Oricât de neverosimil ar părea, Evgheni Prigojin, cel care a făcut nouă ani de închisoare pentru delapidare și e acuzat de comiterea de crime de război în Ucraina, dând chiar public ordine de ucidere a soldaților ucraineni sau a rușilor dezertori, a publicat în trecut o carte de povești.
Cu aproape 20 de ani în urmă, înainte de a deveni războinicul Moscovei și de a coordona raderea de pe fața Pământului a orașului ucrainean Bahmut, Evgheni Prigojin, cel poreclit „Bucătarul lui Putin” pentru ascensiunea la vârful puterii prin serviciile de catering oferite liderului de la Kremlin, a scris o carte pentru copii, relatează The Moscow Times.
Cartea intitulată "Indraguzik" spune povestea unui băiețel liliputan și a surorii sale care trăiesc în candelabrul uriaș al unei săli de teatru. Oficial, autorii volumului sunt cei doi copii ai lui Prigojin, Polina și Pavel. Însă prefața cărții, care a fost publicată într-un tiraj de doar 2.000 de exemplare, menționează că povestea este rodul colaborării dintre Prihojin, fiica și fiul său.
Conform prefaței, Polina și Pavel s-au gândit la mai multe variante de nume pentru acest personaj și l-au convins pe tatăl lor "să născocească o poveste despre un băiețel pitic pe nume Indraguzik și sora lui, Indraguza".
Un exemplar din "Indraguzik", achiziționat de ziarul citat, aruncă o lumină neobișnuită asupra bărbatului care a devenit cunoscut în toată lumea pentru acțiunile sângeroase ale mercenarilor săi în Ucraina, pentru conflictele cu generalii ruși și pentru relația sinuoasă cu Vladimir Putin.
Aventuri în lumea oamenilor mici
Povestea se desfășoară în lumea neștiută a unor "omuleți" care trăiesc printre oamenii obișnuiți și îl urmărește pe eroul principal Indraguzik care cade din candelabrul în care locuia și încearcă să-și găsească drumul înapoi spre casă.
În timpul aventurilor sale, Indraguzik se întâlnește cu alte personaje, printre care Gagarik, un bătrân pitic "cu o pasăre și un pardesiu făcut din pânză aspră" și care îi gătește supă, o posibilă referire la restaurantul lui Prigojin.
Indraguzik ajunge în "Marele oraș", unde se împrietenește cu un băiețel obișnuit, numit Marele Indraguzik, care decide să-l ajute și găsește un balon cu care să zboare înapoi spre candelabru.
Mai târziu, se dovedește că acel candelabru este magic și are puterea de a-i mări pe cei care locuiau acolo la dimensiunile unor oameni obișnuiți. În căutarea locului din care provin, Indraguzik și prietenii săi fac o călătorie spre Indroguzia, unde îl întâlnesc pe regele acestui tărâm. Vrând să-l ajute, eroul principal și prietenii lui folosesc candelabrul pentru a-l transforma pe suveran într-un om normal, însă dintr-o greșeală candelabrul îl transformă într-un gigant.
"Cum pot să-mi conduc supușii dacă ei sunt atât de mici? I-aș putea distruge din greșeală. Te rog, fă-mă regele care eram. Doar un rege mic poate domni peste indroguzi", îl imploră suveranul.
Povestea se încheie cu un scurt poem care prezintă aventurile "amuzante și ciudate" ale lui Indraguzik.
Cartea lui Prigojin nu a fost scoasă la vânzare
Cartea a fost publicată în 2004 de o editură puțin cunoscută, Agat. Prigojin, care făcuse nouă ani de închisoare pentru delapidare în anii '80, avea atunci un restaurant de succes în Sankt Petersburg. Printre clienții lui se numărau Vladimir Putin și alte personaje importante.
Pe coperta interioară se află o fotografie cu Prigojin tânăr, zâmbind alături de copii și de soția lui, Liubov Prigojina.
Cartea de 90 de pagini conține ilustrații care îi sunt atribuite lui Prigojin, însă nu există nicio dovadă despre aptitudinile artistice ale liderului Grupului Wagner.
Potrivit ziarului citat, se pare că volumul nu a fost niciodată scos la vânzare, fiind oferit cadou prietenilor și asociaților lui Prigojin.
Cei doi coautori, copiii lui Prigojin, i-au călcat pe urme acestuia. Liderul Grupului Wagner a spus că Pavel, în vârstă de 27 de ani, a luptat pentru organizația paramilitară în Siria și în estul Ucrainei. Polina, în vârstă de 30, deține un hotel de lux în Sankt Petersburg.
Cartea scrisă de Prigojin este o dovadă că acesta este capabil să întruchipeze "tot felul de personaje", crede psihologul moscovit Karina Militonyan. Unii observatori sunt de părere că declarațiile critice ale liderului Grupului Wagner la adresa unor oficiali ruși reflectă ambițiile sale politice și faptul că el se poate reinventa ca lider civil.
Analistul politic Konstantin Kalachev, care cunoaște cartea "Indraguzik", a declarat că este "o poveste drăguță". El îl descrie pe Prigojin ca pe un personaj care a evoluat odată cu spiritul Rusiei, trecând de la condamnat la autor de literatură pentru copii, prieten al președintelui și șef al mercenarilor. "E ca o oglindă a vremurilor", a spus Kalachev.
"Este o persoană diferită, care luptă pentru a se realiza așa cum e posibil. Cât timp binele a fost la modă, el a fost bun. Dar apoi a venit vremea răului, iar el a devenit rău", a explicat expertul.
Prigojin și-a dovedit capacitatea de a face alegorii în luna mai, când a vorbit despre un personaj pe care l-a numit "un bunicuţ fericit" care crede că totul este în regulă cu campania militară din Ucraina. Prigojin a făcut acest comentariu acuzând refuzul continuu al Ministerului Apărării de a furniza luptătorilor săi numărul de obuze de care au nevoie pentru a prelua controlul total asupra oraşului Bahmut.
"Dar bunicuţul fericit crede că este bine. Dacă se dovedeşte că are dreptate, atunci Dumnezeu să le dea tuturor sănătate. Dar ce vor face ţara, copiii noştri, nepoţii noştri, care sunt viitorul Rusiei, şi cum vom putea câştiga acest război dacă - din întâmplare, şi fac doar speculaţii aici - se dovedeşte că acest bunicuţ este complet dus?" - a declarat atunci Prigojin.
Identitatea figurii "bunicului" la care s-a referit Prigojin nu este clară şi e suficient de ambiguă pentru a provoca speculaţii. În mesaje anterioare, Prigojin i-a criticat dispreţuitor şi nu s-a ferit să-i numească pe ministrul Apărării Serghei Şoigu şi pe Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General, dar a evitat orice critică personală la adresa preşedintelui Vladimir Putin.