrainei. Am fost bătut, nu m-au lăsat să dorm, de trei ori pe noapte m-au târât, pur și simplu, din subsol și au încercat să mă împuște. (…)

Înregistrarea interogării mele distribuită de voi (serviciul de presă al lui Prigojin - n.red.) este rezultatul presiunii și nimic mai mult", a susţinut militarul rus.

ADVERTISING

Acesta a mai spus că Grupul Wagner a capturat și alți militari ruși, dând exemplul unui șef de batalion care a fost răpit, torturat și ținut dezbrăcat pe podeaua rece a subsolului. Mercenarii i-au turnat în ochi acid și alte substanțe chimice, provocându-i pierderea temporară a vederii. Apoi, l-au stropit cu benzină și au aprins o brichetă.

"Au încercat să-i dea foc. (…) În aprilie-mai, unități din toată aria de răspundere au discutat despre un caz flagrant al unui soldat din una dintre unitățile unei formațiuni învecinate, care a fost bătut și umilit și care s-a sinucis din disperare", a relatat ofiţerul.

El neagă că Brigada 72 a minat terenul în spatele trupelor lui Prigojin, spunând că aceasta e o invenție a serviciului de PR al Grupului Wagner și o încercare de a ataca conducerea Ministerului rus al Apărării.

"Evgheni Prigojin, discreditezi în mod activ Forțele Armate ale Federației Ruse și încerci să prezinți PMC Wagner ca singura structură eficientă. Dar am o întrebare, ai fi reușit să capturezi Popasna, Soledar, Bahmut, dacă soldații cu contract, voluntarii, akhmatovicii (luptătorii ceceni - n.red.) n-ar fi luptat pe un front mai mare? Ai mai fi avut atunci un motiv pentru PR politic?", a spus Vinivitin.

Serviciul de presă al lui Prigojin a anunțat recent că luptătorii Wagner au avut un schimb de focuri cu forțele Ministerului rus al Apărării, după ce asupra lor s-a tras dinspre satul Semigorie, din districtul Bahmut. Grupul Wagner susține că incidentul s-a petrecut în timp ce forțele sale încercau să curețe drumurile dinspre Bahmut care au fost minate de trupele armatei ruse.

Mercenarii au anunțat că au reținut un grup de militari ruși conduși de comandantul Brigăzii Motorizate 72. "Am luat măsuri de represalii pentru a elimina agresiunea. Erau militari ai Ministerului rus al Apărării. Şeful acestui grup e un locotenent-colonel, comandantul Brigăzii 72 Independente de Puști Motorizate, care se afla într-o stare de ebrietate”, se arată în raportul care a fost publicat pe canalul de Telegram al lui Prigojin.

Ulterior, Grupul Wagner a difuzat înregistrarea video în care Vinivitin mărturisește că, împreună cu oamenii săi, a dezarmat grupul de reacție rapidă Wagner și a tras în mașina mercenarilor, dintr-o animozitate personală.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇